Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Audaces fortuna iuvat: Dalić riskirao i na kraju jako profitirao

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 08.09.21. | 12:06

Prelomio je i razbio ustaljene prakse, a ostaje pitanje je li to bio samo eksperiment ili novo pravilo...

Sve što smo sinoć vidjeli od Vatrenih je ono što bi željeli gledati u svakoj idućoj utakmici. Dugo je igra Hrvatske bila bez prave fluidnosti, a pobjeda protiv Slovenije došla je iz razigranosti, superiornosti i dominacije kakvu dugo nismo vidjeli od Vatrenih. Cijeli ovaj mini ciklus u konačnici se može ocijeniti pozitivnom ocjenom. Tupa špica protiv Rusije dovela je do remija bez golova, sa Slovacima se odigralo nešto konkretnije i rezultiralo na kraju pobjedom sjajnim Brozovićevim golom. Posljednja utakmica na Poljudu bila je, kako smo već rekli, poslastica za sve.

Već po objavi popisa Zlatka Dalića za ovaj mini ciklus vidjeli smo da će biti promjena u svakom pogledu. Hrvatska se još od srebra u Rusiji traži, a s njom i Dalić. Koliko god da je veliki uspjeh i zalog Daliću srebro u Rusiji, toliko je bilo i veliki teret očekivanja u nastavku njegovog mandata. Nakon Rusije 2018. stiglo je brzo triježnjenje porazima od 'velikih' reprezentacija, a sva fluidnost u igri i užitak kasnije se sveo na statističku grešku. Na prste jedne ruke možemo pobrojati utakmice koje su Vatreni odigrali za odličan bez velikog mučenja poput razbijanja Slovačke 4:0 u gostima ili 3:0 protiv Mađara na Poljudu.

Uoči ovog mini ciklusa ostao je Dalić bez kapetana Luke Modrića kojeg nije bilo zbog ozljede, a ove utakmice su nam i najava kako će izgledati budućnost. Modriću je 36 godina i teško da ćemo ga gledati nakon Svjetskog prvenstva u Kataru. Njegovu ulogu preuzima Mateo Kovačić koji je tijekom sve tri utakmice pokazao zašto ga toliko cijene u Chelseaju, a s njim u paru odlično je odigrao i Marcelo Brozović. No, priliku je dobio i Mario Pašalić od prve minute koji je u jučerašnjoj utakmici pokazao što zna. Njegovo pozicioniranje i kretnje bez lopte bili su savršeni, a stalni ulasci iz drugog plana su odavno njegov trademark koji često naplati zgoditkom.

Tri utakmice dale su odgovore na mnoga pitanja hrvatskom izborniku. Kako smo spomenuli, saznali smo kako Hrvatska može igrati bez Modrića, kako riješiti sterilnost u završnici, kako postaviti igru u budućnosti i na koga bi mogli računati na idućim popisima Zlatka Dalića.



Tupu špicu u ovom mini ciklusu Dalić je odlučio pokušati naoštriti pozivanjem Antonija Mirka Čolaka i Marka Livaje kao novih/starih napadača. Prvi svoju priliku nije iskoristio, a drugi je. U Slovačkoj je je nakon prekršaja na njemu pao gol, a onda je na Poljudu krenuo val golova hajdukovaca od njega. Livaja ove godine doživljava mini revoluciju karijere. Nije on bio ništa lošiji ni u inozemstvu, samo je bio 'daleko' od očiju većine navijača koji se do dolaska u Hajduk nisu stigli uvjeriti o kakvom igraču se radi. Gurao je Dalić dugo Andreja Kramarića u špicu, a sad je na Poljudu odlučio spariti njega i Livaju. Taj potez bio je pogodak. Oba igrača vole sudjelovati u igri, koristiti prostor umjesto statiranja u kaznenom prostoru i time stvaraju više prilika za gol. Kramariću je tek nedostajao zgoditak da upotpuni dojam sjajno odigrane utakmice kakvu dugo nismo vidjeli od njega u hrvatskom dresu.

Još na Euru u nedostatku forme kod Šime Vrsaljka, Dalić je dao priliku Josipu Juranoviću na desnoj strani, a taj potez se isplatio obojici. Juranović je već protiv Škota na Euru sjajno odgovorio, a onda je i profitirao na klupskoj razini ostvarivši transfer u škotskog velikana Celtic. Ove kvalifikacije odigrao je jako dobro, a prvom golu u sinoćnjoj utakmici prethodio je njegov dobar ubačaj s desne strane. Dodajmo još jučerašnjoj pobjedi razigranog Ivana Perišića koji je nerijetko 'lomio' bivšeg dinamovca Petra Stojanovića, a onda i asistirao Mariju Pašaliću za drugi gol. Dojam je da Dalić ima rješenje za budućnost.

Dalić je ovim popisom odlučio prestati robovati hijerarhijama i nekim ustaljenim rasporedima koji su vladali u reprezentaciji. Godinama se u reprezentaciju teško upadalo, a još teže ispadalo. Pozivali bi se igrači bez obzira na formu, a neki koji su u tom trenutku bili objektivno bolji nisu dobivali priliku. To je bio i jedan od razloga zašto je često dolazio pod kritiku javnosti, a tako je Hrvatska umalo izgubila i Bornu Sosu. Ovim popisom Dalić je prelomio. Sosa se posuo pepelom zbog koketiranja s Elfom i debitirao je za Hrvatsku, neke igrače koji su bili 'nezamjenjivi' poslao je na hlađenje ovaj ciklus, a odlučio je i eksperimentirati s novim/starim imenima u napadu. Svi ovi potezi su mu se na kraju isplatili.

Dugo je Dalić bio na meti kritika nakon Rusije, u nekim situacijama opravdano, u nekim i neopravdano. U novinarskoj prirodi je da trese stolicu trenerima, bilo klupskim ili izbornicima, kod svakog lošijeg rezultata, a Dalić je nakon svih kritika odlučio priznati sam sebi greške iz ranijih ciklusa i krenuti ispočetka. Tim potezom napravio je odmak od sustava koji je predugo vladao kultom reprezentacije i poslao poruku kritičarima i igračima kako bi nacionalna vrsta trebala izgledati i funkcionirati u budućnosti. Novi popis će tek pokazati je li ova praksa bila tek eksperiment nastao silom prilika ili novo pravilo.


Tagovi

Zlatko DalićHNS

Ostale Vijesti