Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Oduševio je sve, veliko je Dinamovo pojačanje. Protiv Qarabaga debitira, još nikad nije igrao Europu!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 19.08.24. | 14:00

Francuski branič velika je uzdanica Modrih, jedan od ključnih igrača ove momčadi. Odigrao je 120 utakmica u Ligue 1, ali još ni minutu u kontinentalnim natjecanjima

Ronaël Pierre-Gabriel jedna je od najboljih Dinamovih priča ove, 2024.godine. Došao je krajem zimskog prijelaznog roka i to nakon što je stanovit Koufi Kouao pao na liječničkom pregledu, a već pripremljeni ugovor i gotovo završeni transfer završili u smeću. Dinamo je tada posegnuo za B opcijom, bio je to Pierre-Gabriel, koji je u Nantes došao pola godine ranije, a sad je već bio prekobrojan. I to, klub ga se spreman riješiti besplatno, samo da ode. Iz kuta Dinamova navijača, u vrijeme kaosa na svim razinama i na vrhuncu jedne loše sezone, izgledalo je to kao očajnički potez, argumenata dovoljno za svaku sumnju. Zvučao je u startu Pierre-Gabriel kao potencijalni vrhunski - promašaj.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, vrlo brzo postalo je jasno da se radi o sjajnom igraču, pojačanju, već na derbiju na Poljudu pokazao je klasu i bio iznenađenje na lijevoj strani. Iako je doveden da zatvori desni bok. No, nije se bunio, igrao je što treba i iz utakmice u utakmicu osvojio sve! Kritičare, javnost, suigrače, navijače, struku, Dinamov stožer. Uz dodatak da bi tek iduće (ove) sezone trebao pokazati pravu vrijednost. I, upravo je i pokazuje! Prošao je cijele pripreme s Dinamom, prilagodio se na momčad i klub, uz njega igra Kevin Theophile, koji ga je i preporučio Dinamu, jer su svojevremeno dijelili svlačionicu u St-Etienneu. Odmah je na pripremama u Austriji bilo jasno da proljetne predstave nisu bile slučajne, da se za Pierre-Gabriela može zaključiti da je pojačanje. A to su dokazale i prve utakmice ove sezone. Protiv Istre je zabio gol, protiv Osijeka sjajno ubacio u šesnaesterac u nadoknadi, nakon toga je Ristovski zabio za pobjedu. Službeno, nije asistencija, ali njegove su zasluge za gol nemjerljive. Nema sumnje, sjajan posao Dinamova sportskog sektora i Marka Marića (tada još nije bio sportski direktor), Pierre-Gabriel je vrlo brzo postao sinonim za odličan transfer, za 'bingo' prijelaznog roka. Dinamo ga je doveo bez odštete!

Iako se može raspravljati treba li Jakirović Francuza žrtvovati na lijevom boku, jer, koliko bi tek bio dobar da igra na svojoj poziciji, desno, dosadašnje utakmice ove sezone Dinamovu treneru daju za pravo. Ostao je vjeran Stefanu Ristovskom, njega 'zacementirao' na desnom boku, iako u zadnje vrijeme nije bio u najboljoj formi. No, Ristovski se probudio, diže se u formi, zabio je dva pogotka (Osijek, Šibenik), jedan je od najzaslužnijh za Dinamovih 100 posto uspješnosti na startu sezone. A on i Pierre-Gabriel kao desni i lijevi bek među najjačim su Dinamovim karikama. Nekad bolne točke, na početku ove sezone - beton! Takve će postavke, očekujemo, biti i od prve minute protiv Qarabaga (utorak, 21 sat).

No, uz odličnog Francuza vezan je i jedan raritet. Naime, iako je nedavno napunio 26 godina, još nikad nije igrao nijednu europsku utakmicu! Bio je više puta na klupi St.-Etiennea, između ostaloga i protiv Manchester Uniteda. Dok je njegov tadašnji klub igrao Europsku ligu (sezona 2016./17.) bio je i ozlijeđen i nije uspio dobiti šansu u kontinentalnom natjecanju. Proljetos je stigao prekasno da bi bio prijavljen za Dinamov nastavak europskog puta. Jedini u Dinamovih prvih 11, koji dosad još nije imao prilike zaigrati u europskoj utakmici. Slična je situacija i sa Španjolcem Torrenteom, koji je također u dresu Granade bio nekoliko puta na klupi u Europskoj ligi, nastup u kontinentalnom natjecanju, naravno, nema niti Kolumbijac Cordoba, koji je tek stigao u Europu. Ali, njih dvojica ionako trenutno nisu u prvih 11, Pierre-Gabriel jest. I jedini iz udarne postave, koji će u utorak debitirati u europskom dvoboju.



Tagovi

GNK DinamoRonaël Pierre-GabrielQarabagLiga prvaka

Ostale Vijesti