Robert Matić/hajduk.hr
Robert Matić/hajduk.hr

Ivane, vrime je! Gattuso 'lansira' Raketu i šalje poruku nogometnom svijetu

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 28.07.24. | 08:01

Bliži se i taj trenutak, najzvučnije pojačanje Bijelih uskoro će u 'orbitu'

Najtrofejniji igrač koji je ikada došao u Hajduk mogao bi debitirati za Bijele ovog četvrtka na Ovčjim Otocima, u uzvratu 2. pretkola kvalifikacija za Konferencijsku Ligu kod HB Tórshavna.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Ivan Rakitić (36), proslavljeni hrvatski reprezentativac, koji je već dvaput predstavljen navijačima Hajduka, prvo prilikom svečane objave potpisa u nedjelju u Bijelom salonu, a onda i prije utakmice s HB Tórshavnom u četvrtak pred oko 30 tisuća gledatelja, konačno bi mogao zaigrati što navijači s nestrpljenjem očekuju, a konkurencija osluškuje i pita se na kakvoj je razini. Ipak se radi o nogometašu koji se naosvajao trofeja s Barcelonom i Sevillom, prije svega, zabijao u oba kluba, namještao golove Leu Messiju igrajući 'osmicu', ali povremeno i 'šesticu' kada ne bi bilo Sergija Busquetsa. A o hrvatskoj reprezentaciji i učinku koji je imao noseći dres Vatrenih, da i ne govorimo...

Rakitić je po dolasku na Poljud zajedno s Abdoulijem Sanyangom Bambom, odrađivao individualne treninge i obavio testiranja, da bi se potom uključio u momčadske treninge koje je jedva čekao, budući da je radio sam kada ja postalo izvjesno da se rastaje s Al-Shababom i dolazi u HNL, natjecanje koje nikada nije igrao, ali bi mogao 4. kolovoza kada na Poljud stiže Slaven Belupo.

Slogan 'Ivane, vrime je' korišten je par godina s ciljem dozivanja Ivana Perišića u Hajduk što se u konačnici zaslugom bivšeg predsjednika Lukše Jakobušića i ostvarilo, no sada je ta 'parola' primjenjiva u zazivanju prvog nastupa veznjaka koji bi trebao oplemeniti igru momčadi Gennara Gattusa.

Hajduk ima zadatak obraniti prednost od 2-0 iz prvog susreta u Splitu što po razlici u vrijednosti i kvaliteti igrača ne bi trebao biti problem, ali određeni oprez bit će potreban na otočju u Atlantskom oceanu s obzirom da se igra na umjetnoj travi te u bitno drugačijim vremenskim uvjetima u odnosu na one koji vladaju u Dalmaciji.

Stoga su Splićani dva dana, nedjelju i ponedjeljak, na terenu u Stobreču koji ima slična svojstva kao onaj u Tórshavnu, no vremenske prilike će biti sasvim drugačije. Za četvrtak nema najave kiše, ali dan ranije, Bijeli bi mogli trenirati u terminu utakmice na temperaturi od 10 stupnjeva Celzijevih uz stvarni osjećaj nekoliko jedinica manje te mogućnost padalina, dok bi tijekom susreta trebalo biti suho, ali i dalje prohladno za ovo doba godine, jer to su ipak Ovčji Otoci.

Utakmica je u 20 sati po lokalnom vremenu, u 21 po hrvatskom, uz prijenose na MAXSportu 2 i HDTV-u uz koje će biti hajdučki puk kako bi gledao svoje ljubimce, a samo najhrabriji će se uputiti na gostovanje u privatnom aranžmanu jer nije lako doći do Ovčjih Otoka. No i tamo će Splićani imati podršku oko 300 najvjernijih, jer europsko 'ludilo' je krenulo, a Hajduk nikada nije odigrao utakmicu bez podrške svojih navijača, bez obzira u kojem se kutku svijeta igralo.

Dakle, Raketa je spreman za 'lansiranje' u Tórshavnu, a vidjet ćemo u kojoj mjeri će ga koristiti Gattuso koji se za početak sezone oprijedijelio srce veznog reda povjeriti Filipu Krovinoviću i mladom Marku Capanu, igraču zanimljive tehnike izvođenja prekida lijevom nogom, nakon što se na posudbi u Širokom Brijegu svojim igrama zaslužio vratiti na Poljud.

Gužva u veznom redu i pooštrena konkurencija, očekuje se s dosezanjem pune forme Rakitića, oporavkom od ozljeda Nike Sigura te tek kasnije tijekom sezone i Mihaela Žapera, dok Anthony Kalik s krila može natrag u sredinu. Međutim, slatke će to biti brige za Gattusa, pogotovo ukoliko se izbori plasman u grupnu fazu Konferencijske lige, pa će narasti broj utakmica, igrat će se u ritmu četvrtak-nedjelja te će rotacije biti poželjne, a Rokas Pukštas već danas-sutra može napustiti Poljud kako bi Bijeli napunili blagajnu za dovođenje još igrača.

Stoga i Hajduk želi imati 'poduplane' sve pozicije, 22 igrača plus tri vratara koji moraju biti po kvaliteti jedan drugome 'do uha' kako bi trener imao od čega 'mijesiti pitu' i napadati na sva tri fronta.

Nema Gattuso milosti prema 'zvijezdama', odavno je rekao da je teren jedino mjerilo, pa zato Rakitić, Perišić i Dario Melnjak moraju biti što spremniji kako bi zadobili trenerovo povjerenje da ih stavlja od prve minute. S karizmom koju ima, te igračkim trofejima koje je osvajao, a ima i jedan trenerski s Napolijem u Kupu, ima potpuno pravo na to, te je u 'dosluhu' sa sportskim direktorom Nikolom Kalinićem koji mu treba dovesti još pravu špicu i jedno krilo kao zamjene za Emira Sahitija i Pukštasa koji su predodređeni za transfere ovog ljeta.

Može ih poremetiti jedino ulazak u grupnu fazu Konferencijske lige kroz koju bi eventualno mogli podignuti cijenu, pa da financijski kolač od UEFA-e plus tri domaće utakmice u ligaškoj fazi, te bonus po osvojenom bodu, donesu prihod kojim bi Hajduk 'prodisao' bez prodaje igrača, na radost navijača.



Tagovi

HajdukIvan RakitićGennaro GattusoIvan PerišićLukša JakobušićFilip KrovinovićMarko CapanMihael ŽaperNiko SigurAnthony KalikRokas PukštasEmir SahitiAbdoulie Sanyang BambaHB TórshavnOvčji OtociKonferencijska ligaSlaven BelupoHrvatska nogometna ligaLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti