Slavko Midžor/Pixsell
Slavko Midžor/Pixsell

Godinu dana patnje za 180 minuta najveće slave. Modri, uzmite je!

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 20.08.24. | 08:00

Sergej Jakirović u srijedu će proslaviti prvu godišnjicu na klupi Dinama. Od strašnih turbulencija i plesa po rubu, došli su on i njegova momčad pred vrata raja. Na tom putu stoji neugodni Qarabag

Naravno da smo optimisti! I da vjerujemo da će Dinamo u utorak (21 sat, Arenasport 1) napraviti prvi korak prema Ligi prvaka, da će u Zagrebu srušiti Qarabag i približiti se elitnom društvu. Ali, također smo i vrlo iskusni, koliko se puta s godinama pokazala točnom ona da je oprez majka mudrosti. Isto tako, vrlo često se Dinamo, baš kad je sve u njemu i oko njega izgledalo idilično i savršeno, znao poskliznuti i neugodno iznenaditi, odjednom okrenuti 'bolid' u pogrešnom smjeru.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A ovih dana u Dinamu doista sve izgleda bajno. Momčad je odlično ušla u sezonu, s tri pobjede u tri utakmice HNL-a, u prijelaznom roku Modri su pronašli igrače za gotovo sve pozicije, koje su tražili, nitko od ključnih igrača nije otišao. Tribine Maksimira su pune, na treninzima osmjesi i dobre vibracije. Sve 'miriše' na uspjeh, ali baš zato i poziva na oprez. Jer, zapravo ćemo tek večeras protiv Qarabaga vidjeti koliko sve to vrijedi. Kolika je vrijednost pobjeda u HNL-u, s obzirom da se naši klubovi dosad nisu najbolje predstavili u Europi, kolika je vrijednost ovog Dinama! Je li ova momčad stasala do razine Lige prvaka, pet godina nakon one, koja je zamalo u toj Ligi prvaka i prezimila.

"Ovo je najveća utakmica u mojoj karijeri. Jer, Liga prvaka je nešto najveće u klupskom nogometu, više od toga se ne može. Sve bih dao da prođemo u skupinu", poručio je Dinamov trener Sergej Jakirović, koji će baš u srijedu, dan nakon ovog dvoboja proslaviti svoju prvu godišnjicu na Dinamovoj klupi. Došao je u Maksimir u jednom turublentnom trenutku, u klub neizvjesne sudbine i svlačionicu 'na konopcima'. Puno je puta i sam plesao na rubu. pisao teške poraze, a onda i velike pobjede, svaka je utakmica bila svojevrsni rulet. Hoće li sezone otići na ovu ili onu stranu, hoće li Jakirović završiti kao pobjednik ili gubitnik? Od statistički najneuspješnijeg trenera do jedne od najuspješnijih sezona u novijoj povijesti! I, Liga prvaka bila bi pravi šlag na toj torti, godina dana jednog napetog trilera i stalne patnje za 180 minuta najveće slave.

"Volio bih da se pobjednik odluči već u Zagrebu, ali svjestan sam da je ovo prva utakmica i da nas čeka zahtjevan uzvrat. Nema tu slabih protivnika, oni su pokazali da su organizirana i dobra momčad. Želja svih nas je pobjeda u Maksimiru, ali ne znam kolika bi bila dovoljna da uzvrat bude formalnost. Imali smo i prošle sezone velikih pobjeda pa nije bilo dovoljno. I njihova momčad nema veze s Azerbajdžanom, oni samo dolaze otamo, imaju puno stranih igrača, jako su dobro uigrani. Čeka nas zahtjevna utakmica, ali prvi cilj je otići tamo s prednošću", jasno je kazao Jakirović, koji još važe, koji će sastav poslati po Ligu prvaka. Hoće li igrati sa četvoricom u obrani, u svojem klasičnom formatu, ili će se odlučiti za igru s trojicom u obrani i dvojicom napadača? Ovisi to djelomično i o stanju Marka Pjace, koji se ozlijedio uoči dvoboja sa Šibenikom. Zadnjih je dana trenirao normalno, nije upitan za utakmicu, ali je li potpuno fizički spreman? Ili je bolje imati ga na klupi, kao džokera, koji bi mogao presuditi utakmicu. Hoće li Dinamo krenuti silovito od prve minute, ili će ipak pragmatično i strpljivo čekati, znajući da će se pobjednik ipak odlučivati u uzvratu? Sve su to dvojbe i pitanja, koja će već večeras dobiti odgovore i donijeti presudu o snazi ovog Dinama. Koji je sigurno jači, bolji, kvalitetniji, raznovrsniji i samouvjereniji od onoga iz prošle sezone! Je li to dovoljno za Ligu prvaka?

S druge strane, azerbajdžanski prvak klasični je primjer momčadi i kluba, koji raste iz godine u godine i postaje sve važniji faktor na nogometnoj pozornici. Prošle sezone bio je Qarabag na rubu senzacije, zamalo srušio goropadni Leverkusen i nanio mu prvi poraz u sezoni. Sudačka nadoknada bila je kobna. Igrači, koji dugo igraju zajedno, uigrani su i puni samopouzdanja. Iskusni, barem kao i Dinamovi igrači, svjesni svoje kvalitete. S takvim su ambicijama i došli u Zagreb.

"Spremni samo za ulazak u Ligu prvaka, a došli smo ovdje napraviti prvi korak na tom putu", bez ustezanja kazao je Gurban Gurbanov, azerbajdžanski Guy Roux, koji je već 15 godina na klupi Qarabaga i redatelj je, scenarist i glavni glumac u tom filmu o uspjehu azerbajdžanskog kluba. Iako ima problema s ozljedama, sigurno neće igrati Vešović i Janković, a vrlo je upitan Cafargulijev, ne sumnja Gurbanov da i dalje ima respektabilan tim.

"Bez obzira na ozljede, imamo kvalitetu za dobar rezultat u Zagrebu. I plasman u Ligu prvaka!"

'Sedmica' Ludogorecu u Razgradu u trećem pretkolu bila je, kako je rekao i Jakirović, snažna poruka. Dokaz da nema laganih suparnika i da se za Ligu prvaka, za ulazak u elitu i društvo bogatih i moćnih, treba dobro pomučiti. Dinamo je puno toga prošao u zadnjih godinu dana, ostao je još taj jedan korak. Da je netko lanjskog kolovoza, ma što kolovoza, da je u prosincu prošle ili u ožujku ove godine, ponudio ovakvu priliku, ovakvu meč-loptu za Ligu prvaka, tko ne bi potpisao!? Zato, Modri, uzmite je! Ona pripada vama i vi pripadate njoj! Ligi prvaka...

MOGUĆI SASTAV DINAMA

MOGUĆI SASTAV QARABAGA


Utakmica Dinama i Qarabaga u play-offu Lige prvaka počinje u 21 sat (Arenasport 1). Glavni sudac je Glenn Nyberg (Švedska). Pomoćnici su Mahbod Beigi i Andreas Söderkvist. VAR sudac je Bastian Dankert (Njemačka), dok je AVAR njegov sunarodnjak Johan Pfeifer.



Tagovi

GNK DinamoQarabagLiga prvakaSergej Jakirović

Ostale Vijesti