Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Hajdukovci razbili Sloveniju, Hrvatska ide prema Kataru (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 07.09.21. | 22:25

Hrvatska je napravila značajan korak ka Svjetskom prvenstvu

Hrvatska sigurno kroči ka plasmanu na Svjetsko prvenstvo, na Poljudu je selekcija Zlatka Dalića apsolutno zasluženo pobijedila Sloveniju s 3:0. Golove su postigli igrači omiljeni na Poljudu, Marko Livaja, Mario Pašalić i Nikola Vlašić njima je pripalo zadovoljstvo da okrune odličnu partiju naših. Rezultat bi za Sloveniju sigurno bio znatno lošiji da nemaju fantastičnog vratara Jana Oblaka koji je upisao nekoliko velikih obrana. U redovima Hrvatske zapravo nije bilo lošeg pojedinca, Ivušić je sigurno pokupio nekoliko udaraca iz daljine, obrana je dobro čuvala slovenske napadače, a Kovačić i Brozović su trkom i kontrolom lopte dominirali u sredini terena. Ivan Perišić je s kapetanskom trakom oko ruke bio vrlo inspiriran na svom Poljudu. Bez dvojbe Hrvatska je zasluženo slavila i na najbolji način uzvratila Sloveniji za jedini poraz u kvalifikacijama za SP u Katru.

Pogotke Livaje i Pašalića pronađite na ove dvije poveznice. link1 i link2

Već na prilazima stadionu bilo je jasno da će Poljud biti više nego dobro ispunjen, naročito u ovim neuobičajenim pandemijskim vremenima. Atmosfera se polako zagrijavala uz navijačke pjesme, programom je standardno dobro upravljao poznati voditelj Frano Ridjan, a pola sata prije utakmice posebno je pozdravljen dvojac koji nas je vodio do finala u Rusiji. Na semaforu su prikazane maestralne obrane Danijela Subašića protiv Danske te gol Marija Mandžukića protiv Engleske, legendarni „vatreni“ su večeras bili na zapadnoj tribini Poljuda pa ih je publika pozdravila velikim pljeskom.

Na utakmici se pojavio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, smjestio se u ložu te uskoro pljeskom pozdravio osvajače paraolimpijskih i olimpijskih medalja koji su dobili prigodne dresove od HNS-a. Ovacije s tribina dobili su paraolimpijci Dino Sinovčić i Ivan Mikulić te olimpijci Toni Kanaet i Matea Jelić.

Sve je bilo spremno za feštu, ali jedino je važno bilo što će Hrvatska učiniti na travnjaku. Zlatko Dalić je održao riječ i postavio Marka Livaju u početnu postavu, umjesto Sose na lijevom boku bio je Barišić, a na desnoj strani veznog reda počeo je Mario Pašalić. Najbliži protivničkim vratima bio je Livaja, desno od njega našao se Andrej Kramarić, a zamisao je bila da se u kazneni prostor iz drugog plana ubacuje Pašalić .

Kod Slovenije nije bilo nekih taktičkih novosti, Josip Iličić se vratio u momčad i odmah je bilo jasno da će biti glavni kreator igre u momčadi Matjaža Keka.

Hrvatska je od prve minute pokušala nametnuti visok pritisak, prvi pokušaj u okvir uputio je Pašalić u petoj minuti, ali bilo je to bezopasno za Oblaka. Potom je u sedmoj minuti nakon brzo izvedenog kornera ubačena lopta došla do Barišića koji je mogao gađati iz prve lijevom nogom, ali je primio loptu i desnom je nogom poslao visoko preko vrata.

Dominirala je Hrvatska pa je u desetoj minuti mogla izvući nešto više iz gužve koju je zakuhao Perišić, ubacio je prizemnu loptu kroz peterac, ona je nekako došla do Pašalića koji je s druge vratnice pokušao odigrati za Kramarića, ali Slovenci su se nekako snašli i izbacili loptu.

Uspjeli su potom gosti malo umiriti nalete naših, sve do 20. minute kada je brzom akcijom Barišić došao u priliku da ubaci loptu s lijevog boka. Poslao je ubačaj po travi za Livaju i Pašalića, lopta se odbila do usamljenog Kramarića koji se namjestio na udarac s osam metara, ali Oblak je vratar svjetske klase. Fantastično je odbio loptu i spasio „fantje“.

Potom je u 25. minuti zaprijetio Livaja, lopta je išla prema njemu kroz sredinu obrane, uklizao je Stanković, s vrata izašao Oblak pa se lopta odbila ispred Livaje, ali nije ju uspio stići prije nego je prošla gol-aut liniju.

Prvi pokušaj Slovenije vidjeli smo u 27. minuti iz klasičnog kontranapada, Gnezda Čerin je poslao loptu u prostor za mladog Šeška koji je driblao Lovrena i onda gađao dalji kut, ali nije to bilo opasno.

Znatno precizniji bio je Livaja u 29. minuti, odlučio se na udarac s više od 25 metara kojeg je Oblak paradom odbio u korner.

Stalni napadi Hrvatskoj su se konačno isplatili u 33. minuti, u akciji u kojoj su glavne uloge imala dvojica bivših i jedan sadašnji igrač Hajduka. Juranović je s desne strane ubacio na drugu vratnicu, Pašalić potpuno sam glavom poslao loptu od trave u vratnicu, a Marko Livaja odbijenu loptu glavom proslijedio u nečuvanu mrežu. Zasluženo vodstvo naših uz gol igrača koji je omiljen na Poljudu, bolji scenarij nismo mogli poželjeti. Naravno da su na istočnoj i zapadnoj tribini svi skočili na noge, Livaja je dobio zaslužene ovacije, Hrvatska je naplatila bolju igru-

Pokušali su Slovenci odmah uzvratiti, uhvatiti naše na prepad, pa je Kurtić u 34. potegao s 20 metara, ali na sreću nedovoljno precizno.

Nije Hrvatska stala nakon gola, htjeli su naši povećati prednost do odmora. Jedan je neprecizan udarac imao Perišić, a u 40 minuti opet je Oblak spasio Sloveniju. Barišić je s lijevog boka poslao neugodnu loptu pod gredu, možda je to i gađao, a Oblak je teškom mukom izbio loptu u korner.

U 43 minuti je bilo uzbudljivo na obje strane, najprije je Kramarić odličnom varkom sebi stvorio prostor za udarac, ali opet je Oblak na pravom mjestu. Otvorio se odmah opasan kontranapad na širokom prostoru, Lovrić je s lijeve strane oštrom loptom tražio Šeška koji je bio korak prekratak, možda i u malom zaleđu, ali to nije ni važno jer udarca prema Ivušiću nije ni bilo.

Uskoro je sudac Turpin svirao kraj prvog dijela, 45 minuta u kojima je Hrvatska bila znatno bolja od Slovenije.

U istom ritmu krenulo je drugo poluvrijeme, Hrvatska je napadala i pokušavala povećati vodstvo. Imali su naši nekoliko kornera i ubačaja Perišića s lijeve strane, Livaja je u 52. loše zahvatio loptu u solidnoj poziciji, a minutu kasnije Pašalić je malo zasmetao bolje postavljenom Kramariću.

U 58. minuti Poljudom se prolomio veliki pljesak, izbornik Dalić odlučio je iz igre povući strijelca Livaju te ubaciti Nikolu Vlašića.

Večeras odlični Kovačić je u 61. minuti natjerao Oblaka na još jednu sjajnu intervenciju. U svom karakterističnom prodoru prevario je trojicu Slovenaca, izašao pred Oblaka koji nekako uspijeva odbiti loptu u korner. Bilo je tu i kontakta, ali Turpin je odmah pokazao na udarac iz kuta.

Shvatio je izbornik Slovenije Kek da nešto mora mijenjati pa je u 65. napravio trostruku zamjenu, ali brzo su mu svi planovi pali u vodu. Nije se trojac s klupe ni stigao postaviti na teren, a Hrvatska je povećala vodstvo. Kapetan Perišić je driblingom otvorio sebi prostor za ubačaj i precizno pronašao potpuno samog Marija Pašalića koji s četiri metra lako pogađa mrežu. Bio je to presudan trenutak utakmice, igrom je Hrvatska zaslužila i veću prednost, Slovenija u Splitu nije imala što tražiti.

Mijenjao je uskoro Dalić, odmor i pljesak su zaslužili Kovačić, Lovren i Kramarić, mijenjali su ih Ćaleta-Car, Ivanušec i Oršić. Bez problema je Hrvatska kontrolirala utakmicu, ovacijama je iz igre ispraćen kapetan Perišić, a u završnici je Hrvatska došla do još jednog pogotka. U sudačkoj nadoknadi u strijelce se upisao i treći hajdukovac u našoj selekciji, Nikola Vlašić je glavom pogodio sami kut nakon preciznog ubačaja Mislava Oršića.

Nakon utakmice je naravno krenula velika fešta na tribinama Poljuda, Hrvatska je apsolutno zaslužila sve čestitke za večerašnju pobjedu.

Split, stadion Poljud

Gledatelja: 16237

Sudac: Clement Turpin (Francuska)

1:0 Livaja (33) 2:0 Pašalić (66) 3:0 Vlašić (90+3)

HRVATSKA: Ivušić – Juranović, Lovren (od 77 Ćaleta – Car), Vida, Barišić – Kovačić (od 77. Ivanušec), Brozović – Pašalić, Livaja (od 58. Vlašić), Perišić (od 86. Čolak) – Kramarić (od 77. Oršić)

SLOVENIJA: Oblak – Stojanović (od 88. Zahovič), Bijol, Mevlja, Balkovec (od 65. Jurčević) – Gnezda Čerin, Stanković (od 65. Skubić), Kurtić, Lovrić – Iličić (od 54. Mlakar) Šeško (od 65. Šporar)

Žuti kartoni: Bijol (Slovenija)


Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

HrvatskaSlovenijakvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine

Ostale Vijesti