Jacek Szydlowski/Forum
Jacek Szydlowski/Forum

Zlatko Dalić: “Nastavljamo s trojicom stopera, nema odustajanja od toga”

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 17.10.24. | 08:58

Iako se za sljedeću akciju vraćaju desni bekovi u konkurenciju, izbornik reprezentacije nema namjeru odustati od sustava s kojim igra u Ligi nacija

Nije Zlatko Dalić djelovao previše razočarano nakon što se Poljska vratila iz ponora, uzela taj bod i osujetila planove da se Hrvatska iz Varšave vrati s osiguranim četvrtfinalom Lige nacija. Zapravo, više nam je izbornik djelovao nezadovoljaniji nakon trijumfa nad Škotskom u Maksimiru tri dana ranije.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kako bilo, listopadska akcija vatrenih može se oslikati svijetlim tonovima. Četiri boda, promocija nekoliko novih lica na kojima leži budućnost reprezentacije, još malo “peglanja” novog sustava i sve izgledniji prolazak skupine u kombinaciji sa statusom nositelja na izvlačenju skupna kvalifikacija za SP daju Daliću, Kustiću i ostalima u HNS-u razloge za miran san uoči kulminacije koja slijedi na Hampdenu sredinom studenog, odnosno tri dana kasnije na Poljudu protiv Portugala.

“I tužan sam i zadovoljan”, rekao je Dalić u uvodu. Prije toga je spremno skinuo torbu s ramena ostavljajući dojam da je i više nego spreman za rezime.

“Primili smo rano gol, odmah se vratili i odigrali zaista fantastičnih pola sara”. Poljska je bila gotova, utakmica dobivena a stadion utišan. I onda nam se dogodi nepažnja, zabiju nam gol u završnici i vratimo ih u igru”, dojam je Dalića koji je upravo taj drugi gol označio kao krucijalan za konačan ishod utakmice. Odao je priznanje svojim igračima zbog posljednjih 15-ak minuta kada su se branili s igračem manje pa zaključio:

“Bod je dovoljan, iako mi je žao što nismo pobijedili i zaključili ovu priču. Na pragu smo četvrtfinala, statusa nositelja za kvalifikacije a dobili smo i četiri igrača”, jasan je bio izbornik.

Htjeli smo iskoristiti priliku pa proći detaljniju analizu s naglaskom na stvari koje nisu štimale, odnosno defenzivu u kojoj ima prostora za pomake, ali Dalić nije htio ulaziti u polemiku. Kao da je htio uzeti vrijeme da se dojmovi slegnu. Tako su pitanja o Perišiću, Gvardiolu, desnoj strani i padu koncentraciju koja se Hrvatskoj događa vrlo često - ostala u zraku.

“Dogodilo se to lagano opuštanje s kojim smo vratili Poljsku u igru. Greškom smo im dali priliku koja nas je koštala dva boda. Šteta jer smo ih uništili. Vodili smo ih 3-1 i sve je bilo na našoj strani”.

Zlatko Dalić i nakon Poljske nije zaboravio spomenuti kako je nudio možda i preveliku dozu kritičnosti poslije utakmice sa Škotskom u Maksimiru.

“A nemam razloga za to! Moramo samo gledati prema naprijed jer ćemo biti bolji kad nam se vrate Ćaleta-Car, Kovačić i desni bekovi. Bitno je da dečki igraju dobro, da bude zdravlja i da protiv Škotske budemo kompletni”.

Što se sustava tiče i glasina da bi se Hrvatska nakon povratka Juranovića mogla vratiti u sustav s četvoricom u zadnjoj liniji, Zlatko Dalić bio je prilično jasan:

“Nastavit ćemo u sustavu s trojicom stopera. Nema odustajanja od toga, niti ćemo prekinuti ono što smo radili”.

Pred Hrvatskom je Škotska na Hampdenu. U Zagrebu su se pokazali kao tvrd orah iako su bili desetkovani. Tri dana kasnije uzeli su bod Portugalu...

“Dobri su. Pogotovo u fazi obrani. Doduše, nama treba samo pobjeda Portugala nad Poljskom, ali mi ćemo ganjati rezultat. Želimo to prvo mjesto ako ikako bude moguće. Idemo dobiti te dvije utakmice jer vjerujemo u ono što radimo. Mislim da je dobro. Optimist sam”, pričao je Dalić pa vratio torbu na rame što je značilo da nam minute polako cure. Vratili smo se na početak i tezu kako je Hrvatska dobila četvoricu novih igrača i da je to jedna od najvećih pobjeda u ovom natjecanju koje je označeno kao priprema za ono što Hrvatsku čeka u kvalifikacijama za SP a koje počinju sljedeće godine.

“Petar Sučić, Luka Sučić, Martin Baturina i Igor Matanović. To je budućnost Hrvatske. Oni su veliki dobici”, rekao je Dalić za kraj. Mi bismo još svakako dodali Bornu Sosu koji je zacementirao svoju poziciju na lijevoj strani, definitivno i Ćaletu-Cara koji se vratio u okrilje reprezentacije sjajnom partijom protiv Škotske u Maksimiru. Pa uz Pongračića i Juranovića koji bi već u studenom mogli biti na raspolaganju, Lovru Majera koji će biti spreman za kvalifikacije - Hrvatska može biti samo jača u utakmicama koje slijede.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Zlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniLiga nacijaHNS

Ostale Vijesti