Matija Habljak/PIxsell
Matija Habljak/PIxsell

Mamić je na Allianz Areni 'gurnuo' Benkovića u prvih 11. Jakirović nema taj luksuz, a Dinamo igrača za 'izlog'

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 16.09.24. | 08:00

Puno se toga promijenilo u devet godina u Maksimiru, Dinamo sad u München ide s drugačijim motivima i temeljima. Međutim, dugoročno, to možda i nije tako dobra vijest

Bilo bi dobro kvizaško pitanje nabrojati 11 igrača, koji su 29.rujna 2015. istrčali na Allianz Arenu. Bilo je to 'Bayernovo šetalište', nakon 28 minuta bilo je 4-0 pa onda konačnih 5-0 i ne izgleda tako loše. Dakle, Dinamo je igrao u sastavu: Eduardo - Matel, Benković, Taravel, Pivarić - Machado, Ademi - Soudani, Antolić, Fernandes - Pjaca. S klupe su ušli Goncalo, Rog i Henriquez. Sigurni smo da se većina ne bi sjetila dobrog dijela udarne postave, štoviše, nekih se mnogi više i ne sjećaju.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Glavna vijest s te utakmice bila je da je protiv moćnog Bayerna startao Filip Benković. Tada 18-godišnjak, s nekoliko nastupa u HNL-u prije toga, ali talent, na kojemu je Dinamo gradio budućnost. Trener je bio Zoran Mamić, koji je u Münchenu odlučio igrati za 'izlog' a ne za bodove. Impresionirani Benković bio je (su)krivac za dva ili tri gola od ta četiri u prvom poluvremenu, na odmoru je ostao u svlačionici, a Dinamo je upisao jedan od najtežih poraza u povijesti. Tri godine kasnije Benković je iz Dinama otišao za gotovo 15 milijuna eura, a ozljede su mu uništile karijeru, umjesto da je standardni reprezentativac, što je po nogometnim kvalitetama morao biti, trenutno je igrač bez kluba. U 28.godini života. No, ovo nije priča o Benkoviću, već usporedba dva pogleda na ovakve utakmice kakva u utorak čeka u Münchenu i dviju maksimirskih perspektiva.

Dakle, ne mora se naglašavati tko je tada bio Zoran Mamić i da je bio više od trenera, da je imao veći kredit nego svi njegovi prethodnici i nasljednici i da ga potez s Benkovićem nije nimalo koštao. No, gledajući s odmakom od sad već devet godina i imajući u vidu tih 15-ak milijuna eura, koji su u klupsku blagajnu sjeli baš kad je bila blizu 'dehidracije', ispada da je 'projekt Benković' počeo baš na Allianz Areni i da je, u konačnici, donio profit. Nikad, naravno, nećemo znati bi li Dinamo tada prošao bolje od pet komada da Benković nije zaigrao u prvih 11, kao niti bi li se prodao za istih 15 milijuna da tu utakmicu nije igrao, ali kad se sve zbroji, taj je potez imao stratešku i sportsku logiku. Mamić je tada imao luksuz da gostovanje na Allianz Areni iskoristi kao 'izlog', kao promociju novog produkta maksimirske Akademije. Ono što mu je išlo na ruku, osim zabetoniranog vlastitog statusa u klubu, bila je i pobjeda u prvom kolu te Lige prvaka protiv Arsenala u Zagrebu (2-1). U tadašnjim okolnostima već je to bila senzacija, Dinamo je premašio očekivanja, a u nekoj osnovnoj računici ionako se protiv Olympiacosa trebao tući za treće mjesto i moguće proljeće u Europi. Protiv Guardiolina Bayerna u Münchenu bio je unaprijed osuđen na poraz, s Benkovićem ili bez njega. Mamić je odlučio izgubiti s Benkovićem!

Pustimo sad priču o financijskim tijekovima transfera, kombinacijama, sudskim procesima, gledajmo ovu priču s čisto nogometne strane. Naravno da je u startu odluka da igra Benković dvojbena, jer pokazuje nedostatak ambicija, predaju unaprijed, ona je dokaz da je rezultat nekad bio u sjeni financijskog (blago)stanja. Godinama kasnije, od 2018. naovamo, Dinamo je napravio taj iskorak, postao konkuretan u Europi, napravio čudesne rezultate, da ih sad sve ne nabrajamo. Ne razmišlja se više u Maksimiru o Ligi prvaka kao o 'izlogu', ne razmišlja se da je cilj samo nastupiti, već i pobijediti, osvajati bodove, proći, ako se može, i u nastavak natjecanja. Jednostavno, Dinamo se nadogradio, što je normalan proces jednog nogometnog kluba. Međutim, Dinamo je na tom putu i izgubio izbor, koji je prije devet godina imao Zoran Mamić; istrčati na Allianzu Arenu s nekim novim Benkovićem ili bez njega? Ono što se nije promijenilo jest da je poraz opet vrlo izgleda opcija, iako, slažemo se, ne treba se unaprijed predavati.

Sergej Jakirović, da i želi, nema danas taj luksuz da u Münchenu krene s nekim klincem od prve minute. Iz više razloga. Prvi je taj već navedeni, što Dinamo danas igra Ligu prvaka sa željom da tamo i osvaja bodove, drugi je taj što nakon poraza od Hajduka Dinamov trener mora poduzeti sve da na Allianz Areni momčad izgleda pristojno, barem konkurentno, ako već i rezultat bude negativan. Jakirović nema priliku postaviti tu utakmicu kao 'izlog', kao izlet i školovanje, na kojemu je gotovo svejedno hoćeš li napraviti senzaciju, izgubiti 2, 3, ili 5-0. To, u ovom trenutku, jednostavno, nije isto, treba u Münchenu odigrati na Dinamovj razini, pa što bude.

No, ono što najviše upada u oči i mora potaknuti neke rasprave jest što u Jakirovićevu rosteru i nema igrača, koji bi, sve da trener tako odluči, mogao biti 'Benković'. Vodi Dinamov trener u München 24 igrača, a na tom popisu najmlađi je - Luka Stojković. On će uskoro napuniti 21 godinu, slijede ga samo tri dana stariji Petar Sučić, a onda nekoliko mjeseci mlađi Nathanaël Mbuku, koji je tek došao na posudbu te Martin Baturina. Od nekoliko mladića koji su prošli pripreme i nagovještali seniorski iskorak, na početku sezone tek je Branko Pavić dobio iole značajnu minutažu. A u Münchenu neće biti ni njega, barem kao izbor, trebao bi zaigrati za juniore u Youth ligi protiv istog protivnika. Za usporedbu, Bayern na svojoj A listi ima 19-godišnjeg Mathysa Tella te 18-godišnjeg Nestoryja Irankundu i 17-godišnjeg Javiera Fernandeza, koji još igraju za drugu momčad bavarskog giganta.

Definitivno, Dinamo u rujnu 2024. dolazi u München na drugačijim temeljima, s drugačijim ambicijama i iskustvom, europskim rejtingom, nego prije devet godina. Samo, je li to, dugoročno, baš tako dobra vijest ili bi ipak bilo bolje imati u rezervi nekog 'Benkovića', koji će jednog dana spasiti klupsku blagajnu ako, slučajno, bude na izdisaju?



Tagovi

GNK DinamoBayernLiga prvakaBranko PavićFilip Benković

Ostale Vijesti