Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

'Rođendan' iz snova: Jakirović je naučio lekcije, Prag i Solun valjda se neće ponoviti!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 21.08.24. | 08:30

U godinu dana na klupi Jakirović je prošao i preživio svašta. Definitivno, u tih je godinu dana trenerski sazrio i sad piše najsjajnije poglavlje te epizode. Za tjedan dana može uvesti Dinamo u Ligu prvaka, o čemu je lanjskog kolovoza mogao samo maštati

"Bit ćemo u uzvratu mudriji i pametniji nego prošle sezone", poručio je odmah nakon utakmice i visoke pobjede nad Qarabagom (3-0) Dinamov trener Sergej Jakirović. Odlaze Modri u Baku s velikom prednošću na uzvrat play-offa Lige prvaka, odškrinuli su vrata raja. Kad je Baturina u zadnjim trenucima umjesto mreže pogodio vratnicu, prošla nam je kroz glavu misao: "Uf, neće valjda ovaj promašaj biti skup!?" No, kad se još jednom 'premota' utakmica, kad se u obzir uzme činjenica da je dvoboj mogao otići u sasvim drugom smjeru, jer i Qarabag je promašio, a Nevistić branio čuda, malo je i nezahvalno žaliti za tim promašajem, pobjeda od 3-0 sasvim je dovoljan kapital za uzvrat. Odnosno, trebala bi biti.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nepuni sat nakon utakmice, dok je još primao čestitke za visoku pobjedu i jedva suzdržavao ponosni osmijeh, Sergej Jakirović 'uplovio' je u drugu godinu svojeg mandata na Dinamovoj klupi. Baš 21. kolovoza prošle godine, onog šokantnog ponedjeljka kad se 'u 14 sati kupao u moru, a u 15 postao trener Dinama', Jakirović je dobio u ruke brod pun rupa, u koji je već nadirala voda. Biti trener Dinama uvijek je izazov, ali u tom trenutku sigurno nije bio privilegij. Nećemo se sad opet vraćati na sve one teške trenutke, ponavljati da je nekoliko puta bio u bezizlaznoj situaciji, da je upisao neke teške i povijesne poraze, da mu je otkaz toliko puta visio nad glavom... Jedva je preživio na toj klupi, a onda se vraćao u trenerski život velikim pobjedama, Betis, Hajduk (puta dva), Rijeka (puta dva) i na kraju sezonu završio dvostrukom krunom. Uoči utakmice protiv Qarabaqa naišli smo na jednu zanimljivu grafiku. Naime, otkad je na klupi aezrbajdžanskog prvaka Gurban Gurbanov, od 2008. Dinamo je napravio 27 trenerskih promjena, neki su na klupi bili i više puta. Ali, rijetki se mogu pohvaliti da su izdržali na toj klupi godinu dana u komadu. Jakirović jest, pronašao je način kako izvući momčad i sebe iz gliba i doći na korak do cilja. O kojemu je prije godinu dana mogao samo maštati, činila se ta Liga prvaka tako dalekom.

Sergej Jakirović danas je sigurno bolji trener no što je bio prije godinu dana. Sve što je doživio u tom razdoblju donijelo mu je ne nekoliko sijedih, ali i veliko iskustvo. Vidjelo se to i u dvoboju s Qarabagom. Dinamo je u nekim trenucima visio, gosti su redali i promašivali zicere, nije to izgledalo dobro, unatoč vodstvu od 1-0. No, Jakirović je prepoznao trenutak, napravio zamjene, promijenio sustav igre i -poentirao. I proslavio 'rođendan' na klupi na najbolji mogući način. Imao je plan B, što je za trenera jako važno, puno važnije od plana A, vukao je poteze, koji su, na kraju, donijeli veliku prednost. Ali, još uvijek ništa nije gotovo.

"Naučio sam nešto iz tih poraza i sigurno ću idući put neke stvari napraviti drugačije. Nekad se moraš prilagoditi protivniku, igrati drugačije, napraviti sve da sačuvaš rezultat. Taj Solun je bio velika škola i meni", kazao nam je prije nekog vremena, vraćajući se na taj neugodan poraz od PAOK-a (5-1) nakon što je njegova momčad u Maksimiru slavila 2-0. Dvaput je Dinamo prošle sezone ispao nakon pobjede od dva razlike, od Sparte u Pragu izgubio je 4-1, u Solunu, dakle, čak 5-1. U oba slučaja Dinamo bi ili ispao ili igrao produžetke i da je u prvoj utakmici u Maksimiru pobijedio tri razlike! Što je jasan poziv na oprez, još jedna opomena kako se nogomet promijenio, postao brži, izjednačeniji. I kako niti velika pobjeda poput ove od 3-0 ništa ne jamči. Uostalom, sjećamo se i onog Malmöa iz 2011., kad smo nakon 4-1 u Maksimiru i odličnog prvog poluvremena u Švedskoj, u kojemu je Dinamo promašivao poput Qarabaga u utorak, gledali pravu dramu. Modri su tada izgubili 0-2, branili se s igračem manje i na kraju grlili i slavili vratara Ivana Kelavu, koji je branio sjajno.

Vjerujemo da se u Bakuu ipak neće ponoviti Solun ili Prag. Jer, i ova je momčad bolja i stabilnija nego što je bila tada, a i Jakirović je bolji, zreliji trener nego što je bio prije pola godine ili godinu. Naučio je neke lekcije, najavio da će biti mudriji, pametniji. Hoće li u Bakuu startati s dvojicom napadača i odmah krenuti po gol, hoće li strpljivo čekati priliku, koja će se sigurno ukazati, jer Qarabag mora napasti? Ima sedam dana da pronađe plan A i plan B, da još jednom analizira te crne rupe iz tih dviju utakmica. Ima meč-loptu za ulazak u Ligu prvaka, ima priliku naplatiti sve te drustracije iz prošle europske sezone. I dokazati, već jest, ali zašto ne još jednom potvrditi, da s trenerima nekad treba imati strpljenja, dati im drugu, treću šansu. Na Jakirovićevoj rođendanskoj torti sad nedostaje još samo mašna. Ona čeka spremna na travnjaku u Bakuu. Samo je treba uzeti. Mudro, pametno, sa Solunom i Pragom u podsvijesti! Pa, valjda se ne može više ponoviti...



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićQarabagLiga prvaka

Ostale Vijesti