Marko Lukunic/Pixsell
Marko Lukunic/Pixsell

INTERVJU - Theophile: “Slavlje je bilo najbolje do sada, a reći ću vam zašto sam se vratio u Dinamo”

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 30.05.24. | 09:00

Pouzdani branič prvaka Hrvatske za Germanijak se osvrnuo na proteklu sezonu, otkrio zašto se vratio u Dinamo i ostaje li i sljedeće sezone u Maksimiru

Prošli tjedan bilo je točno godinu dana kako smo sjedili s Kevinom Theophileom u centru grada na oproštajnom razgovoru. Nakon pet godina ugovor je istekao i branič Dinama spremao je svoje stvari za odlazak iz Zagreba. Bio je to prilično emotivan razgovor dvoje prijatelja. Birao je Kevin riječi, uzimao kratke pauze zbog navale emocija. Oboje smo bili sigurni kako je njegova epizoda u Dinamu stigla svome kraju. No, život, eto, piše romane... Par mjeseci kasnije, vratio se u svoj klub i svoj grad.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“U tom trenutku sam stvarno mislio kako je gotovo s Dinamom. Dolaze nove generacije i osjetio sam da je vrijeme za odlazak. Emotivna strana priče je jedno, ali profesionalizam ti ne dozvoljava da ti emocije upravljaju karijerom. Imao sam neke opcije za nastavak karijere i rekao sam sebi kako je pet godina bilo dosta. No, onda se priča rasplela na sasvim neočekivan način. Samo, u ovom trenutku ne radimo oproštajan razgovor jer ostajem u Dinamu”, nasmijao se Theophile i odmah nam odgovorio na prvo pitanje.

“U veljači sam potpisao ugovor do kraja sljedeće sezone i namjeravam ga odraditi do kraja”, prisnažio je.

No, zanimalo nas je kako se dogodio preokret. Što je bio okidač da se vrati u Maksimir?

“Imao sam u tom trenutku par ponuda iz Turske i jednu iz Belgije koja me privlačila. Dali su mi određen rok da se izjasnim jer sam imao privatnih obaveza. I onda je sudbina odigrala svoje. Trener koji me htio dovesti u Belgiju je otpušten a javio se Dinamo. Marko Marić me zvao jer je pričao s trenerom. Osjetio sam da me zaista žele, da mogu pomoći i da je to dobra odluka. Brzo smo se dogovorili i na kraju je ispala sjajna odluka, a ne samo dobra”, otkriva Kevin Theophile koji je uletio u momčad kao da nije imao pauzu. OK, proces adaptacije nije bio upitan, ali doista je imponirala kratkoća s kojom je pohvatao konce i preuzeo bitnu ulogu u obrani Dinama.

“To je za neke možda iznenađenje, ali ne i za mene. Pa kada smo pričali prije godinu dana, rekao sam ti da ću nastaviti raditi na sebi i biti u formi kada nađem klub. U tih nekoliko mjeseci možda sam propustio dan, dva da nisam trenirao. Možda su mi malo nedostajali treninzi s loptom i momčadi, ali to je već stvar rutine i iskustva”.

Ova sezona bitno se razlikovala od svih koje je Kevin Theophile imao u Dinamu do sada. I on sam priznaje da je bila posebna…

“Prije svega, otišlo je par igrača koji su bili bitan faktor. Od Livija, Šutala, Ivanušeca. I to se moralo osjetiti. Nekako je bila teža ta borba u svakoj utakmici. Tranzicija je logična u nogometu, ali Dinamo je klub koji nema vremena. U hodu se moralo prevladati neiskustvo novih igrača, njihova prilagodba i sve to skupa što se vidjelo na rezultatima. No, u onim odlučujućim utakmicama bili smo pravi, bili smo Dinamo! Puno uspona i padova, ali na kraju se trofeji broje a mi smo ih uzeli sve”, s ponosom u glasu rezimira naš sugovornik koji je najiskusniji član te zadnje linije u kojoj su mu društvo pravili sunarodnjaci. Zasigurno je prisustvo Theophilea pomoglo Bernaueru i Pierre-Gabrielu da se brže prilagode. Dapače, kod desnog beka je i on imao svoju ulogu kada ga se dovodilo u Maksimir.

“Pitali su me za njega i znao sam ga iz zajedničkih dana u St. Etienneu. On je taman ulazio u momčad u kojoj sam ja bio od ranije. Rekao sam ljudima u klubu što i mislim; da je bio mlad ali da je pokazivao potencijal vrhunskog igrača. S vremenom, pristupom i pripremom može biti veliko pojačanje za Dinamo”.

Dok seciramo sezonu, Kevin priznaje da niti u jednom trenutku nije gubio nadu da će Dinamo na koncu obraniti naslov prvaka. Da se često zapitao je l' konkurencija otišla predaleko, ali da je modus operandi u kojem su on i njegovi suigrači isključivo se koncentrirali na utakmicu koja dolazi - zaslužan za dvostruku krunu i veliko slavlje na Trgu.

“Puno sam trofeja osvojio s Dinamom, ali nikada nismo slavili na taj način. Bilo je prekrasno. Znaju ljudi da ne pokazujem previše emociju, ali nisam se mogao zaustaviti. Taj put od stadiona do Trga, ti navijači koji su išli s nama i pjevali pa taj doček... To su scene koje ti se vječno urežu u pamćenje. Bilo je sjajno”.

Pitamo Kevina Theophila da nam izdvoji jedan trenutak u cijeloj ovoj sezoni koji ga je posebno dojmio.

“Samo jedan? Sezona je bila teška, ali uživao sam u svakoj utakmici, svakom treningu i putovanju. Teško mi je izdvojiti jednu, ali ako moram onda je ta pobjeda na Rujevici. Nismo bili najbolji, ali smo dobili i to su odlike šampiona. Kada je Bruno zabio, osjetio sam da ćemo to proći. Imam kod kuće fotografiju slavlja momčadi, a u pozadini su naši navijači. Nisam si bez razloga ostavio to kao uspomenu na tu utakmicu. To je bio okidač za ovakvu završnicu”.

Priznaje nam da ga je sezona umorila. Više mentalno nego fizički. Još je par dana u Zagrebu, onda putuje kod obitelji u Barcelonu gdje će gledati finale Lige prvaka.

“Svi navijamo za Real! Svjesni smo što znači njihov eventualni trijumf u finalu i siguran sam da će imati više navijača nego ikada u Zagrebu”.

A i odmor će biti produžen za desetak dana ako Luka podigne trofej…

“Meni to ne znači puno. Imam svoj ritam, odradim treninge gdje god se nalazim. Takav mi je stil života i vjerojatno je to odgovor na ono pitanje s početka zašto sam bio spreman uskočiti u momčad nakon duge pauze”.

Pitali smo braniča i da nam usporedi malo generacije Dinama u kojima je igrao, odnosno ove mlade koji dolaze na scenu.

“Nikoga neću imenovati jer je to kontraproduktivno. Samo ću reći da su s razlogom ovdje s nama i da o njima ovisi hoće li ostati u Dinamu. Imaju dobro ponašanje, dolaze iz naše akademije koja priznaje samo vrhunske talente ali moraju znati da će ih samo rad činiti boljim. Impresioniran sam dozom samopouzdanja koje imaju kada su s loptom. Pred Dinamom je svijetla budućnost”, prognozira Kevin Theophile koji je još kazao da je nezahvalno uspoređivati generacije i vremena, ali se sjetio jednog detalja za koji misli da je bio jako bitan za onu sezonu u kojoj je Dinamo rušio sve zidove i rekorde…

“Počele su pripreme nakon SP-a u Rusiji i osjetilo se da je nešto pozitivno u zraku. Svi su bili pod dojmom uspjeha Hrvatske koja je igrala finale SP-a i mislim da je to utjecalo na sve oko mene. Dalo je dodatni motiv da napravimo nešto veliko, nešto što se dugo vremena nije dogodilo u Dinamu. Osjetila se jedna pozitiva koja se nastavila kroz sezonu. Uvijek ti neki detalji, koji su možda prema van naizgled nebitni, mogu odrediti cijeli proces i sezonu”.

Na kraju, prije godinu dana nas je Kevin Theophile iznenadio kada nam je otkrio kako je Zagreb grad koji bi mogao biti njegovo stalno prebivalište. Odluku još nije donio, ali grad pod Sljemenom je velik favorit.

“Iduće godine, kada završim ugovor, bit će punih sedam godina kako sam ovdje. Ušao mi je pod kožu. Volim ljude, mir koji ovaj grad nudi i sretan sam. Zagreb je moj grad, Dinamo je moj klub”, završio je Kevin Theophile-Catherine. Čovjek koji je ušao na mala vrata, a na putu je postati legendom kluba iz Maksimira. Ako to već nije…

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoKevin Theophile-CatherineHNLHrvatska nogometna ligaintervju

Ostale Vijesti