Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

Našem novinaru Alenu Lesičkom nagrada za intervju godine!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 20.02.23. | 15:10

Na tradicionalnoj dodjeli nagrada i priznanja HZSN-a u zagrebačkome Novinarskome domu ponovno se okupila sportska i politička elita. Nazočni su bili predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Siniša Krajač, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, državni tajnici za sport Tomislav Družak i Josip Pavić i mnogi drugi

Novinar našeg Germanijak.hr portala, Alen Lesički, dobio je nagradu HZSN-a za intervju godine.

Serijalom razgovora povodom 30 godina HNL-a, obljetnice koju je portal Germanijak.hr posebno obilježio, Alen Lesički došao je do sugovornika koje je zaista teško bilo nagovoriti na medijske istupe. Primjerice, Željko Šoić bio je prilično kontroverzna osoba u počecima HNL-a zbog svog obiteljskog backgrounda i nije gotovo dva desetljeća istupa u medijima. Potom razgovor s Đorđom Ivkovićem, kolegom novinarom s Hrvatskog radija koji nas je vratio u ono vrijeme kada smo svi skupa uživali u stručnim prijenosima na radio prijemnicima... Tim serijalom Lesički je podsjetio da su za popularnost HNL-a koja je bila temelj velikih uspjeha reprezentacije bili zaslužni ne samo igrači i djelatnici već i novinarska struka, a Lesički je i na Svjetskom prvenstvu u Kataru uspio napraviti ekskluzivne intervjue s Joškom Gvardiolom, Brunom Petkovićem, Dominikom Livakovićem i Mislavom Oršićem. Komunikativnom kakav jest ovaj mu žanr izrazito leži i cehovsko priznanje za intervju ide u prave ruke.

Neke od njegovih intervjua pročitajte ispod:


A to nisu svi! Koje smo još briljantne razgovore vodili preko novinara naše redakcije možete, između ostalog, pogledati OVDJE.

Dugogodišnji sportski novinar i urednik Darko Kolombo dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), dok je novinar godine Tomislav Dasović iz Večernjeg lista.

Kolombo je radio u Vjesniku, a od 1984. godine bio je urednik sportske rubrike i deska. Kao iskusan i etabliran novinarski kadar prihvatio je 1998. godine izazov koji ga je vratio na uredničke početke - postao je urednikom sportske redakcije novopokrenutog Jutarnjeg lista. Uz brojne druge dužnosti, Kolombo je bio predsjednik HZSN-a u mandatu od 1983. do 1987. godine.

U protekloj 2022. godini svojim je tekstovima, intervjuima, kritikama i komentarima novinar godine Tomislav Dasović ostavio važan trag u hrvatskom novinarstvu. Radio je ekskluzivne intervjue sa Zlatkom Dalićem, Ivanom Rakitićem, Lukom Modrićem, Borom Milutinovićem, izvještavao s nogometnog SP-a u Katru kao jedini novinar Večernjeg lista, radio reportažu iz sjedišta Uefe u Nyonu, pisao sjajne priče iz prošlosti hrvatske nogometne reprezentacije i Dinama, bavio se aktualnim problemima hrvatskog nogometa.

HZSN u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) od ove godine pokreće nagrada Milka Babović za promoviranje ženskog sporta, a prva dobitnica je Antonija Dujmović i emisija Ženska strana sporta Sportske televizije (SPTV). Urednica Dujmović nikad, ni u jednoj emisiji ne inzistira na razlikama u ženskom i muškom bavljenju sportom, već na jednostavan i pristupačan način od svojih gostiju traži informacije o tome kako treniraju, što rade izvan sportskih terena, kakve probleme imaju kao sportašice ili da pričaju o projektima koji unaprjeđuju ne samo žensku stranu sporta, već kompletan hrvatski sport, stoji u obrazloženju.

Priznanje za fotografiju dobio je Igor Kralj iz Pixsella, priznanje za komentar Hrvoje Tironi iz 24sata.

Priznanje za lokalno novinarstvo pripalo je Umbertu Piasevoliju iz Hrvatskog radija Zadar, priznanje za tv-reportažu dobili su Vlado Boban i Stipe Antonijević iz Nove TV, a priznanje za dokumentarni film uzeo je Zlatko Mijoč iz MAXSporta, režiser filma Generacija '82, posvećenog 40-toj obljetnici legendarnog Dinamova osvajanja naslova prvaka.

Priznanje za press službu otišlo je u ruke Tomislava Packa iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), priznanje za suradnju s medijima pripalo je atletičarki Mateji Parlov Koštro, a posebno priznanje za projekt SP 2022 u nogometu dobio je HRT, za projekt Qatara.

Na tradicionalnoj dodjeli nagrada i priznanja HZSN-a u zagrebačkome Novinarskome domu ponovno se okupila sportska i politička elita. Nazočni su bili predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Siniša Krajač, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, državni tajnici za sport Tomislav Družak i Josip Pavić i mnogi drugi. (g/hina)


Tagovi

intervju

Ostale Vijesti