Pool via REUTERS/Andy Buchanan
Pool via REUTERS/Andy Buchanan

Niksi, tihi junak Vatrenih

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 08.09.21. | 18:58

Veznak West Hama je specijalist za rezultatsku prevagu na terenu

Sinoć smo, u fotofinišu utakmice protiv Slovenije, svjedočili još jednom pogotku Nikole Vlašića u dresu reprezentacije. Mjesto radnje nije moglo biti prikladnije, sve se odvilo na poljudskoj ljepotici, istoj onoj na kojoj je Niksi kao dijete Hajduka stasao u igrača kakav je danas.

Kako vrijeme odmiče, tako i Vlašić kao reprezentativac postaje sve bitniji kotačić Dalićevog napadačkog stroja. Ipak pričamo o igraču koji s 23 godine na leđima iza sebe ima 29 nastupa za Vatrene, uz nemalih sedam postignutih pogodaka.

I upravo tu leži tajna Nikole Vlašića. Niksi ne samo da ima statistiku, već i sve ono ostalo što je potrebno za igrača prevage, onog kojeg kamera prati na terenu prije velikih prilika i općenito ključnih trenutaka utakmica. Niksi je na dobrom putu da postane najvažnija napadačka karika Vatrenih, sve što je do danas pokazao upućuje na to da Dalić odgaja – vođu.

Otkako je debitirao u proljeće 2017. godine protiv Meksika, Niksi je, kako smo već spomenuli, za reprezentaciju postigao sedam pogodaka, i k tome još dodao još dvije asistencije. Ispada da je ta statistika još utoliko vrijednija, jer ako dobro pogledamo kome je i kada Vlašić zabijao, postaje jasno da je riječ o igraču koji lomi utakmice u svoju korist. Pa krenimo redom prema Vlašićevim golovima koji su već nekoliko puta do sad bili ključna prevaga za pobjedu Vatrenih.

Prvi pogodak u svojoj reprezentativnoj karijeri Niksi je zabio u europskim kvalifikacijama za EURO, na “onom” gostovanju u Trnavi. Vatreni su slavili s visokih 4:0, a Vlašić je autor prvog pogotka. Zabio je u 45. minuti i okrunio bolju igru Dalić Boysi taman pred odmor. U nastavku je išlo lakše, zabili smo Slovacima još tri pogotka. Petković će većini ostati u sjećanju kao igrač utakmice, no Vlašić je taj koji je načeo domaćina i raskrčio put prema pobjedi.

Zabijao je Vlašić i Walesu, koja se također našla u našoj kvalifikacijskoj skupini za EURO. Opet je on bio taj koji je na teškom gostovanju u Cardiffu načeo mrežu domaćina. Bod je na kraju Velšanima spašavao Bale u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena.

Vraćamo se opet na Slovake. Prije točno dvije godine, sve u sklopu istih kvalifikacija, kišom okupana Rujevica je dočekala našu reprezentaciju, a vi već pogađate tko je postigao prvi pogodak za Hrvatsku. Nakon iznenađujućeg gola Boženika u 34. minuti, Hrvatska se našla u velikim problemima jer je pobjeda bila imperativ. Prvi čovjek preokreta – Nikola Vlašić. Upravo je on pogodio za 1:1 i početak kraja Slovačke čiji pad su potvrdili Petković i Perišić. Konačni rezultat 3:1 uz još jednu fenomenalnu partiju tihog junaka Vlašića.

Da Vlašiću dobro leže turniri svih vrsta dokazuje nastup na Ligi Nacija. Opet kiša i ružno vrijeme, ali ovog puta u Zagrebu. Protivnik je bila Švedska. Premda nam je pobjedu u 84. minuti donio gol Kramarića, prvi gol, onaj za 1:0 djelo je Nikole Vlašića. Još jedan važan pogodak u reprezentativnoj “tekici”. Dalić sve to pamti, previše je momenata izuzetne inspiracije da bi ovakav učinak ostao neopažen.

Za kraj, da ne bi sve ostalo na kvalifikacijama, skočimo na Hampden Park u Škotskoj. Igralo se treće kolo grupne faze Europskog prvenstva, a Hrvatska je, nakon poraza i remija, silno trebala tri boda kako bi prošla dalje u knockout. Svi pamtimo onaj pogodak Luke Modrića za 2:1, ali i Perišićevu potvrdu pobjede na samom kraju susreta. No, upravo je Niksi zabio prvi gol na utakmici za naše vodstvo. Nikola zabija i na velikim natjecanjima, kako bi se navijački opjevalo “i na strani i kod kuće”.

Posljednji Vlašićev pogodak za reprezentaciju stigao je sinoć. Niksi je pogodio u sudačkoj nadoknadi za konačnioh 3:0 protiv Slovenije, vjerojatno jer je u igru tek ušao kao zamjena Livaji u drugom poluvremenu.

Na kraju dana, svima je jasno da je Nikola Vlašić važna karika reprezentacije čije igre će, kako vrijeme bude odmicalo, sve više dobivati na važnosti. Ono što Niksi zaslužuje je i priznanje čovjeka prevage, koji je, u to malo vremena koliko aktivno i redovito igra za reprezentaciju, Vatrenima donio kljućne kvalifikacijske bodove. Tek su mu 23 godine, tko zna što sve skriva “ispod haube” za navijače gladne reprezentativnih uspjeha.

Priliku za novi pogodak imat će za mjesec dana kada Vatreni kreću prema finalu kvalifikacijskog ciklusa za Mundijal. Gostujemo na Cipru, a potom doma čekamo Slovačku. Sa šest osvojenih bodova, pitanje odlaska u Katar bi bilo možda i matematički riješeno. Ne sumnjamo da će Niksi biti “tu negdje” oko šesnaesterca, spreman načeti mrežu protivnika.

Dok je Vlašić s reprezentacijom, Dalić ne mora brinuti za budućnost kockastog dresa.


Tagovi

Nikola Vlašićkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godineSlovačkaSlovenijaWalesŠkotska

Ostale Vijesti