Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivo Čagalj/PIXSELL

Kako je baš on postao najbolje krilo koje Gattuso trenutno ima?

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 26.07.24. | 08:01

Hajduk je pobijedio u debiju novog trenera, no rezultat 2-0 može biti varljiv

Lijepa europska večer na Poljudu počela je ovacijama za Ivana Rakitića koji je sišao na središte igrališta kako bi ga publika pozdravila kao velikog igrača, dugogodišnjeg reprezentativca koji je došao u Hrvatsku nogometnu ligu pred kraj karijere pomoći Hajduku ući u Konferencijsku ligu te prekinuti dominaciju Dinama.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Splitska momčad s trenerom Gennarom Gattusom, koji je isto tako s velikim pljeskom dočekan na Poljudu, stekla je protiv HB Tórshavna prednost od 2-0 prije uzvrata na Ovčjim Otocima koji je na rasporedu u četvrtak, 1. kolovoza, u 21 sat po hrvatskom vremenu.

Razlike u europskom nogometu su sve manje, pa utakmice koje su ranije završavale s četiri-pet komada u mreži suparnika iz egzotičnih zemalja, vrlo lako se mogu zakomplicirati, potvrdio je to i poljudski susret, jer gosti su u posljednjih 25 minuta igrali hrabro i imali priliku zabiti gol. Ovako je ostalo dva razlike, ni puno, ali ni malo, no kada se uzme u obzir da će se u Tórshavnu igrati u specifičnim uvjetima na umjetnoj travi i znatno nižoj temperaturi, oprez će biti nužan.

Zato je i Gattuso pokazao malo nervoze, crtu iz svog temperamenta kada se suočio s pitanjem u uvodu na konferenciji za medije, jer je sigurno očekivao barem tri razlike, ali i blaži tretman kod novinara. Ima tu još stvari koje strateg Bijelih mora popraviti kao se navijači kojim slučajem ne bi tresli dogodi li se rano na Ovčjim Otocima neki pogodak u mreži Ivana Lučića, jer onda može biti zeznuto.

Gattuso se nada da neće biti straha protiv kolege Adolfa Sormanija, ozbiljnog trenera koji radi dobar posao na Ovčjim Otocima, ne boji se napasti kad treba, a momčad mu ima talijansku disciplinu. Stoga će Hajduk par dana u Prugovu, malom mjestu u Dalmatinskoj zagori, trenirati na umjetnoj travi kako bi što spremniji dočekali uzvrat u Tórshavnu, prilagodili se na uvjete koji ih čekaju idućeg tjedna.

Trener Bijelih može 'žugati' što mu krilni napadači nisu u optimalnoj formi, još tijekom priprema u Sloveniji vapio je za njima, a dobio zasad samo Aubelieja Sanyanga Bambu koji je upisao prve minute u bijelom dresu. Po Gattusu je Emir Sahiti griješio, kada su ušli Ivan Perišić, mladi Bruno Durdov te na kraju i Bamba, Hajduk nije ništa kreirao po bokovima što nas dovodi do činjenice da je najbolji krilni igrač bio – Anthony Kalik.

Australski Hrvat koji je stigao u Hajduk kao defenzivni vezni svojevremeno, odlaskom u Goricu postao je 'osmica', krenuli su ga i golovi kada je počeo igrati bliže vratima, a kada se vratio na Poljud, najčešće je bio pričuva. I ranije su ga treneri Mislav Karoglan i Jure Ivanković stavljali na krilo, radio je to Gattuso i na pripremama, pa je tako Kalik od čistog veznjaka posta krilni napadač, odigravši protiv momčadi s Ovčjih Otoka jednu od najboljih, ako ne i najbolju partiju u bijelom dresu.

Ako gledamo statistiku, ostaje da je asistirao za prvi pogodak Filipa Uremovića, potom izborio kazneni udarac koji je Marko Livaja prvim 'eurogolom' za Hajduk pretvorio u konačnih 2-0. No, Kalik je igrao uz crtu s energijom, toliko karakterističnom za njega te dobio prednost ispred, ni manje ni više nego Perišića, u svoje vrijeme jednog od najboljih krilnih igrača na svijetu. On se još vraća, malo minuta ima kog Gattusa jer se kasnije uključio u pripreme budući da je bio na Euru, a mladi Durdov nije bio tako raspoložen kao u pripremnom razdoblju što je razumljivo budući govorimo još uvijek o 16-godišnjaku.

Premda nije za podcjenjivanje, utakmice s HB Tórshavnom trebale bi biti nastavak uigravanja za ono što slijedi, jer po svemu sudeći Hajduk u 3. pretkolu, ne bude li iznenađenje u obje utakmice, čeka Ružomberok koji je u Slovačkoj u prvom susretu 2. pretkola Europske lige poražen od Trabzonspora 0-2.

Međutim, treba ići korak po korak, a Hajdukovi navijači se nadaju da će se top-forma dosegnuti u play-offu Koferencijske lige, te da će do tada Bijeli dobro gurati i u prvenstvu.

Nije Gattuso naivan, mora strateški dobro pripremiti uzvrat, šanse za senzaciju ozbiljnim pristupom svesti na minimum, te dosegnuti maksimum forme kada to bude najpotrebnije.



 


Tagovi

HajdukGennaro GattusoHB TórshavnAnthony KalikIvan RakitićIvan PerišićEmir SahitiBruno DurdovMarko LivajaFilip UremovićAdolfo SormaniOvčji OtociKonferencijska ligaHrvatska nogometna ligaAbdoulie Sanyang Bamba

Ostale Vijesti