Davor Javorovic/Pixsell
Davor Javorovic/Pixsell

Kako siješ tako ćeš i žeti

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 16.08.24. | 08:00

Osijek je zakazao na sportskoj politici kluba u kojoj alfa i omega vuče poteze koji nikome nisu jasni, a trener se uči seniorskom poslu

“Sad će vam se vratiti za one golove u nadonadama”, podijelili smo misao uoči penala strastvenom navijaču Osijeka s kojim najčešće gledamo utakmice Bijelo-plavih.

“Kako Čavlina brani, očekujem da skine barem tri penala pa neka ga nose na rukama od Bakua do Osijeka”, kratko je odgovorio. I tko bi rekao da će naš dobri Ilija biti u pravu. Samo, nije računao da će Tiago Silva skinuti jedan više i da će Osijek ponovno ostati u čekaonici. Nakon utakmice samo se pokupio.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

“Ovo niti težak alkohol ne može isprati”, samo je dobacio i brže bolje nestao u sparnoj zagrebačkoj večeri.

Osijek je ponovno ostao u predvorju Europe. Isključivo svojom krivnjom, amaterskim pristupom slaganju momčadi a možda i neznanju... Dali bi sve da uđemo u glavu Federica Coppitellija, tamo negdje pred početak drugog produžetka, kada se okrenuo prema klupi na kojoj su bili Babić, Barić, Farkaš, Kolarik, Vrbanac... Sve redom momci kojima su roditelji trebali potpisati suglasnost da mogu preko granice.

I koga je trebao staviti kada je vidio da mu igrači padaju od grčeva, koga je imao iole iskusnog za rulet jedanaesteraca? Jedino Malenicu, ali to bi značilo da vadi Čavlinu koji je bio briljantan sinoć u Azerbejdžanu. Proklinjao je nakon utakmice trener Osijeka i lošu sreću i kratak roster.

“Skupo nas je koštalo što nismo imali mogućnosti u izboru igrača”. Zira je u prvenstvu odmorila šestoricu, a mi taj luksuz nismo imali. U Baku smo došli s jednim braničem”, kukao je Coppitelli.

Doduše, imao je on i 5-1 protiv Levadije u prvoj utakmici pa nismo baš primijetili da je u uzvratu odmarao nekoga.

A zapravo je zaživjela ona stara: "Kako siješ tako ćeš i žeti". Jer nitko nije kriv Osijeku za kratak i neadekvatan roster osim njih samih. Osim sportske politike koja očito luta na sve strane. Jose Boto se izgubio u vremenu i prostoru.

Jer, sada se već pitamo znaju li sportski direktor i trener s kakvim kadrom raspolažu? Znaju li Boto i Coppiteli da, primjerice, Cvijanović može igrati stopera? Da bezveze žrtvuješ Nejašmića koji ti je najbolji igrač na stoperskoj poziciji. Da Omerović zapravo nije desni bek. Da si njegovim žrtvovanjem na toj poziciji izgubio igrača u ofenzivnom dijelu u kojem je Omerović najbolji? Znaju li da je Zekić u završnici prošle igrao s dva napadača i da je to dosta dobro izgledalo? Imaju li saznanja da ovakvim žrtvovanjem Matkovića gube novac. I to dosta dobar novac koji beskrajno talentirani napadač može donijeti u klupsku blagajnu.

Razlozi ovakvog posrtaja u Europi, ali i u HNL-u u kojem je Osijek na nula bodova i ovako ranjen ide u nedjelju Gorici koja je svjesna da je pred njima još jedna sezona borbe za goli život, kriju se u fundamentalnim odlukama Josea Bota na kraju prošle sezone.

Kada je Portugalac odlučio dovesti neiskusnog trenera iz Italije koji se u Osijeku uči seniorskom poslu. Zašto? Možda zato da nema oponenta na sastancima na kojima se kreira sportska politika kluba. Jer, nekako sumnjamo da se Coppitelli pobunio kada se odlučilo brže bolje pokloniti Marina Prekodravca Šibeniku. A prijelazni rok traje do rujna i imaš dovoljno vremena to isto učiniti i nakon Europe.

Zamjenu za njega nisi doveo, a nedostaje ti čovjek na defenzivnim pozicijama. Najsvježiji primjer je upravo protiv Zire kada izlaskom Jugovića više nemaš defenzivca u veznom redu. Sumnjamo da se Federico bunio kada je odlučeno da Duarte ne ide u Baku. Zar se nije moglo pričekati još deset dana pa realizirati transfer nakon europskih kvalifikacija? A čovjeka si u lipnju otkupio da ti bude temelj novog Osijeka. Duarte se bunio? Protestirao? E onda ćeš dragi moj malo na klupu. Pa ćeš malo nizati krugove oko Pampasa i trenirati s juniorima. Jer kakva je to poruka drugima? Ako imate čvrst ugovor, malo se bunite, malo se uhvatite za ložu i klub će vas pustiti u Ujpest. A trebao si biti temelj novog Osijeka... Što sprečava Nejašmića da to isto učini? Ili sutra Matkovića, Jurišića, Mikolčića...

No, znamo jednog za kojeg isto tako sumnjamo da bi olako pustio Prekodravca. Koji bi se zauzeo za Bralića. Vjerojatno i Gržana na tom desnom beku. Dojma smo da taj jedan ne bi baš mirno gledao kako uoči ključnih europskih utakmica ostaješ bez Miereza ili Duartea.

No, taj je dobio “šup kartu” od strane Josea Bota, pokupio stvari pa putem Slavonice otišao do 260 kilometara udaljenog Sarajeva.

Ok, to je pravo Josea Bota kao sportskog direktora, ali kada mijenjaš trenera poput Zorana Zekića onda se očekuje da dovedeš boljeg i iskusnijeg. U svakom slučaju premazanijeg kojem se ovakve stvari ne mogu događati u nizu... A Osijek treću u nizu prima gol u sudačkoj nadoknadi. Jer ima početnika u seniorskom nogometu i kojem još serviraš tanak roster.

I tu je zapravo odgovor na pitanje tko je kriv za ovakav Osijek. Za prosjek od 19 godina na rezervnoj klupa ako izuzmeš Malenicu. Za igru bez defenzivca u veznom redu, s desnim bekom koji to nije, za odlaske ključnih igrača uoči važnih utakmica i za trenera koji se uči poslu na Opus Areni...



Tagovi

NK OsijekZiraKonferencijska ligaHNLJose BotoFederico CoppitelliZoran ZekićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti