REUTERS/ Pedro Nunes
REUTERS/ Pedro Nunes

VIDEO Hrvatska prvi put u povijesti slomila Portugal, na Euro idemo puni samopouzdanja!

sub. 08.06.24. | 20:32

U 'generalki' pred Španjolsku zabili - igrači iz Primere!

Hrvatska je nakon sjajne utakmice prvi put u povijesti, u osmom međusobnom susretu, svladala reprezentaciju Portugala. Domaćine je na Nacionalnom stadionu u Lisabonu načeo Luka Modrić golom iz jedanaesterca. Portugalci su početkom nastavka izjednačili preko Dioga Jote, no vrlo brzo Hrvatskoj je novu prednost donio Ante Budimir. Dakle, u generalnoj probi pred Španjolsku, zabila su dva igrača koja plaću zarađuju u Španjolskoj!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Vatreni su u potpunosti nadigrali Portugalce koji su dominirali tek kroz desetak minuta nastavka, no ostatak dvoboja pripao je našoj reprezentaciji koja je tako na sjajan način najavila otvaranje Eura i utakmicu protiv Španjolske koju igramo 15. lipnja u Berlinu. Pobjeda je na kraju mogla biti i uvjerljivija.

Hrvatska je odigrala fantastično prvo poluvrijeme. Mateo Kovačić izborio je jedanaesterac u ranoj fazi dvoboja, a realizirao ga je Luka Modrić i zabio svoj 25. pogodak za Hrvatsku u 175. nastupu. Pogodak Luke Modrića pogledajte OVDJE (Nova TV).

Do kraja poluvremena Vatreni su nizali prilike, u najviše pokušaja našli su se Andrej Kramarić i Lovro Majer, sjajan je bio i Joško Gvardiol koji se često priključivao napadu, a veliku propuštenu priliku zabilježio je i Ante Budimir. Vatreni su Portugalce limitirali na niti jednu ozbiljnu priliku u prvih 45 minuta.

Kroz cijelo prvo poluvrijeme Hrvatska je izgledalo vrlo stabilno i koncentrirano u obrani, ali i opasno u napadu pa je gotovo svaki dolazak pred domaća vrata bio opasnost po Portugalce. Već u osmoj minuti je Hrvatska povela. Nakon starta Vitinhe na Kovačića u domaćem šesnaestercu dosuđen je jedanaesterac, a Luka Modrić je precizno izveo udarac s bijele točke te je u kut plasirao loptu za 1-0 Hrvatske.

Premda je Portugal dominirao posjedom i veliki dio prvog dijela je pleo mrežu na 30-ak metara od Livakovića, prave šanse su se događale na drugoj strani. U 10. minuti pokušao je Modrić s vrha šesnaesterca, ali je lopta završila pored domaće vratnice, dok je u 13. minuti pokušao Majer čiji je udarac ukrotio domaći vratar Diogo Costa.

Potom je tri dobre šanse imao Gvardiol. U 22. minuti je njegov udarac zahvatio nekog od suparničkih igrača te nije završio na željenom mjestu, dok je u 34. sjajnom reakcijom prevario Dalota, ali je i taj pokušaj blokiran. Potom je u 35. minuti nakon kornera pucao glavom preko vratnice.

Hrvatska je mogla i morala u 38. minuti povećati prednost jer je imala situaciju kada su četvorica „Vatrenih“ išla na dvojicu Portugalaca, ali se previše petljalo u završnici same akcije.

Novo veliko uzbuđenje pred portugalskim vratima dogodilo se u 43. minuti kada je sve počelo odličnim dodavanjem Majera kojim je izbacio iz igre cijelu domaću obranu. Nakon povratne lopte pucao je Kramarić čiji je udarac nogom obranio Diogo Costa, a potom je i Budimir bio neprecizan udarcem glavom iz blizine.

Prvi dio završio je tako s 1-0 za Hrvatsku, a domaćin u svih 45 minuta nije na pravi način ni jednom zaprijetio Livakoviću.

Roberto Martinez na poluvremenu je zamijenio čak četiri igrača. Umjesto Dioga Dalota, Nuna Mendesa, Joaoa Felixa i Goncala Ramosa, ušli su Neslon Semedo, Joao Cancelo, Rafael Leao i Diogo Jota. Da je Martinez pogodio s izmjenama potvrdila je druga minuta nastavka, Semedo je probio desnu stranu i dodao do Jote koji iz blizine poentira za izjednačenje.

No, izjednačeni rezultat trajao je svega 10. minuta. Mario Pašalić, koji je ušao u igru s Ivanom Perišićem i Lukom Sučićem (izašli su Kramarić, Majer i Modrić), opalio je s ruba kaznenog prostora, pogodio prečku, a loptu je u mrežu iz blizine glavom ugurao Budimir. Gol Budimira za 2-1 vodstvo Hrvatske pogledajte OVDJE (Nova TV).

Nakon drugog gola Hrvatske, Portugal je bacio sve karte u napad. Domaćini su opasno prijetili, šanse su propuštali Cancelo, Bruno Fernandes, Vitinha i Ruben Dias, a posebno neugodan bio je Leao, no Dominik Livaković i hrvatska obrana uspjeli su otkloniti sve opasnosti. Što se utakmica približavala kraju, to je Hrvatska ponovno uspjela uspostaviti kontrolu nad utakmicu.

Matnu priliku da riješi pitanje pobjednika u 82. minuti dvoboja imao je Luka Sučić koji je nakon sjajnog duplog pasa s Brunom Petkovićem izbio sam pred Dioga Costu, ali mu je portugalski vratar obranio zicer.

Hrvatska je do kraja utakmice čak bila i bolja momčad na terenu i puna samopouzdanja dočekuje otvaranje Eura, 15. lipnja protiv Španjolske!

Portugal - Hrvatska 1-2

Nacionalni stadion, Lisabon

Strijelci: 0-1 Modrić (8., 11m), 1-1 Jota (47., Semedo), 1-2 Budimir (57.)

Portugal: Diogo Costa - Dalot (od 46. Semedo), Dias, Inacio, Mendes (od 46. Cancelo) - Vitinha (od 86. M. Nunes), Palhinha, B. Fernandes (od 70. Neto) - B. Silva, G. Ramos (od 46. Jota), J. Felix (od 46. Leao)

Hrvatska: Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Modrić (od 54. Sučić), Brozović (od 75. Vlašić), Kovačić (od 75. Ivanušec) - Majer (od 54. Mario Pašalić), Budimir (od 67. Petković), Kramarić (Perišić)

Žuti kartoni: Budimir (Hrvatska)



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaPortugalska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024Prijateljska utakmica

Ostale Vijesti