Borna Jaksic/Pixsell
Borna Jaksic/Pixsell

Tri obrane penala briljantnog Čavline nisu bile dovoljne - Osijek je ispao iz Europe

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 15.08.24. | 21:22

U regularnom dijelu Osijek je primio gol u sudačkoj nadoknadi za 2-2. Nakon produžetka slijedili su udarci s bijele točke u kojima je vratar Zire skinuo četiri penala, Čavlina tri...

Osijek je ispao iz Europe! Na tragičan način s obzirom na to da su i u uzvrat protiv Zire sigurnu pobjedu prokockali u sudačkoj nadoknadi. Na Pampasu je zabio Utzig iz penala, ovdje je precizan za 2-2 bio Volkov u 91. minuti... Osijek dva puta imao prednost. Prvi puta preko Jugovića, drugi put je vodstvo donio Matković. No, Volkov je odveo utakmicu u produžetke, kasnije i u penale u kojima su vratari briljirali s obje strane. Međutim, Silva je obranio četiri, Čavlina "samo" tri i domaćini su ti koji idu u play off kvalifikacija za Konferencijsku ligu gdje ih čeka ciparska Omonia. Osijek pak ide u nedjelju u Veliku Goricu, a Europa će se na Pampasu gledati preko televizijskih ekrana.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Osijek nije odigrao utakmicu za pamćenje. Bio je većim djelom u podređenom položaju, ali nitko nas ne može uvjeriti da je Zira bolja momčad. No, imali su domaćini sreće. Imali su sjajnog vratara i imali su činjenicu da se Osijek nije dobro pripremio za izazove europskih nastupa. Naime, niti u 120 minuta trener Coppitelli nije iskoristio svih pet zamjena. Iz razloga što je pogled na rezervnu klupu sugerirao da nema koga staviti u igru dok su se oni na travnjaku rušili od grčeva...

Dječji vrtić, duhovito je to prokomentirao kolega Pukšar, komentator Maxsporta. I bio je u pravu... A to je krimen koji nosi prije svega Jose Boto i njegova sportska politika. S problemima je Osijek i stigao u Azerbejdžan. U zadnjoj liniji stopera je morao zaigrati Nejašmić kao partner Jeleniću. Guedes koji je otkupljen u lipnju postao je tijekom četvrtka igrač Ujpesta, dok Mkrtčjan nije mogao doći zbog napetosti koju emitiraju Azerbejdžan i njegova Armenija. Ok, to je viša sila, ali opet...

Osijek je preozbiljan klub da se dovede u situaciju da nema dovoljno igrača a želi igrati na tri kolosijeka. Sada bar imaju brigu manje jer Europa više ne stanuje na Opus Areni. Unatoč briljantnom Nikoli Čavlini koji je tijekom utakmice držao Osijek na površini sjajnim reakcijama s kojima je nastavio i u raspucavanju u kojem je obranio tri penala. No, kolega Silva bio je isto tako briljantan. I obranio četiri (Pušić, Ademi, Mikolčić, Lima...).

Travnjak na kojem Zira igra europske utakmice više je ličio na njivu nego na tepih, ali logično je da su navikli domaćini koji su ozbiljno krenuli u utakmicu s pokušajem Zebilija koji se od Volkova odbio pored gola Čavline. Osim pokušaja Jurišića, iz prvih dvadesetak minuta vrijedi tek izdvojiti lakat Marka Solde u lice Juniora zbog kojeg je zaradio žuti karton. Požutio je Coppitelli zbog prigovora, trenutak prije nego su Čavlina i Omerović spasili Osijek. Prvi je izvukao neugodan pokušaj Volkova i odbio loptu do koje je prvi dotrčao Omerović i izbio van igrališta ispred napadača Zire.

Čavlina je u glavnoj ulozi i malo kasnije kada je pokušao Junior. Iskazao se i njegov kolega Silva nakon jednog dobrog pokušaja Omerovića što je ujedno bio i prvi udarac Osijeka u okvir Zire. A onda je kapetan odlučio uzeti stvari u svoje ruke. Roko Jurišić je ubacio a Jugović lukavo podmetnuo nogu i poslao loptu u mrežu! Do poluvremena je Osijek zagospodario travnjakom, ali bez konkretnog učinka ako izuzmemo pokušaj Bukvića, odnosno udarac Ademija u posljednjim sekundama prije odlaska na odmor.

Ondje gdje je Čavlina stao u prvom poluvremenu, nastavio je u onom drugom. Junior je pucao s dvadesetak metara, ali vratar Osijeka sjajnom reakcijom čuva svoju mrežu netaknutom. Na Opus Areni gosti su zabili iz kaznenog udarca nakon nesmotrene reakcije Duartea. Gotovo identično su zabili kao domaćini nakon što je Jurišić igrao rukom pa gotovo u mrtvom kutu. Sudac je pokazao na bijelu točku iz koje je precizan bio Alijev. Rekao bi čovjek, dva gluplja penala od ta dva ne može čovjek napraviti...

Obrana Osijeka opasno je živjela nakon jedne gužve koju je riješio Mikolčić s gol linije. Malo kasnije je Jugović prepustio svoj umjesto Limi, a kapetansku traku Nejašmiću. Značilo je to da je Osijek posljednjih pola sata igrao bez defenzivca u veznoj liniji. Shvatili smo to kao određeni rizik Coppitellija čija je momčad bila potpuno bezopasna u nastavku utakmice u Azerbejdžanu.

Prva prilika Osijeka u nastavku iznjedrila je novo vodstvo. Mikolčić je izveo slobodan udarac, lopta je pogodila Ademija u nogu te se odbila do Matkovića koji glavom matira vratara Zire za novo vodstvo Osijeka. I kada se mislilo da je sve gotovo, ukazao se Volkov! Sjajno je primio loptu pa poluškaricama matirao nemoćnog Čavlinu za 2-2. Igrala se 91. minuta u Azerbejdžanu...

Iz prvog produžetka treba izdvojiti nekoliko ozbiljnih bravura Čavline odnosno sjajnu priliku koju je Cvijanović napravio za Limu. Međutim, trenutak oklijevanja i ostalo je tek na prilici… Iz onog drugog gotovo pa ništa. I onda se krenulo u lutriju jedanaesteraca u kojoj su briljirali vratari. Pušića je pročitao Silva, Alijeva Čavlina. Potom je Nejašmić bio precizan, baš kao i Ruan. Treću seriju otvorio je Kemal Ademi kojeg je pročitao Silva. No, Čavlina je isto to napravio Nurijevu. Ne može vratar Osijeka toliko obraniti koliko njegovi mogu promašiti. Ili ipak može. Jer je Lima promašio, a Čavlina ponovno obranio. U zadnjoj seriji Silva je opet obranio, ovog puta Mikolčiću, dok je Utzig bio precizan i odveo Ziru dalje...

Zira - Osijek 2-1 11m (2-2, 2-2)

Prva utakmica: 1-1

Stadion: Dalga Arena, Baku. Gledatelja: 3000.

Sudac: Julian Weinberger (Austrija). Pomoćnici: Maximilian Kolbitsch i Andreas Witschnigg. Četvrti sudac: Stefan Ebner. VAR: Walter Altmann. AVAR: Andreas Heiss.

Strijelci: 0-1 Jugović (37., Jurišić), 1-1 Alijev (54. 11m.), 1-2 Matković (81., Ademi), 2-2 Volkov (90., Nurijev).

Raspucavanje: Pušić - Silva brani, Alijev - Čavlina brani, 0-1 Nejašmić, 1-1 Ruan, Ademi - Silva brani. Nurijev - Čavlina brani. Lima - Silva brani. Isajev - Čavlina brani. Mikolčić - Silva brani, 2-1 Utzig.

Žuti kartoni: Junior, Volkov (Zira); Soldo, Jugović, Omerović, Pušić, Jurišić, Ademi (Osijek)

Zira (4-3-3): Silva - Alijev, Ruan, Mutsinzi, Djibrilla (od 106. Isayev) - Zebli (od 82. Soumah), Ibrahimli (od 75. Hacjiyev), Martins Junior (od 69. Nurijev) - Utzig, Volkov, Kulliev (od 69. Akmedzade).

Osijek (4-3-3): Čavlina - Omerović, Jelenić, Nejašmić, Jurišić - Jugović (od 74. Lima), Soldo (od 65. Mikolčić), Pušić - Matković, Ademi, Bukvić (od 84. Cvijanović).



Tagovi

NK OsijekZiraKonferencijska ligaUEFANikola Čavlina

Ostale Vijesti