Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Patrik Horvat pokazao zašto ga zovu novim projektom Maksimira!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 11.07.24. | 13:01

Navijači Dinama imaju razloga za zadovoljstvo nakon revije "modre" mladosti u Bad Radkerburgu. Doduše, nismo sigurni da oni koji kreiraju razne kućice a ne znaju razliku između talenta i protočnog bojlera mogu to kapitalizirati...

Prva utakmica priprema i zadovoljstvo na licima navijača Dinama. Nije bugarski CSKA nešto posebno, nije niti utakmica od neke spekatakularne važnosti ali ostat će upamćena kao revija modre mladosti u Bad Radkersburgu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Bili smo tamo prije točno 16 godina kada je Dinamo vodio Branko Ivanković. Na istom mjestu je Mamić uvjerio Buljata da je Hajduk dobra opcija za njega. Upoznali smo Ibaneza, Moralesa i Suareza koji su stigli s južnoameričkih meridijana a pripreme su ostale zapamćene po spektaklu kada su igrači Dinama kretali iz hotela na treninge u dva, tri kilometara udaljen sportski centar.

Naime, išlo se s biciklima što je predstavljalo stanoviti problem za Mathiasa Chagu koji se prvi put susreo s takvim prijevoznim sredstvom. Naredba Branka Ivankovića glasila je:

“Jedan s lijeve, drugi s desne a Chago u sredini”.


U tih 16 godina puno toga se promijenilo. S popisa igrača koji su tada bili na pripremama u tom mjestu na granici Austrije i Slovenije aktivan je još samo Domagoj Antolić. Antola se nedavno oprostio od saudijskog Damaca a kako saznajemo još nije vrijeme za objesiti kopačke o klin. Još je dinamita u nogama…

Kelava je danas komentator i nešto bolji trener u mlađim kategorijama. Jozić je legenda Kutije Šibica i pomoćnik Sopiću u Rijeci. Bišćan je trener, Tomić mu je pomoćnik kao što je Mandžukić asistent u reprezentaciji a već spomenuti Chago jedan od najvažnijih hrvatskih skauta za Afriku...

Neki su se izgubili, drugi nikada nisu ostvarili karijere kojima su se nadali.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Sergej Jakirović vodio je u Austriju popriličan broj mladih nada. Svaki od njih sa svojim snovima, znanjem i talentom koristi svaku priliku da se nametne i ostane u prvoj momčadi. Većina njih pristala je i na te “kućice”, izmišljotinu raznih menadžera koji su okupirali Maksimirsku 128 a koji ne razlikuju talente od protočnih bojlera i ne razumiju nogometni biznis. Da razumiju, prepoznali bi priliku koja se Dinamu nudi da eventualnim ulaskom u Ligu prvaka udari temelje apsolutne dominacije… Barem ako je suditi po prijelaznom roku. To je tako kada se učiš na Dinamu pa trpaš igrače u nekakve “kućice”. Da su tako razmišljali u Barceloni svojevremeno, Leo Messi vjerojatno ne bi postao najboljih nogometaš na svijetu, kao što Dani Olmo ne bi nikada bio dio Dinama...

Protiv CSKA-a vidjeli smo tako malog Jakirovića, pa Zebića, Pavića, Mikića i Horvata. Zapravo, sve njih smo vidjeli i ranije osim tog Patrika Horvata koji je prvi seniorski nastup za Dinamo obilježio pogotkom i dvije asistencije. I potvrdio da se radi o izvanserijskom talentu a sasvim izvjesno i novom projektu kluba iz Maksimira.

Patrik je domaći dečko. Dolazi iz Brezovice od kuda je svojevremeno put do prve momčadi Dinama tražio i Ivan Tomečak.

I u punom smislu značenja te riječi, Patrik Horvat je dijete Dinama. Naime, na vrata Maksimira pokucao je daleke 2014., dakle sa šest godina. I odmah je registriran. Isticao se u svim selekcijama u kojima je igrao, redovito je bio jedan od najboljih. Na poziciji lijevog krila, ali može igrati i na poziciji “desetke”.

Pozornost na sebe skrenuo je lani kada je u finišu sezone počeo igrati za juniore. Dovoljno da pobudi interes RB Leipziga koji opasno češlja tržište HNL-a posljednjih godina. Međutim, zajednička je odluka bila da se Patrik nastavi razvijati u Maksimiru. Da ja itekako imala smisla svjedoče i ove pripreme na kojima je Horvat sa svojih 16 godina vjerojatno najmlađi pojedinac koji je dobio priliku trenirati i igrati sa seniorima. Doduše, u tim su godinama sa seniorima bili i Ćorić, Halilović, Sosa... A svima je zajedničko da su bili projekt kluba.

Za očekivati je da će Horvat nastaviti s juniorima sljedeće sezone, ali i da će svako malo biti u kadru prve momčadi. Možda dobije i pokoju minutu. Jer, dok u nekim velesilama 16-godišnjaci odlučuju putnike u finale Eura, bilo bi grijeh da kod nas takvi talenti služe za statiste, da nose čunjeve ili da na utakmicama budu u statusu sakupljača lopti.

Na koncu, Patrik Horvat vlasnik je stipendijskog ugovora od nekoliko stotina eura a koji traje još godinu dana. No, koliko saznajemo, ugovor je manje bitan u odnosu na plan koji imaju u Maksimiru za njega.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamopripremeSergej JakirovićHNLLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti