Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Odgođeno vraćanje razigravanja u HNL, ali ukida se jedno zastarjelo pravilo

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 23.07.24. | 14:42

Devetoplasirani klubovi HNL-a iduće dvije sezone i dalje mogu 'mirno' spavati.

Nekako ispod radara prošla je Odluka o sustavu stalnih natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza donesena na sjednici Izvršnog odbora HNS-a početkom lipnja, a koja navodi kako: "Od natjecateljske godine 2026/27 devetoplasirani klub HNL igra kvalifikacije za plasman u HNL po dvostrukom kup sustavu s drugoplasiranim klubom Prve NL ili s klubom koji je ostvario to pravo, ali ne niže plasiranim od četvrtog mjesta u Prvoj NL."

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iako se prvotno špekuliralo kako će HNS već od sezone 2025./26. vratiti 'razigravanje' za HNL, u kojoj se natječu deveti klub HNL-a i (najčešće) drugoplasirani klub 1.NL, čime bi se dodatno povećala kompetitivnost obje lige, takav sustav vraća se sezonu kasnije. Dakle devetoplasirani klub HNL-a će u dvije iduće sezone i dalje biti siguran od ispadanja...

Podsjetimo, posljednje razigravanje za HNL igrano je u sezoni 2019./20. kada je s Istra 1961 s 3-0 pobjedom u Rijeci nad Orijentom i 0-1 porazom na Aldo Drosini sačuvala prvoligaški status.

No, dok su neki mediji već pisali o spomenutoj odluci, još skrivenija o medijskog radara prošla je odluka koja - ukida se pravilo gola u gostima u utakmicama po dvostrukom kup sustavu!

"Na utakmicama koje se igraju po dvostrukom kup sustavu pobjednik je ekipa koja ukupno na obje utakmice postigne više pogodaka. Ako obje ekipe ukupno postignu jednaki broj pogodaka, druga će se utakmica produžiti za vrijeme predviđeno ovim Pravilnikom. Ako se niti tada ne dobije pobjednik, isti će se odlučiti izvođenjem jedanaesteraca na način utvrđen propisima IFAB-a – uputama za izvođenje udaraca s točke za kazneni udarac radi dobivanja pobjednika u eliminatornim natjecanjima".

No, pravilo gola u gostima vrijedit će u ligaškom sustavu, u slučaju kada dvije momčadi koje se bore za plasman imaju jednak broj bodova i jednak broj postignutih i primljenih golova. Dakle, ako se, recimo, Rijeka i Osijek u borbi za naslov ili mjesto u Europi imaju jednak broj bodova, po jednu domaću 2-0 pobjedu i dva remija, od kojih je, recimo, utakmica na Rujevici završila 0-0, a na Opus Areni 1-1, prvak bi bila Rijeka zbog tog gola u gostima. (G)



Tagovi

HNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti