Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

INTERVJU - Ristovski: “Dinamo nikad nije imao bolju momčad, a je se sigurno neću promijeniti. Ugovor? Nismo još pričali“

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 26.10.24. | 08:00

Jedan od junaka Dinamove pobjede u Salzburgu samo za Germanijak otvoreno o mnogim temama, velikoj salzburškoj večeri, pobjedama, porazima, Ligi prvaka, maksimirskoj publici, svojoj budućnosti u klubu...

Za sve je to bila posebna utakmica. Pobjeda na gostovanju u Ligi prvaka nakon 26 godina, odlična Dinamova predstava, četiri boda nakon tri kola. I san o prolasku među 24 u elitnom natjecanju i dalje živi. Ali za njega bila je ta večer u Salzburgu i dodatno emotivna. Stefan Ristovski dobio je nakon utakmice 'kristalnu kuglu' za najboljeg igrača utakmice. Vidjelo se da ga je 'dirnulo', proslavljao je s navijačima, stiskao šaku. Onda je još ušao i u momčad kola Lige prvaka, što je i konačna potvrda da je odigrao predstavu za pamćenje. Koju je okrunio s dvije asistencije, za dva Dinamova pogotka.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Naravno da svakome takve nagrade puno znače, tako i meni. Međutim, najveća je nagrada naša pobjeda, što je momčad odigrala sjajnu utakmicu i osvojila tri boda u Ligi prvaka. Uvijek su mi momčadski uspjesi iznad osobnih", priča Ristovski za Germanijak i još se malo vraća na veliku salzburšku noć.

"Odradili smo stvarno sve što je trener od nas tražio, ispunili sve planove. Zaslužili smo pobjedu. Kao što sam rekao i nakon utakmice, napravili smo iskorak, osvojili bodove, ali želimo postići još i više. Nakon onog poraza od Bayerna, igrali smo dvije jako dobro utakmice i pokazali da imamo što reći u Ligi prvaka. Idemo dalje, utakmicu po utakmicu, vjerujemo u sebe."

Da je netko nakon Bayerna ponudio četiri boda nakon tri kola, sigurno bi svi potpisali. No, sad kad rastu apetiti, šteta je za još ona dva protiv Monaca? Valjda neće baš ta dva nedostajati na kraju?

"Ma ja to ne gledam tako, kao da smo izgubili dva boda. Istina, vodili smo 2-0, ali igrali smo protiv odlične momčadi, mogla je ta utakmica otići u nekom drugom smjeru. To je bod, sad imamo četiri i pokušat ćemo ih u idućim utakmicama skupiti još. Ulazimo u svaku utakmicu sa željom da pobijedimo, ali, ne možeš uvijek."

Baš smo htjeli pitati. Kao da Dinamo nudi potpuno drugačiju sliku, izuzev utakmice s Bayernom, u Ligi prvaka i HNL-u? Teško osvojeni bod protiv Istre u Puli, prije toga tijesna pobjeda u Varaždinu, a protiv Monaca i Salzburga dvije ovako dobre utakmice?

"Slažem se da u Puli nismo bili pravi, da nije to bilo naše dobro izdanje, ali, na kraju smo uzeli taj bod. Idemo dalje. Mi stvarno pokušavamo dati maksimum u svakoj utakmici, međutim, puno je utakmica i nije uvijek sve kako zamisliš. Raspored jest gust, ali mi smo na to naviknuli, nije nam ovo ništa novo. Puno je tu kvalitete u momčadi, siguran sam kako će sve doći na svoje."

Gdje bi on osobno stavio ovu utakmicu u Salzburgu na popisu svojih najboljih izdanja? Možda na sami vrh?

"Ha, gledajte, mnogi me pitaju ili kažu da je ovo moja najbolja utakmica u Dinamu. Ali, mislim da sam ja imao još dobrih utakmica, samo što mi braniči često ostanemo u sjeni učinka napadača. Sad su u fokusu te dvije asistencije pa se odmah ti diže na potenciju više. Ja sam ipak obrambeni igrač, moj je osnovni posao odraditi defenzivu na najbolji način, a prema naprijed, ako se otvori prostor... Sad se otvorilo, došle su te dvije asistencije, dobio sam tu nagradu. Ali, ne mogu reći da je to bila moja najbolja utakmica za Dinamo."

Na početku sezone izgledalo je da je malo pao u formi, čak nakon priprema nije bio siguran niti u prvih 11. No, onda se počeo dizati, zabio je gol Osijeku za pobjedu i počeo vraćati formu. Je li mu taj status bio dodatan motiv?

"Ja sam uvijek motiviran, kad god igram za ovaj klub, u svaku utakmicu sa 100 posto. I tako će biti dokle god nosim ovaj dres! A sad, nekad imaš lošiju večer, nekad se stvari tako poklope da unatoč toj želji, motivu, ne odigraš kako bi volio. Ali, imaš opet novu utakmicu u kojoj moraš ponovno dati maksimum. Takav sam ja igrač, ulazim u utakmicu bez kalkulacija, punom snagom."

I navijači su to primijetili, zato je postao jedan od ljubimaca tribina. A k tome, u Salzburgu je još i utakmicu završio kao kapetan nakon izlaska Ademija.

"Aki je izašao i dao mi traku, s obzirom da Petković nije igrao od prve minute. Naravno, velika čast, lijepa uspomena. No, još jednom ću reći, najvažnija od svega je naša pobjeda."

Dobro, što se to dogodila ona dva-tri tjedna nakon ulaska u Ligu prvaka? Odjednom pad, porazi od Hajduka, Bayerna i Belupa, kao da je netko ugasio svjetlo?

"Što je bilo? Ništa nije bilo. Vjerojatno smo kroz ove godine dominacije i malo razmazili publiku i dio naših navijača. Čim se izgubi utakmica ili dvije, odmah drama, kao da se spustio svemirski brod! A takve su krize u nogometu normalne, imaju ih svi. I Real, Manchester City, Bayern. Zaredali smo s tim lošim rezultatima, sad smo se vratili pobjedničkim navikama. Uostalom, nije li slično bilo i prošle godine? Mnogi su nas već bili otpisali, da nećemo biti prvaci, a mi smo bili najbolji kad je bilo najteže. Dogodi se, teške su utakmice, zahtjevni protivnici, nije samo tako istrčati i pobijediti, naravno da ima i loših razdoblja. Dugačka je sezona, puno još izazova pred nama i trebamo samo ići korak po korak. Sad je na redu Osijek, kasnije ćemo razmišljati o drugima."

U toj utakmici neće biti njega zbog tri žuta kartona, neki su igrači ozlijeđeni. A pobjeda je imperativ?

"Mislim da će se situacija s ozljedama popraviti do utakmice, ima još vremena za oporavak, znamo da neće biti lako, ali vjerujem da će dečki naći put do pobjede. Opet, s druge strane, ako igraš u Dinamu, ako želiš igrati Ligu prvaka i tamo osvajati bodove i loviti naslove u HNL-u, na tebi je da se prilagodiš, da pronađeš način da izdržiš sve te izazove. Zna se koji su Dinamovi ciljevi u sezoni i naš je zadatak da ih ispunimo."

Kako mu se čine suparnici u HNL-u ove sezone? Hajduk djeluje ozbiljnije nego lani?

"Pa dobro, Hajduk je sigurno dobro ušao u sezonu, trenutno je prvi, ali, iskreno, mi se njime puno ne zamaramo. Niti želimo, niti imamo vremena, s obzirom kakav nam je ritam, osvrtati se na ono što rade drugi. Fokusirani smo samo na sebe, na prvu iduću utakmicu, a i tek je, zapravo, početak sezone, ima puno utakmica do kraja, nije još niti trenutak da se izvlače zaključci. Kažem, bilo je i prošle sezone neizvjesno pa smo na kraju sve izvukli. Bitno je samo da smo mi pravi."

Često se u javnosti spominje riječ 'senatori'. Misli se na starije igrače u Dinamu, a kad Dinamu ne ide dobro, kad je u krizi, onda se često propitkuje jesu li ti 'senatori' još uvijek dovoljno kvalitetni za sve što Dinamo čeka do kraja sezone?

"Iskreno, boli nas uvo za tu priču o senatorima! Ja vam mogu samo reći da mislim da Dinamo nikad, otkad ja pratim, nije imao bolju momčad, ovakvu ekipu u svlačionicu. Svi su ti igrači više puta pokazali, sad i u Salzburgu, koliko vrijede i koliko se na njih može računati."

Često Ristovskog kritiziraju da na terenu ispoljava nervozu, gestikulira, dosta temepramentno ulazi i u razgovore sa sucima, suparničkim igračima. Kako sam gleda na taj svoj gard?

"To vam je samo jedna riječ - adrenalin! Nema ništa bez toga, za mene je to dio nogometa. Takav sam, temperamentan, to je dio mog nogometnog izričaja. Cijeli sam u utakmici, vruć, takav sam oduvijek i u ovim se godinama sigurno ne mogu mijenjati."

Ristovskom u ljeto 2025. istječe ugovor, imat će tada već 33 godine. Jesu li već krenuli razgovori oko novog ugovora, kakvi su planovi?

"Ne, nije ta tema još došla na dnevni red, nismo još otvorili razgovore o novom ugovoru. Ali, objektivno, ima sad većih prioriteta i tema, ima još vremena. Meni je najbitnije da je zdravlja, da sve bude kako je sad. Čeka nas još puno utakmica i puno posla, pričati ćemo kad dođe trenutak."

Što se njega tiče, ostanak u Dinamu i nakon ljeta prva mu je opcija?

"Pa, to je valjda neupitno, valjda je to svi znaju!"



Tagovi

Stefan RistovskiGNK DinamoHrvatska nogometna ligaintervjuintervju tjednaNK OsijekLiga prvakaNenad Bjelica

Ostale Vijesti