Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Ovo je već alarmantno! Dinamo nema kadar za dvostruki 'fajt', a za to nije kriv Bjelica!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 27.10.24. | 19:40

Talijanski treneri uzeli su Dinamu ove sezone osam bodova, ali to je samo splet okolnosti. Pravi problemi leže u Dinamovoj svlačionici, između redova ih je spomenuo i sam Bjelica. Sportska politika bit će i jedna do tema IO-a u ponedjeljak

Kad bismo ovu utakmicu promatrali izdvojeno, kao 'incident', mogli bismo Dinamov poraz, odnosno Osijekovu zasluženu (4-2) pobjedu u Maksimiru, nazvati nesvakidašnjom. Poklopilo se mnogo toga, Dinamovi čisti promašeni zicer, koji su mogli prelomiti utakmicu, eurogolovi Jurišića i Hernanija, koji se zabijaju jednom ili nijednom u karijeri, moglo bi se sve svesti pod egidu 'splet okolnosti' i 'nogomet je nepredvidljiv i iz tog razloga i tako proklet zanimljiv'. Ako znamo da je Osijek zadnji put u Maksimiru slavio s dva razlike, pazite sad, u travnju 1989. kad je Davor Šuker s dvama golovima potpisao pobjedu dečki iz Gradskog vrta (3-1), onda ova nedjeljna golijada zvuči još senzacionalnije i nevjerojatnije.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kad bismo tome dodali i da su talijanski treneri u HNL-u, Gattuso, Tramezzani i Coppitelli Dinamo uzeli već osam bodova ove sezone, onda bismo i to mogli 'progurati' pod zanimljivost, koja, također, može biti puka slučajnost. Međutim, teško se zaustaviti samo na ovoj nedjelji, Osijeku i na Talijanima. Dinamo ima puno veći problem, to je sad očito! Ako ni dosad nije sve štimalo, ako su se neka pitanja otvoreno nudila, mjesta nikakvoj panici nije bilo. Jer, Dinamo se tek zahuktava, dugo je prvenstvo, jel' tako? Ali, nakon poraza od Osijeka situacija za Dinamo postaje alarmantna kad je HNL u pitanju. Da, sedam je bodova minusa, daleko do toga da je nedostižno, dapače. Puno se još igra, kiksat će, htjeli ili ne htjeli, negdje i konkurenti. Ali, podatak da je Dinamo primio 15 golova u 11 HNL utakmica ove sezone, da su mu Osijek i Slaven Belupo zabili lakoćom četiri gola, to je, kao što je rekao i sam Bjelica, užas!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Preuzeo je on sam odgovornost za poraz, mogu se neki njegovi potezi ovdje analizirati, je li trebao nešto ranije mijenjati, možda stopere, čak i formaciju, je li trebao ranije ubaciti, recimo, Stojkovića, ili Kačavendu možda? No, niti to, čini se, nije osnovni problem. Već činjenica da Dinamo, uvjeravamo se u to iz utakmice u utakmicu, nema dovoljno kvalitetan kadar za dvostruki 'fajt'. Za Ligu prvaka i HNL, svaka tri dana. Dao je i Bjelica naslutiti nakon utakmice da mu te stvari postaju jasne, spomenuo je kako u kadru ima samo 'jednog i pol' napadača, s obzirom na Petkovićevu ozljedu, da nema mogućnost rotacije igrača kao što je radio u prvom mandatu, jer, s tim igračima nije dovoljno dugo i nije ih imao prilike normalno uigravati. Bio je uvjeren, kad je došao, da ima bolji i širi kadar nego prije pet-šest godina, ali, sad se i on sudara s činjenicom da to nije tako. I za to nije kriv Bjelica! Jesu oni, koji su te igrače dovodili i odlučivali o njihovom dolasku.

Naravno, Bjeličin je zadatak da od onoga što ima izvuče maksimum, da probudi 15., 16. i 17.igrača, samo, to je dugotrajniju proces. Ne ide preko noći. A Modre čekaju teški ispiti, s vrhuncem na kraju studenog. Čak da i bezbolno prođu Šibenik, Slovan i Goricu do reprezentativne stanke, nakon nje čekaju ih Rijeka, Borussia Dortmund te Hajduk na Poljudu u samo tjedan dana! Kako izdržati taj ritam, ako Dinamo 'trokira' protiv Osijeka, Istre ili Slavena, prima golove iz dječjeg vrtića, kako je slikovito rekao Bjelica? Kako se vratiti u pobjednički kontinuitet, ako dobar dio igrača ne može u tri dana odigrati dvije kvalitetne utakmice, već u jednoj izgledaju kao svjetske klase, a u drugoj kao nogometni početnici!? A baš bi to trebala biti Dinamova snaga, širok, kvalitetan kadar, koji može igrati svaka tri-četiri dana, pobjeđivati bez posljedica.

Bjelica se mora spustiti još dulje u 'okno', rudariti od jutra do sutra i izmisliti neko rješenje za ovaj očiti problem, ali, netko drugi morat će odgovoriti na pitanja zašto Mbuku, Cordoba, Mmaee (Bernauer je već ispričana priča), koji su sve samo ne jeftini i besplatni, a zasad nisu donijeli ništa, što je s tim Oliverasom, gdje je nestao čovjek i zašto je uopće doveden, smatra li se ipak propustom što nije došao Šotiček, koji bi, barem, bio ulaganje u budućnost? Bit će sportska politika jedna od tema Izvršnog odbora u ponedjeljak, bit će možda i poneko neugodno pitanje za Marka Marića i one, koji su dovodili igrače. Priča o prilagodbi, o drugom stilu nogometa i slično ne piju vodu, jer, voda je sad došla do grla. I Bjelica je taj, koji mora nešto mijenjati, 'iskemijati', iako i njemu postaje jasno da je bio u zabludi kad je pričao o širini kadra. Jer, ovo više nije slučajno, ovo nije slab dan, Dinamo koji prima 15 golova u 11 utakmica HNL-a nije Dinamo kakvog smo očekivali! Pred Bjelicom jest puno posla, ali prava pitanja ipak se trebaju odaslati na druge adrese unutar Maksimirske 128. Je li taj opjevani prijelazni rok bio stvarno toliko dobar? Kakav god bio interni zaključak, valjda je ovo bila dovoljna opomena!



Tagovi

GNK DinamoOsijekHrvatska nogometna ligaNenad BjelicaMarko Marić

Ostale Vijesti