Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Najbolji hrvatski strijelac u 2024.: Prije godinu dana još je čekao svoj prvijenac u Dinamu!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 25.10.24. | 08:45

Sandro Kulenović zabio je u svim natjecanjima ove sezone, a zajedno s Petrom Musom dijeli status najefikasnijeg Hrvata u kalendarskoj godini

Kad bi Sandro Kulenović sad išao premotavati film svoje karijere, mogao bi se zaustaviti, recimo, na listopadu prošle godine. Dalje u prošlost i ne mora ići, već tu bi se mogao dobro nasmijati. Dakle, prije godinu dana, Sandro Kulenović još uvijek je čekao svoj prvijenac u Dinamovom dresu. Već i pomalo frustriran, redale su se utakmice, doduše, ne baš u kontinuitetu, u kojima je teren napuštao bez učinka. Bez onoga što napadače razlikuje jedne od drugih, pogodaka. Sergej Jakirović, u nedostatku drugog napadača, vratio ga je iz Lokomotive, iako je u klubu bilo onih, koji taj potez nisu smatrali idealnim. Budimo iskreni, na Kulenovića je u Dinamu malotko računao.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A onda se dogodila utakmica protiv Rudeša, 9.prosinca prošle godine. Modri su se mučili u Maksimiru, fenjeraš Rudeš u prvom je poluvremenu imao tri-četiri zicera, pogodio i gredu, Jakirović je tražio način, kako doći do pobjedničkog gola, jer jasno, kiks protiv Rudeša Dinamo bi još udaljio od trofejnih snova. U 67.minuti ubacio je u igru Sandra Kulenovića umjesto Petra Sučića. I, devet minuta kasnije, Kulenović je, na dodavanje već zaboravljenog Kaneka pogodio za 1-0. Pokazalo se, za konačan rezultat, za pobjedu! Njegov prvi gol u Dinamu u karijeri. Kao i svaki prvijenac, ima svoje posebno mjesto u Kulenovićevoj arhivi, ali vjerojatno se ni on sam nije nadao da će 10-ak mjeseci kasnije gordo stajati na vrhu ljestivce najboljih hrvatskih strijelaca u kalendarskoj godini. Što je za njega sigurno velika čast!

Nakon tog Rudeša, kojim je odvrnuo slavinu, Kulenović je došao na Dinamove zimske pripreme i tamo bio najbolji strijelac, ali, s obzirom da mu je konkurent za poziciju Bruno Petković, bio je i dalje osuđen na minute s klupe. I danas je, uglavnom, zamjena Petkoviću, zaigrao je Kulenović u Salzburgu zahvaljujući ozljedi Dinamove 'devetke'. Petković je morao propustiti veći dio utakmice, ušao je s klupe i zabio,. a Kulenović je bio zadužen za probijanje Salzburga. Nakon promašaja u prvom dijelu, u drugom je pronašao put do mreže i zabio svoj 10.gol ove sezone. I to, sad je Kulenović zabio baš u svim natjecanjima u kojima je igrao, već u listopadu dohvatio je taj učinak. Šest pogodaka u HNL-u, jedan u Kupu, dva u kvalifikacijama i jedan u ligi Lige prvaka. Jedino natjecanje u kojem ove kalendarske godine nije zabio jest Europska liga, protiv Betisa i PAOK-a nije mu se otvorilo.

No, sa 18 klupskih golova, Kulenović dijeli prvo mjesto među hrvatskim strijelcima u 2024. godini. Kalendarskoj. Isti broj golova zabio je i Petar Musa, u Dallasu je zabio 17, još jedan za Benficu prošle sezone, na početku godine. Andrej Kramarić je, primjerice, zabio 14, Ante Budimir i Marin Ljubičić po 13, Marko Livaja 12 golova, Bruno Petković je na 10. Naravno, teško je uspoređivati, ipak se radi o ligama različitih snaga i intenziteta, međutim, kad zabiješ 18 golova, a k tome zabijaš i u Ligi prvaka, onda to, definitivno, nešto vrijedi. Zapravo, dosta. Inače, ove sezone u Ligi prvaka zabila su četvorica Hrvata, svi četiri iz Dinama. Petković je zabio dva, Sučić, Baturina i Kulenović po jedan. Svi su hrvatski reprezentativci osim Kulenovića. Zlatko Dalić rekao je nedavno da golovi u HNL-u, momčadima poput Istre i Slavena Belupa, nisu dovoljni da bi se došlo u reprezentaciju, no, Kulenović je u srijedu zabio i na najvećoj pozornici, u Ligi prvaka. Je li to dovoljna referenca da u studenome dobije i poziv izbornika kao najbolji hrvatski strijelac u 2024.? Ne bi bilo neobično da taj poziv još i ne stigne, Dalić sad im nekoliko napadača u kadru, no, dojam je da Kulenoviću, nastavi li ovako zabijati, taj poziv neće pobjeći. Uskoro bi mogao dostići brojku 20 ove godine, pred njim je i još prilika u Ligi prvaka, u HNL-u se bori za naslov najboljeg strijelca. A kad se sjetimo da je još prije godine frustrirano čekao prvijenac u Dinamovu dresu...



Tagovi

GNK DinamoSandro KulenovićLiga prvakaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti