Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Dinamo uči Bayerna: Brine forma Baturine i Petkovića, ali jedan igrač može biti osvježenje

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 15.09.24. | 08:35

Glavni kreativci u igri Modrih još su dužnici, nedostaje njihov učinak. No, protiv Hajduka se opet odlično prezentirao povratnik nakon ozljede, koji je u završnici Derbija najavio da se s njim može ozbiljno računati

Nogometni treneri vole reći da je prednost igranja svaka tri, četiri dana u tome što nemaš vremena dugo razmišljati o porazima. I odmah imaš priliku za popravak u idućoj utakmici. Doduše, Dinamo ovom prilikom nije baš imao sreće, nakon poraza od Hajduka (0-1) u Maksimiru ide u 'repesaž' na Allianz Arenu, na noge goropadnom Bayernu. Tako da je teško očekivati i tražiti od Modrih neko apsolutno iskupljenje, pobjedu koja briše težak zadah poraza, ali ipak se traži da Modri igrom i prezentacijom pokažu da kraj pobjedničkog niza nije nešto što treba posebno zabrinuti, već čista anomalija na daljnjem putu prema uspjehu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Što će Sergej Jakirović pripremiti Vincentu Kompanyju, ima li ideju kojom će pokušati nekako ugroziti Bavarce? No, štogod smišljao i pripremao, Jakirović se mora suočiti i sa zabrinutošću zbog forme nekih svojih ključnih igrača. Najvažnijih! Radi se o Bruni Petkoviću i Martinu Baturini. Oni su glavni kreatori Dinamove igre, oni od kojih se očekuje 'nered' u i pred suparničkim šesnaestercem, nositelji opasnosti za suparničke braniče i vratare. Međutim, baš su njih dvojica u zadnje vrijeme nedovoljno prisutni, nekonkretni. Martin Baturina, ajde, dobro je počeo sezonu, upisao je dosad ukupno pet asistencija, ali čak tri u prvom kolu protiv Istre. Nakon toga bio je dodavač protiv Qarabaga te na Rujevici. Ali, još čeka svoj prvi pogodak, najbliže mu je bio protiv Azera u Zagrebu, kad je pogodio vratnicu i gredu. Ali, dojam je da je baš nakon Qarabaga nekako 'potonuo' u formi, nije se previše vidio niti u reprezentaciji, a nije ga bilo u glavnim rolama niti protiv Hajduka. Jesu li na njega ostavili traga prijelazni rok, u kojemu je do kraja bio u izlogu i blizu Fiorentine te zaplet u odnosima s menadžerom? U svakom slučaju, od Baturine se očekuje više, u Derbiju, definitivno, nije bio na svojoj razini.

Što se tiče Brune Petkovića, njegov učinak i prezentacije još su skromniji. Trenutno je na jednom pogotku, koji je zabio na Rujevici te dvije asistencije protiv Šibenika. I, to je to. Još čekamo 'petkovićevsku' utakmicu, koju će odlučiti svojim potezima i majstorijom, iako, zasad je još daleko do takve predstave. Dojam je da se muči, njegova lucidna dodavanja teško prolaze, makar je i protiv Hajduka imao nekoliko proigravanja, koja njegovi suigrači nisu znali iskoristiti. Treba reći i da je uoči Derbija imao problema s ramenom, s onim istim, koje ga je već mučilo, no, stisnuo je zube i zaigrao. Ali, to teško može biti alibi, kad je igrač na terenu od prve minute, znači da je spreman i onda se očekuje da bude na najvišoj razini. Treba istaknuti i da Petković protiv Hajduka nije bio loš u defenzivnim akcijama, trudio se, uklizavao, pritiskao, ali njegova česta nemoć u kreaciji i ofenzivi, bila je zabrinjavajuća. Petković je siguran starter, kad ne igra Ademi onda je i kapetan i kad Dinamo, kao u Derbiju, igra s jednim napadačem, onda je on 'taj'. A najbolji strijelac Kulenović na klupi! To iziskuje od Petkovića još veću odgovornost, očekuje se bogatiji učinak. Znamo da Brunu najviše 'pale' velike utakmice, da je u takvima često bio prvo ime, tresao mreže za Dinamo i reprezentaciju. Pa, možda glamour Allianz Arene probudi u njemu i 'starog' Petkovića.

Pred Jakirovićem je izazov, kako se nositi s formom svoje 'devetke' i 'desetke', ali za to vrijeme mora razmišljati i o igraču, koji je protiv Hajduka, možda, pokazao najviše. Luka Stojković ušao je s klupe i u tih 20-ak minuta kreirao dvije tri opasnosti, uključujući i 'guranje' Marka Roga u čisti zicer, Dinamo je s njim bio bitno opasniji nego do njegova ulaska. I, nije prvi put, Stojković kad god uđe, koliko god igrao, uvijek nešto ponudi. Bio je dugo ozlijeđen, propustio je čitavu prošlu sezonu, nije prošao ni ljetne pripreme, ozljed(ic)e ga stalno muče, no, Stojković im prkosi. Izgleda ponekad kao da i nije bio ozlijeđen, kao da igra kontinuirano i kao da je već godinama u Dinamu. Teško je, naravno, predlagati Stojkovića u prvih 11 u Münchenu, nema niti logike, a pitanje je i koliko je spreman za takav izazov. Polako, iza njega je doista duga pauza, normalno je da još neko vrijeme bude džoker s klupe. Ali, mogao bi biti pravo osvježenje u Dinamovoj igri, u Derbiju je još jednom skrenuo pažnju na sebe. Zašto ne bi neku 'spačku' priredio i Bavarcima u utorak na Allianz Areni? Dok čeka svoje najbolje igrače da uđu u formu, Jakirović ima u pripremi jakog aduta, Luka Stojković mogao bi biti pravo osvježenje u nastavku sezone. Ne sumnjamo da ćemo ga vidjeti u određenoj minutaži i na Allianz Areni. Samo da mu je zdravlja...



Tagovi

GNK DinamoBayernLiga prvakaLuka StojkovićMartin BaturinaBruno Petković

Ostale Vijesti