Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Kako je Dinamovo neželjeno dijete postalo 'heroj ulice'! Trebaju li Modri dovoditi još jednog napadača?

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 21.08.24. | 11:00

Dva pogotka u pobjedi protiv Qarabaga (3-0) lansirala su još jednom Sandra Kulenovića u srca Dinamovih navijača. Njegova nogometna renesansa podsjeća na priču Mislava Oršića

Kulenović se vraća u Dinamo! Samo koji dan nakon što je Sergej Jakirović postao trener Modrih, prije točno godinu dana, u Maksimiru su objavili vijest, koja nije nikoga prviše fascinirala. Dinamo je bio u raskoraku na svim razinama, momčad 'klimava', borbeni duh na minimumu. A informacija da se s posudbe u Lokomotivi vraća igrač, koji u Dinamu već više puta nije izborio mjesto pod Suncem, više je protumačena kao nemoć, kao potez očajnika. Dinamo ne može dovesti pravo, istinsko pojačanje pa se, eto, okreće 'otpisanom' Kulenoviću. Tek toliko da popuni broj.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Ja sam inzistirao na Kulenoviću, puno je puta u karijeri bio podcijenjen. Samo mu treba dati povjerenje i on će ga znati vratiti", kazao je nakon pobjede (3-0) protiv Qarabaga Sergej Jakirović. Istina, on je tada inzistirao na njemu, kao i na povratku Kevina Theophilea, nakon što Igoru Bišćanu taj Kulenović nije bio niti u trećem planu. No, iskreno, pitanje je li sam Jakirović očekivao da će Kulenović godinu dana kasnije biti 'heroj ulice', kako su ga oslovili na Dinamovoj službenoj stranici. Da će zabijati kao na traci, u bitnim, presudnim utakmicama i biti jedan od ključnih ljudi u borbi za naslov, sad i za Ligu prvaka. Sandro Kulenović najbolji je primjer kako nikad u nogometu ne treba odustajati od svojih snova, kako treba biti pošten prema poslu, suigračima, navijačima, klubu. I, lopta će to znati vratiti. Kao što je njemu vratila zadnjih mjeseci. Od onog gola na Poljudu, koji je sve okrenuo, pogotka na Opus Areni, do ova dva Qarabagu, možda vrijedna ulaska među nogometnu elitu. Ukupno već pet golova ove sezone, u samo četiri utakmice! Dečko, koji više od 20 utakmica čekao svoj prvijenac u modrom dresu, koji je zbog toga (da, i od nas medija) bio na lošem glasu i 'okićen' sumnjama i podsmijehom, koji je bio Dinamovo neželjeno dijete, iako njegovim venama teče čista 'dinamovština', doživio je pravu renesansu. I svakom novom utakmicom, svakim novim pogotkom utiskuje svoje ime sve dublje u srca Dinamovih navijača.

Ušao je s klupe. I to je njegova, trenutna sudbina. Jer, kad uza sebe ili u hijerarhiji ispred sebe imaš Brunu Petkovića, moraš se s time pomiriti. Ako igra jedan napadač, Petković je taj. Ali, to i jest Kulenovićev karakter. Svjestan je da mora iskoristiti svaku minutu i to radi savršeno. Ono što je napravio protiv Qarabaga u tih pola sata, spada među najbolje role nekog Dinamovog igrača u Europi zadnjih godina. Hladna egzekucija lijevom nogom za 2-0, sjajan skok i serviran zicer glavom Cordobi, koji nije završio pogotkom i onda golgeterski instinkt, reakcija na odbijanac i munjevita realizacija desnom nogom za 3-0. Teško je poželjeti boljeg, zahvalnijeg i učinkovitijeg džokera s klupe. Iako, nakon svega i sam se Jakirović suočava s pitanjem: 'Je li Kulenović samo to, džoker s klupe, ili zaslužuje i treba biti i nešto više?'

Odgovor na tu trenerovu dvojbu dobit ćemo možda već u Bakuu. Jer, nema sumnje da nakon svih Kulenovićevih partija ove godine (kalendarske) Jakirović razmišlja o njegovoj minutaži i o tome da sustav s dvojicom napadača, u kojemu se Kule posebno dobro snalazi, inaugurira kao glavnu opciju. I oružje, koje će u uzvratu donijeti Ligu prvaka! Kulenović se sjajno slaže s Martinom Baturinom, vrhunski se nadopunjava i s Petkovićem! Ali, nije to jedina dvojba koju je Dinamu donijela eksplozija Sandra Kulenovića. Sad se postavlja i pitanje treba li Dinamo uopće dovoditi još jednog napadača? Naime, dolazak još jednog strijelca bio je jedan od prioriteta na početku prijelaznog roka. Izvjesni odlazak Petkovića u tom razdoblju pokrenuo je potragu, nisu u Maksimiru željeli ostati samo na Kulenoviću i Brodiću. Spominjala su se mnoga imena, najbliže je u jednom trenutku bio Kevin Carlos iz švicarskog Yverdona, pričalo se s Beljom, sanjalo Miereza... Onda se pojavila vijest da je taj Carlos pred potpisom za Besiktas pa da ga klub prodaje u Al Jazziru. Bio je već poslan na tribinu, odlazak je bio čisti zicer. Ipak, Carlos je ostao u Yverdonu, konkurira za momčad te i dalje čeka transfer. Sad su prve opcije, pišu švicarski mediji, njihovi klubovi Basel i Young Boys.

Ali, promijenila se situacija i u Dinamu. Bruno Petković je ostao u Maksimiru, produžio ugovor, otišao, doduše, Brodić, a Sandro Kulenović igra svoju sezonu karijere. I veliko je pitanje treba li Dinamu uopće još jedan napadač? Jer, sad Modri ne traže prvog napadača, ne traže igrača, koji će biti starter, nasljednik Petkovića. Ne treba im niti drugi napadač, jer tu je sad Kulenović zacemntirao status. Dakle, ako bi nekoga i dovodili, Modri bi morali dovesti napadača, koji će pristati biti treća opcija, dobivati minute na kapaljku, uz velika očekivanja da u toj minutaži 'bilda' statistiku. Neđto na što je, recimo, pristao Brodić. A takve je igrače teško pronaći. U slučaju da Jakirović sustav s dvojicom napadača postavi kao primarni način igre, bilo bi dobro imati još jednog 'džokera' na klupi. Opet, nema puno klubova na svijetu, čak ni među onim najbogatijima, koji imaju tri izrazita napadača, tri špice. Ako baš zagusti, može Jakirović naći neko privremeno rješenje, može, recimo, na toj poziciji zaigrati Marko Pjaca, a može u HNL utakmica nižeg intenziteta šansu dobiti i mladi Mislav Ćutuk.

Imaju u Maksimiru još neko vrijeme za razmišljanje o ovoj problematici, a Sandro Kulenović, pak, sam sebi podiže ljestvicu. Njegova nogometna priča sve više podsjeća na onu Mislava Oršića. Sličan dolazak sa skepsom čitavog okruženja, okolni i trnoviti put do Dinama i slična ljubav prema klubu 'od kojega nema većega'. Naravno, daleko je još Kulenović od Oršićevih brojki, njegovih velikih skalpova i antologijskih golova. Ali, kako je krenuo, tko se može kladiti da mu se neće približiti. Jer, tko se mogao kladiti da će neželjeno Dinamovo dijete samo godinu dana kasnije postati - heroj ulice!?



Tagovi

Sandro KulenovićGNK DinamoQarabagLiga prvaka

Ostale Vijesti