Milan Šabić/PIXSELL
Milan Šabić/PIXSELL

Hajduk ne smije misliti na dvostruku europsku sramotu, nego na Ovčjim Otocima ponoviti GI Gøtu

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 29.07.24. | 09:00

Podsjetnik na utakmice Bijelih u Europi kada su u uzvratu imali prednost od 2-0 iz prvog susreta

Vjerujemo da je Gennaro Gattuso ozbiljan trener te da će znati sačuvati prednost od 2-0 koju Hajduk nosi na Ovčje Otoke za uzvratni susret 2. pretkola Konferencijske lige s HB Tórshavnom što se ovog četvrtka igra s početkom u 21 sati po hrvatskom vremenu uz prijenose na MAXSportu 2 i HDTV-u.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Bijeli će do te utakmice imati tri dana treniranja na umjetnoj travi u Stobreču, a onda će se u srijedu ujutro uputiti na Ovčje Otoke zrakoplovom u najjačem mogućem sastavu, jer pretpostavka je da će Hajduk proći dalje, a utakmica s HB Tórshavnom poslužiti kao deseta pripremna za puno ozbiljnije koje slijede. Već u nedjelju je otvaranje prvenstva sa Slaven Belupom, a u ponedjeljak ždrijeb play-offa u Nyonu, kada će se, pod uvjetom da se na Ovčjim Otocima bude točilo pivo u potocima, saznati koga sve treba dobiti za ulazak u Konferencijsku ligu.

Oprez je nužan, jer bilo bi puno lakše da je završilo tri-četiri razlike koliko su Bijeli mogli zabiti u prvom dijelu, a ovako se Gattuso samo iznervirao, ali i kasnije preko posrednika ispričao novinaru Toniju Biliću zbog pitanja-konstatacije da je rezultat bio bolji od igre...

Gattuso zna da igra protiv talijanskog kolege Adolfa Sormanija koji ima iskustva, a unatoč momčadi koja ima određene limite, na domaćem terenu u prohladnim uvjetima, pred svojom publikom, morat će napasti i to bi Bijeli trebali kazniti.

Isto tako, momčadi s Ovčjih Otoka više nisu 'kante' za napucavanje, ulaže se u nogomet, prošle sezone su imali sudionika ligaškog dijela Konferencijske lige. Nije to više vrijeme iz sezone 2002/03 kada su Bijeli na Poljudu dobili GI Gøtu 3-0, a onda u uzvratu čak 6-0. Bilo bi dobro ponoviti GI Gøtu koji više kao takav ne postoji, nego je udružio snage s Leirvikom te se sad zove Vikingur i prvi je u tamošnjem prvenstvu, šest bodova ispred Hajdukova suparnika koji je nedavno od njih poražen u derbiju za čelnu poziciju.

Hajduk je u svojoj povijesti u europskim utakmica imao osam puta prednost od 2-0 iz prve utakmice, a baš dvije posljednje bile su velika sramota za ugled kluba. Protiv Gzire United 2019. godine je na Malti slavio 2-0, pa uzvratu vodio 1-0, ali je momčad koju tada trenirao Siniša Oreščanin, u nastavku doživjela debakl te ispala pogotkom za 1-3 u sudačkoj nadoknadi u rašlje. Povijesnu je grešku Hajduk tada napravio što najbolji igrač Mijo Caktaš nije bio prijavljen za te susrete, pa je završilo tako kako je, upadom navijača koji su se htjeli obračunati sa svojim ljubimcima.

Dvije godine nakon toga, imao je prednost od 2-0 (dvaput Marin Ljubičić) protiv kazahstanskog Tobola s Poljuda, ali u uzvratu trener Jens Gustafsson nije mogao računati na Marka Livaju. Domaćin je vodio 3-0, ali je Emir Sahiti zabio u nadoknadi te utakmicu odveo u produžetke, ali Bijeli su primiili četvrti pogodak za ispadanje u 118. minuti.

PrIje toga, otkako je hrvatske neovisnosti Splićani su 2-0 iz prve utakmice, bilo gostujuće ili domaće, pretvarali u prolaz. U sezoni 2012/13 su u Rigi poraženi od Skonta koji je dobio nedovoljnih 1-0, dvije sezone potom su kod Dundalka dobili 2-0 kada se Nikola Vlašić upisao u povijesne knjige kao najmlađi strijelac u euronatjecanjima (može ga skinuti Bruno Durdov), da bi se u uzvratu u Splitu drhtalo, jer je doživljen poraz, ali u pitanje nije došao prolaz.

U stara vremena valja spomenuti sezonu 1975/76 kada se u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa prvaka ispalo od PSV-a 3-0 u Eindhovenu, jer mogao je Hajduk da nije bilo tog 'black-outa' otići i do kraja.

A upisana su još dva prolaza u sezoni 1983/84 nad Radničkim iz Niša dvaput po 2-0, te prije toga u Beču (1978/79), kada je pobjeda Rapida od 1-0 bila nedovoljna Austrijancima.


 


Tagovi

HajdukGennaro GattusoHB TórshavnOvčji OtociAdolfo SormaniMarko LivajaGzira UnitedSiniša OreščaninMijo CaktašTobolJens GustafssonMarin LjubičićEmir SahitiKonferencijska ligaždrijebHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti