Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Bišćan je zalog otpimizma, ali ne može sam, klub ga mora pratiti. Livaković je prvi test!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 29.05.23. | 12:30

Dinamo je sezonu završio sjajnom predstavom protiv Gorice (4-1) u veličanstvenom ambijentu te se napunio samopouzdanjem uoči iduće sezone. No, nema mjesta euforiji, u Maksimiru moraju dobro prionuti poslu

Gledali smo Igora Bišćana nakon pobjede nad Goricom (4-1), pokušao je zatomiti osmijeh, ali stalno mu je dolazio na lice. Nije tip, koji često pokazuje emocije, ali bila je to večer u kojoj je imao pravo na zadovoljstvo. Iako rezultat, generalno, nije bio primaran, mogao je biti zadovoljan izvedbom svoje momčadi, ali i svime onime oko terena i na tribinama. Nije baš sasvim točno da Maksimir nije dosad vidio takvu proslavu naslova, bilo je sličnih večeri i u novijoj povijesti, no, neosporno je da je u nedjelju bilo spektakularno. Samo pozitiva, na svim tribinama, neka jaka energija, atmosfera u kojoj se nikoga nije vrijeđalo, u kojoj nisu iz navijača izlazile frustracije i mržnja, već samo veselje zbog Dinama i još jedne uspješne sezone. Koja je, osim na travnjaku, ponudila neke nove pesrpsektive i u drugim segmentima klupskog života.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naravno, kad je Dinamo u pitanju, kad se veliča ambijent i pada u trans od prekrasne atmosfere, treba biti oprezan, jer, znamo koliko je Dinamova publika hirovita, koliko je puta ponese miris spektakla, a onda opet sve po starom, kad euforija splasne i klub živi običnu svakodnevicu. Hoće li i ovo bit tek hir, jednokratan spektakl ili standard, vidjet ćemo već na početku iduće sezone. No, kao i uvijek, uza sve te 'nove struje', nova lica, pozitivnu maksimirsku priču, koja se kao takva potencira u javnosti od zadnje Skupštine, glavni će sudac biti rezultat!

Igor Bišćan u kratkom se roku na klupi prometnuo u ključnu figuru Dinamove skore budućnosti. U razdoblju kad je klub i dalje u svojevrsnom raskoraku, kad se preslaguju unutarnje strukture na svim razinama, rade križaljke, ali i hvataju pozicije unutar sustava i kad se, još uvijek, traži pravi put, kojim bi Modri u sportskom dijelu trebali nastaviti svoj europski uzlet i zadržati HNL dominaciju, Igor Bišćan čovjek je iza kojega svi stoje. On ima konsenzus svih struja i 'pritoka', ima podršku navijača, javnosti, ali i onih najvažnijih - igrača. Svlačionica ga je odlično prihvatila, Bišćan je vratio kemiju u momčad, a njegovi nastupi na klupi i u javnosti otkrivaju da je čvrsto na zemlji i da je svjestan svih zahtjeva koji su pred njim.

Gledajući ugrubo, nije Bišćan puno toga promijenio u odnosu na Čačića, jedino novo lice zapravo je Fran Topić, za kojega još ne znamo je li uistinu klasa za Dinamo. Međutim, Bišćanova momčad, malo-pomalo, dobija jasne obrise onoga što bi mogla i trebala postati, vide se određeni automatizmi u igri, u defenzivnom dijelu Dinamo je stabilniji, čvršći, što se zna reći, vidi se već ruka trenera. Ne samo to i ne manje važno, Bišćan je prvi, koji spušta euforiju na zemlju, koji zna što ga čeka ovog ljeta i kakvi su sve zahtjevi pred njim i ne zavarava se da je već sad napravio neki veliki posao. Dapače, tek je na njegovom početku, ali svojim stavom, 'govorom tijela' i onime što je momčad dosad pokazala, pogotovo u zadnjim utakmicama, Bišćan djeluje kao zalog optimizma, trener koji unosi spokoj i sigurnost i koji zna kamo kormilari.

Međutim, koliku god Bišćan imao podršku, koliko god taj njegov dolazak na klupu generirao pozitvnu energiju i među navijačkim pukom, koliko god igrači stajali iza njega, on neće moći sam gurati Dinamo prema novim usponima, čitav klub morat će pratiti njegovu ambiciju i jasan kurs. Kao što, kako kažu, iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena, tako iza svake uspješne momčadi stoji čvrst i uspješan klub. Uzalud Bišćanu i planovi i vizije, ideja igre, uzalud i huk s tribina, ako mu klub ne pripremi teren i ispuni sve predradnje da on te vizije i ideje može provesti. Ne sumnjamo da će Bišćan povesti Dinamo u još jednu uspješnu sezonu, možda i u Ligu prvaka, ako će na raspolaganju imati sve, ili najvažnije, resurse. A to je ipak manje do njega, a više do klupskih čelnika, na čelu s Darijem Šimićem i Vlatkom Peras, koji moraju kvalitetno odraditi prijelazni rok. Sad je na njima red, da poslušaju Bišćanove želje i planove i pokušaju napraviti sve što je moguće da Dinamo, na valu Bišćanova entuzijazma i energije te navijačke podrške, u novu sezonu krene kako je završio ovu.

Slijedi, dakle, najizazovniji period, čak i najizazovniji prijelazni rok zadnjih godina. Kako zadržati najvažnije igrače, kako dovesti nove? Zapravo, prvi je veliki test za one koji u Dinamu odlučuju, Dominik Livaković. Vrlo je emotivno doživio ovacije Maksimira i poruku 'Livi, ostani!', kapetan i reprezentativac jasno je nakon utakmice poručio:

"Gdje ja to idem? Još sam tu, igrač Dinama, nisam se dogovorio ni s jednim klubom, sve što se piše nije istina. Sjest ćemo idućih dana, razgovarati, dogovorit ćemo se. Meni je u Zagrebu lijepo, prekrasno je doživjeti nešto ovako kao igrač", rekao je Livaković. I, zapravo, bacio karte na stol Dinamovoj Upravi. Njegov je ostanak moguć, on ne juri iz Dinama, ali na njima je da to i dogovore. I ne samo s Livakovićem, bilo bi sjajno kad bi ostao i Ivanušec, koji igra nogomet iz snova. I, uz još nekoliko pojačanja, ne sumnjamo da bi Dinamo na ljeto opet bio moćan i europski nadahnut! Jer, svi vjeruju da će Bišćan svoj dio posla odraditi kvalitetno, sad je na drugima da mu to omoguće.



Tagovi

Igor BišćanGNK DinamoLiga prvakaDominik LivakovićDario Šimić

Ostale Vijesti