Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Rezime sezone – Rijeka: Prvo polugodište – jedinica, ali 'Jakirovo proljeće' vratilo je navijačima boju u lice

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 31.05.23. | 11:40

Teoretski gledano, ciljevi su ispunjeni, ali grijesi bivšeg sportskog direktora otplaćivat će se još neko vrijeme. U naredna dva mjeseca bit će puno promjena, a trener i sportski direktor već sada momčad za sljedeću sezonu mogu pripremati bez dva, možda čak i tri najbolja igrača…

Kako je svakome tko nikada nije bio u Dalmaciji nemoguće objasniti što je to fjaka, isto tako je svakome tko nikada nije bio u Kvarneru nemoguće objasniti što je to 'nevera s Kvarnera'. A sezona 22./23. je za Riječane bila jedna prava nevera. Krenulo je turbulentno, nesigurno i nestabilno, crnim oblacima nije se nazirao kraj, ali na kraju se ipak nekako razvedrilo. Ne možemo reći sa stopostotnom sigurnošću da je svim problemima došao kraj i da se pogled prema zaljevu i Učki u potpunosti čist, ali da je bolje nego što je bilo – o tome je bespredmetno raspravljati! Istina, poslije kiše uvijek dolazi sunce, ali kad se baci pogled na klupske financije i posljednje financijsko izvješće, nekako je teško biti veliki optimist. Iako, ako nekoga to ne brine, onda je to Rijeka. Uostalom, znate svi priču da se momčad s Kvarnera raspada. Tako je bilo preklani, lani, a tako će biti i ovog ljeta. Kad ono, nekako, Rijeka je opet u vrhu HR nogometa. Doduše, ove godine je borba za trofeje izostala, ali tko je dovoljno hrabar da otpiše Jakirovića i njegovu momčad kad prođe kompletne pripreme i kad u potpunosti bude mogao složiti momčad onako kako on to želi?

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

JESU LI CILJEVI OSTVARENI?

Teoretski, ciljevi su ostvareni. Ali uz koju cijenu… I ptice na grani da Rijeka iz prvog dijela sezone i Rijeka iz drugog dijela sezone nisu iste momčad. Palikučino ime još će se neko vrijeme povlačiti po usnama onih vole klub jer je momčad s Kvarnera praktički sam doveo do provalije. Istina, netko mu je 'amenovao' sve te poteze, ali njegova riječ se slušala kao sveto pismo. Povjerenje nije opravdao, ali je, nekim čudom, nedugo po odlasku s Kvarnera pronašao angažman u Grčkoj. Mišković se ne pojavljuje u medijima već neko vrijeme, ali već godinama ponavlja kako je primarni cilj Rijeke osigurati Europu. Rijeka je ove sezone rano ispala u Kupu, ali je ipak uspjela osigurati četvrto mjesto. Mogla je i treće da su slavili u Osijeku u posljednjem kolu, ali to je sada manje bitno. Cilj, onaj primarni, je ostvaren, ali cijena istog bila je takva da se u zimskom prijelaznom roku zahvale skupocjenim pojačanjima i dovedu novi 'autobus' igrača koji moraju vaditi kestenje iz vatre.

S druge strane, promovirano je nekoliko mladih igrača, dionice su narasle kapetanu Labroviću, mladićima Galešiću i Hodži, Ampem je odradio dobru sezonu, dok bi Frigan trebao postati jedan od najvećih izlaznih transfera u povijesti kluba. Na spomenutoj trojici Rijeka gleda uzeti nešto manje od 10 milijuna eura, a to je prije godinu dana djelovalo kao nemoguća misija.

IGRAČ SEZONE – Nediljko Labrović

Mnogi su ovdje očekivali ime Matije Frigana, ali kapetan Rijeke Nediljko Labrović je ove sezone ipak prvo ime Fiumana u sezoni 22./23. Od prve do zadnje utakmice bio je na visokoj razini, na prste jedne ruke mogu se nabrojati golovi u kojima je mogao bolje reagirati te je u svakoj utakmici upisao barem jednu veliku obranu.

Gojko Mrčela je majstor svog zanata. I pravo je čudo da je još uvijek u Rijeci! Rijeka je zaradila na Vargiću, Slugi, Panduru, Nevistiću, a sad će i na Labroviću. Jedini koji nije monetizirao svoje sjajne obrane unosnim transferom je Prskalo, ali on je u sezoni 16./17. bio najbolji vratar HNL-a te bez njega dvostruka kruna sigurno ne bi bila moguća. Labrović je puno napredovao otkako je stigao iz Šibenika. I to u svim segmentima. Od rada nogu, pozicioniranja, refleksi su mu puno bolji, baš kao i obrane u situacijama jedan na jedan. Ove se sezone stalno, uz Livakovića, kao najbolji vratar HNL-a navodi Majkić, ali Labrović je bio jednako dobar kao oni. A možda čak i bolji!

TKO JE PODBACIO – Alen Halilović

Možda je nepravedno gurnut u prvi plan jer nije ni da su Pavlović, Vrančić, Alvarez ili Djuričin napravili nešto više, ali od nekadašnje najveće nade hrvatskog nogometa se ipak očekivalo da bude lider Rijeke. Na Kvarneru su ga dočekali otvorenih ruku, bili su spremni čekati ga da se dovede u optimalno fizičko stanje, ali njemu to nakon mjeseci treniranja i spremanja nije pošlo za rukom. Vidi se kod njega da 'zna nogomet', Alen loptu udara 'drugačije od drugih', ali sve mu to ne znači previše ako nije u stanju istrčati 90 minuta. Ima 26 godina, sad bi trebao igrati najbolji nogomet svoje karijere, a on na terenu izgleda kao veteran.

Na zimu je raskinuo s Rijekom, trebao je otići u Aris, ali do potpisa nije došlo. Grci kažu da nije prošao liječnički, a Alen uzvratio kako usmena ponuda nije pretočena na papir. Istina je, pretpostavljamo, negdje na pola puta…

Šteta, jer kako vrijeme prolazi, tako se stječe dojam kako je Alen svoje odigrao. Jedno vrijeme ga se povezivalo sa Sarajevom, posljednje vrijeme se spominje Dinamo Bukurešt, ali sve je to manje bitno. Hoće li Alen opet biti onaj stari i hoće li se opet kupovati karte kako bi ga se gledalo kako igra ovisi samo o njemu. U Rijeci je dobio priliku, ali ju nije iskoristio. I to je samo i isključivo njegova krivica.

ŠTO SU NAPRAVILI IGRAČI NA KOJE SE OBRAĆALA POZORNOST?

Labrovićeve dionice su porasle, Ampem je bio na razini zadatka, Karrica se ipak nije uspio nametnuti te je drugi dio sezone proveo u Sloveniji, dok je Liber, pogotovo pod Jakirovićem, pokazao kako će biti spreman za udarnih 11 kad se trenerov miljenik Janković vrati u Dinamo.

Naravno, sve oči su bile uprte u Halilovića, ali on je podbacio. Pisali smo na početku sezone kako mu je ova sezona 'biti ili ne biti', ali on to očito nije tako doživio. Iako, bit će zanimljivo vidjeti tko će mu sada dati šansu da pokuša na terenu prezentirati što nogometno pučanstvo vjeruje da može. 

OCJENA TRENERA?

Budicin i Tadić su ostavljeni na milost i nemilost, stoga bi možda bilo najpravednije ostaviti ih neocijenjene. Zatim je uslijedilo nekoliko mjeseci medijskog uživanja i terenskog sramoćenja s Cosmijem. Tu je svima sve jasno, Talijan nije zaslužio pozitivnu ocjenu, ali isto tako treba dobro 'oprati' i onoga tko ga je doveo i tko je pomislio da bi on mogao biti rješenje za sve probleme. Jer, to se čini baš logično. U svlačionici u kojoj tri igrača pričaju talijanski motivacijski govori nisu nailazili na plodno tlo. Cosmi je podbacio, ali ruku na srce, to se i očekivalo.

A onda je stigao Sergej Jakirović. I tu nema previše dileme, ako je netko ove sezone zaslužio čistu peticu, onda je to on! Promovirao je Galešića u prvu momčad, Frigan je pod njegovim vodstvom procvao, Hodža nastavio 'igrački rasti', a sjajno je u prvu momčad ukomponirao Danila Veigu koji je u klub stigao nakon izvrsno odrađenog skautinga Antoninija Čuline.

Jakirovo proljeće je Rijeku vratilo u život. Izborena je Europa, njegova momčad je druga najbolja u proljetnom dijelu HNL-a iza Dinama, u 'trećem kvartalu' se briljiralo te se Metkovcu treba odati priznanje.

Iako, treba malo i stati na loptu. Nije baš Jakirović za apsolutno sve najzaslužniji, nešto je do stožera te predsjednika koji mu je ispunio gotovo pa sve želje u zimskom prijelaznom roku. Ali, nema dvojbe da je ocjena za Jakirovića čista petica.

TKO ODLAZI, TKO DOLAZI?

Frigan gotovo pa sigurno napušta Rijeku. Priča se o Dinamu, ali MLS je također realna opcija. Mišković je jasan – sve ispod pet milijuna eura je nedovoljno! Plavi to neće platiti, ali bi odštetu pokušali smanjiti pokojim igrače (Ćuže, Kulenović). No, Rijeka prije svega nije u stanju preuzeti njihove ugovore, baš kao što im je puno važnije da im novac. Ne treba skakati pred rudo, ali Frigan sigurno odlazi. Kada i gdje, to ni on u ovom trenutku ne zna…

Prince Ampem je u siječnju bio koračić udaljen od Kine. Navodno je čak stavio svoj potpis na ugovor, ali neslužbeno doznajemo da su se onda u posao ubacili raznorazni agenti pa do transfera ipak nije došlo.

Nadalje, Nediljko Labrović je netko tko bi također mogao napraviti izlazni transfer. U kuloarima se priča o interesu iz Italije, Francuske i Belgije, ali zasad nema konkretnih pomaka. Ali, to ne znači da ih neće biti! Nediljko se dokazao u HNL-u, vrijeme je za iskorak!

Isto tako ne treba zanemariti ni moguće transfere Galešića (povezuje ga se s klubovima iz Njemačke) te Hodže, dok su upiti za Veigu krenuli pristizati nakon što je odigrao samo pet utakmica u bijelom dresu. Ovo ljeto će svakako biti jako zanimljivo na Rujevici.

Što se tiče dolazaka, s posudbe se vraćaju Bušnja, Karrica, M. Pavlović i Lepinjica. S tim da samo potonji nije otpisan. Nove angažmane potražit će Djuričin, Krešić, Bogojević i Alvarez.

Marinu i Jankoviću ističu posudbe, a potencijalno klub mogli napustiti i Obregon, Djouahrao i Selahi. Zapravo, da ne duljimo, klub bi mogao napustiti svatko za koga dođe ponuda. I to je jedina prava istina. Uostalom, svi oni koji su malo detaljnije pogledali posljednje financijsko izvješće to itekako razumiju…




Tagovi

HNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNLRezime sezone

Ostale Vijesti