Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Rezime sezone - Dinamo: I uz turbulencije uvjerljivo do novog naslova

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 30.05.23. | 09:00

Dinamo je sezoni 2022./23. osvojio prvo mjesto u HNL-u, uz učinak 24 pobjede, 9 remija i 3 poraza. Dinamo je osvojio 81 bod, a gol-razlika bila je 81-28.

Mijenjali su se treneri, momčad upadala u krize, odlazili najvažniji igrači, kadar je bio kratak... Ali, Dinamo je svejedno došao do novog trofeja.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo je do novog naslova prvaka došao, na kraju, uvjerljivo. Modri su imali 10 bodova više od Hajduka, a trofej su matematički osigurali baš na Poljudu, četiri kola prije kraja, u utakmici koja je završila 0-0. Neformalno, Dinamo je prvak postao još ranije, pobjedom nad Hajdukom 4-0 u Maksimiru. No, sve to ne znači da je sezona za Dinamo bila jednostavna i lagana. Počeli su Modri velikim preokretom protiv Lokomotive, kad su u prvom od 0-2 došli na 3-2 u sudačkoj nadoknadi maksimirske utakmice. Paralelno su gurali europske kvalifikacije, bio je to glavni cilj kluba, a s ulaskom u Ligu prvaka rasla je i forma i Dinamo je tijekom jeseni sigurno kročio prema naslovu. Izgubila je momčad Ante Čačića tek sedam bodova, poraz u magli u Osijeku (0-1) te remiji u Varaždinu i Splitu (1-1). Sve ostalo, bilo je gotovo savršeno, Dinamo je rušio i Hajduk i Osijek i Rijeku u Maksimiru, a za kraj jeseni na Rujevici slavio s povijesnih 7-2.

No, proljeće je, uza neke iznimke poput tih visokih 4-0 s Hajdukom, bilo prilično turbulentno. U jeku borbe za vlast u klubu otišao je Oršić, kasnije i Ademi, Dinamo nije bio uvjerljiv. Izgubio je u Puli i Šibeniku, remizirao dvaput s Goricom, a nakon što je ispao iz Kupa od Šibenika, Ante Čačić morao je otići. Došao je Igor Bišćan, pod njegovom palicom momčad je osigurala naslov na Poljudu i uz nekoliko slabijih partija, na kraju sezone podignula formu završila je uvjerljivim partijama na Rujevici (2-1) te protiv Gorice u Maksimiru (4-1).

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

JESU LI OSTVARENI CILJEVI?

Od tri primarna na početku sezonu, Dinamo je ostvario dva. Ušli su, dakle, Modri u Ligu prvaka, tamo pobijedili Chelsea i do zadnjeg kola bili u igri za proljeće u Europskoj ligi. U HNL-u je, unatoč svim tim trubulencijama, osvojen naslov i to prilično uvjerljivo, a jedina je mrlja ispadanja iz Kupa u polufinalu od Šibenika (1-2) na Šubićevcu u sudačkoj nadoknadi. Naslov prvaka ima dodatnu težinu i ako se zna da je na polusezoni otišao najbolji igrač Mislav Oršić, da je tijekom proljeća otišao i kapetan Arijan Ademi. Možda je izostala afirmacija još koje mladog igrača, tu je Dinamo malo štekao, iako, Martin Baturina se potpuno adaptirao na seniorski nogomet i postao jedan od nositelja Dinamove igre. Problem je na kraju sezone bio kraći igrački kadar, kao posljedica loše odrađenog zimskog prijelaznog roka.

IGRAČ SEZONE? - Više njih

Zapravo, na to je pitanje teško odgovoriti, jer nije Dinamova igra uvijek ovisila o istom igraču, a više je njih imalo faze u kojima su bili najbolji i nosili Dinamo prema naslovu. Mislav Oršić bio je opet najbolji strijelac Dinamove jeseni, kao što je i kapetan Arijan Ademi bio konstanta, a Josip Mišić igrač s najviše nastupa i igrač za kojega Čačić nije imao zamjenu. Martin Baturina počeo je u prvom dijelu sezone pokazivati klasu, koju je kasnije i potvrdio, a kraj sezone obilježio je Luka Ivanušec, briljantnim nastupima u drugom dijelu sezone, na čijem je početku briljirao Stefan Ristovski. Bruno Petković imao je opet svojih uspona i padova, ali i ozljedu zbog koje nije igrao više od mjesec dana, a možda je najkonstantniji, gledajući čitavu sezonu bio Dominik Livaković, koji je više puta spašavao Dinamu pobjede i bodove. U svakom slučaju, teško se odlučiit za jednoga.

TKO JE PODBACIO? - Drmić, Emreli, Bulat

Josip Drmić nije odigrao sezonu na razini one iz Rijeke, generalni je stav da se u Dinamu nije uspio nametnuti i nastaviti sa sjajnom golgeterskom formom s Rujevice. Zabio je, na kraju, 14 pogodaka, ali od toga šest u Kupu, no pamti se onaj gol Dobo/Glimtu za ulazak u Ligu prvaka. Ipak, očekivalo se više. Mahir Emreli trebao je biti zamjena za Drmića i Petkovića ili jaka opcija za krilo, no, nije se nikako uspio prilagoditi, niti na momčad niti na igru. Na zimu je otišao na posudbu u Konyaspor. Među onima koji nisu odigrali veliku sezonu sigurno je i Marko Bulat, od čije je ozljede prošlo već više od godinu dana i očekivalo se da će ipak postati jedan od važnijih igrača, pogotovo odlaskom Ademija. A on to nije postao.

ŠTO SU NAPRAVILI IGRAČI NA KOJE SE OBRAĆALA POZORNOST?

Više-manje, sve su Dinamove zvijezde imale uspješnu sezonu, izuzev već spomenutog Drmića. Svaki je od njih u određenom razdoblju vukao Modre. I Oršić i Petković, Ademi i Šutalo, Baturina i Ivanušec posebno u završnici sezone. Plus Livaković, koji je imao ponovno odličnu sezonu.

OCJENA TRENERA?

Dinamo su u sezoni vodila dvojica trenera, Ante Čačić i Igor Bišćan. I obojici im dajemo ocjenu 4/5. Čačiću za prvi dio sezone, u kojemu je Dinamo dominirao i zaradio veliku prednost, koju nije ispustio niti kad je zapao u krizu. Naravno, pad u igri, uži kadar i poremećaj odnosa u svlačionici, a onda i ispadanje iz Kupa oduzeli su mu 'odličan uspjeh.' Igor Bišćan napravio je, zapravo, ono što je trebao, matematički potvrdio naslov, stabilizirao momčad i podigao formur pred kraj prvenstva, no, tri gostovanja bez postignutog gola i činjenica da je od mlađih igrača inaugurirao tek Topića, ipak mu malo smanjuju ocjenu. Ali, četvorka je vrlo dora, za obojicu.

TKO ODLAZI, TKO DOLAZI?

Pitanje od milijun eura kad su Modri posrijedi. Dominik Livaković je, čini se, prvi u redu za odlazak, uz njega se spominju transferi Petkovića, Ivanušeca i Šutala. Tko će doista otići, vidjet ćemo. A dolasci će ovisiti o odlascima, tako barem kažu u Maksimiru. Poznate su mete Frigan, Vipotnik, Barišić, Kačavenda, Stojković...,a još se uvijek ne zna tko će od igrača s posudbi dobiti mjesto u momčadi na pripremama u Sloveniji. Igračka križaljka u Maksimiru je ovog ljeta najveća enigma.



Tagovi

GNK DinamoRezime sezoneHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti