Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Čeka se transfer! Hajduk prodaje dragulja kako bi se pojačao u borbi za titulu

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 27.07.24. | 08:02

Matematika je jasna, bez financijske injekcije teško će dovesti dva nova igrača koja trebaju Gattusu

Hajduk s novim sportskim direktorom Nikolom Kalinićem i trenerom Gennarom Gattusom pomalo slaže igračku križaljku za predstojeću sezonu Hrvatske nogometne lige koja Bijelima počinje iduću nedjelju protiv Slaven Belupa na Poljudu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

U međuvremenu moraju odraditi uzvrat 2. pretkola Konferencijske lige kod HB Tórshavna na Ovčjim Otocima u koji donose prednost od 2-0 s Poljuda iz utakmice koja je pokazala da su im potrebna pojačanja u napadu.

Veliko pojačanje bit će Ivan Rakitić kada dosegne razinu forme s kojom će moći postati 'metronom' igre Hajduka, glavni vezni igrač. Čeka se još i oporavak Nike Sigura koji može biti uz njega u sredini terena, ali i na desnom boku, no prioritetne pozicije koje Bijeli trebaju su – centralni napadač i još jedno krilo.

Stigao je Abdoulie Sanyang Bamba, predstavio se desetak minuta protiv HB Tórshavna, ali i njemu je kao i Rakitiću potrebno vrijeme za hvatanje koraka s ostatkom momčadi. Također se to odnosi i na Ivana Perišića koji traži staru formu na lijevom krilu na kojemu zasad kao starter Gattuso vidi Anthonyja Kalika.

Osim 'sitnih' transfera, rastajanja s igračima koje nisu više bili u projekciji nove garniture ljudi na Poljudu, kapitalna prodaja koja bi napunila kasu poljudskog kluba, još se nije dogodila.

A rješenje je samo jedno! Hajdukov najvrjedniji eksponat je Rokas Pukštas, mladi Amerikanac kojega su pratili RB Leipzig, Arsenal i još neki moćni klubovi.

Pukštas je bio i u kampu američke olimpijske selekcije, predodređen je za budućeg seniorskog reprezentativca koji ima motiv biti dio momčadi na SP-u 2026. godine u SAD-u.

Nema sumnje da je Pukštas budućnost, no teško će mu biti vezana za Hajduk koji vapi za novcem kako bi se mogao osnažiti u borbi za titulu te kako bi nakon 20 godina 'suše' u Hrvatskoj uzeo napokon naslov prvaka.

Pukštas je tijekom boravka u Hajduku pokazao svestranost, premda mu je originalna uloga – ofenzivni vezni igrač, pokrivao je praktički sve pozicije osim pet obrambenih. I to je njegova prednost budući da može igrati u paru dviju 'šestica', 'osmice', 'desetke', oba krila, a kod Gattusa smo ga vidjeli i u špici zajedno s Markom Livajom, kada talijanski stručnjak tijekom utakmice varira sustave, pa originalnih 4-2-3-1 prijeđe u 4-4-2.

Još je 'živa' priča i s dolaskom Edina Džeke koji je dobio opasnu konkurenciju u napad u Fenerbahçeu, no teško će se taj transfer riješiti do završetka kvalifikacija europskih natjecanja, je kapetan turske momčadi 'trpa', a Jose Mourinho ne zna što će, teško mu ga je maknuti sa strane, premda bi volio imati mlađe igrače.

Eventualnim odlaskom Pukštasa za cifru od osam do deset milijuna eura, Hajduk bi imao novca za nove igrače, još jednog krilnog napadača i centralnu špicu. A možda bez mladog Amerikanca ne bi puno izgubio na terenu jer bi Gattuso mogao složiti vezu i napad na način da bi dvije 'šestice' igrali Rakitić i Sigur ili Filip Krovinović, dok bi Livaja dobio mjesto polušpica, djelovao iza napadača Džekina profila.

Konkurencija na krilima bi dolaskom još jednog igrača narasla, imali bi bijeli njega, Perišića, Bambu, Emira Sahitija ukoliko ne ode, opciju s Kalikom, mladog Bruna Durdova te Roka Brajkovića koji bi isto mogli do veće minutaže u određenim utakmicama.


 


Tagovi

HajdukRokas PukštasGennaro GattusoNikola KalinićMarko LivajaIvan PerišićIvan RakitićAnthony KalikEmir SahitiAbdoulie Sanyang BambaBruno DurdovRoko BrajkovićHB TórshavnKonferencijska ligaSlaven BelupoHrvatska nogometna ligaLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti