Davor Javorović/Pixsell
Davor Javorović/Pixsell

Pjaca spreman, Ademi još pod upitnikom. Azeri u Maksimiru bez čak tri prvotimca!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 19.08.24. | 08:00

Jakirović je najbliži ideji da protiv Qarabaga istrči s udarnih 11, koji su igrali u prve dvije utakmice sezone

Groznica prve europske utakmice, koja je ovog ljeta 'zakasnila' mjesec dana, polako se osjeća u Maksimiru. U ponedjeljak počinje i prodaja ulaznica za navijače-nečlanove, za cijene se mora reći da su visoke, primjerice, za zapadnu tribinu treba izdvojiti čak 50 eura. Dinamo i play-off Lige prvaka, načelno, možda toliko i vrijede, ali 'komfor' koji nudi Maksimir, definitivno, nije za takve cijene. Ali dobro, to je subjektivno mišljenje, konačan sud ionako će dati navijači, koliko će ih biti na utakmici s Qarabagom (utorak, 21 sat). A ne sumnjamo da će Dinamo imati glasnu podršku, da će tribine, ovaj put četiri tribine, biti jako dobro popunjene.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Qarabag spada u onu nezahvalnu kategoriju suparnika, koji, sami po sebi, nisu magnet, nisu ime koje će izazvati niti neki dodatan motiv kod igrača, a opet vrlo su kvalitetni, neugodni i teška prepreka. To je onaj suparnik protiv kojega je Dinamo, u glavama većine, favorit, jer, kao, oni su iz Azerbajdžana, a opet, momčad je s dugogodišnjim europskim iskustvom i respektabilnim rezultatima, koja može napraviti puno 'nereda'. No, Dinamova publika u zadnje vrijeme sve više dolazi gledati Dinamo, a ne protivnike, što je pokazalo i oko 11 tisuća prodanih ulaznica (zajedno s godišnjima) za utakmicu sa Šibenikom. Stoga, imat će Modri i protiv Qarabaga to dodatno gorivo sa Sjevera i Zapada, bez obzira na cijene.

Što se tiče samog terena, Sergej Jakirović ima vrlo dobru situaciju. Marko Pjaca, koji je zbog ozljede zadobivene udarcem na treningu, propustio dvoboj protiv Šibenčana, bit će spreman za utakmicu. Odlično ga je u petak zamijenio Dario Špikić, igrač, koji je već bio blizu transfera, odlaska iz Dinama, a sad se na početku sezone pokazuje kao kvalitetan džoker. Ušao je s klupe u Osijeku i pogodio stativu prije pobjedničkog gola, Šibeniku je zabio, odigrao dobru utakmicu. No, Pjaca ipak ima 'pole position' i čini se da je Jakirović u ovom trenutku najbliži odluci da protiv Qarabaga istrči s onom svojom udarnom postavom, koja se tijekom priprema i početka sezone iskristalizirala kao najboljih 11. Dakle:

Nevistić - Ristovski, Theophile, Mmaee, Pierre-Gabriel - Mišić, Sučić - Pjaca, Baturina, Hoxha - Petković.

To su igrači, koji bi trebali krenuti u boj za Ligu prvaka, ali snaga Dinama jest, naravno, u širini. S klupe u svakom trenu mogu ući Kulenović, Rog, Špikić, Kačavenda, Cordoba... Dakako, i Ademi ako je zdrav, a to još ne znamo. Naime, Ademi je i dalje pod laganim upitnikom za utakmicu, zbog problema s gležnjem protiv Šibenika, međutim, poznavajući ga, ako će postojati i najmanja šansa da bude u kadru, on će stisnuti zube. Na početku sezone igra Ademi kvalitetno, na razini više nego prošle sezone i jasno da bi mogao biti vrlo važan za Dinamove ambicije u Europi.

Za razliku od Jakirovića koji, dakle, trenutno im slatke brige, trener Qarabaga Gurban Gurbanov ima određenih glavobolja. Po svemu sudeći u Maksimiru će se morati snaći bez čak trojice svojih prvotimaca. Crnogorci Marko Vešović i Marko Janković neće igrati u Zagrebu, a blizu tome je i lijevi bek Elvin Cafargulijev. Ima Gurbanov zamjene, umjesto njih igrat će na bokovima Bajramov i Matheus Silva, umjesto veznjaka Jankovića jedan od junaka 7-2 pobjede protiv Ludogoreca Patrick Andrade. Međutim, ono na što mnogi u Azerbajdžanu upozoravaju jest tanak kadar, kratka klupa u ovoj situaciji. Sad Gurbanov više nema puno izbora u veznom redu i obrani, ako stvari krenu ukrivo (u što vjerujemo) malo je tu igrača, koji mogu ući s klupe i poboljšati kvalitetu momčadske igre. Za ulazak u Ligu prvaka još se može nekako, ali za obziljno igranje u tom natjecanju, podvlače mediji u Bakuu, trebat će Qarabagu još nekoliko pojačanja.

Inače, tema razgovora u Bakuu jest i kondicijski trener Qarabaga, Bugarin Čudomir Čokarov. Radi se o stručnjaku, kojemu je trener Gurbanov dao u ruke fizičku spremu, a on 'minutažu' koristi maksimalno, Trenira se jako, puno, čak i na dan utakmice i sve je više onih koji se pitaju koliko je to kontraproduktivno. Jesu li ozljede čak tri igrača protiv Ludogoreca povezane s tim teškim treninzima? Ipak je u momčadi dosta igrača preko 30 godina. Naravno, Čokarov uvijek može reći da je, baš zahvaljujući sjajnoj fizičkoj spremi njegova momčad tako izdominirala Ludogorec i u produžecima zabila četiri pogotka. Međutim, pitanje je koliko će dugoročno Qarabag fizički izdržati. Na kojem je tragu ambiciozni Bugarin pokazat će već utakmice s Dinamom.



Tagovi

GNK DinamoQarabagLiga prvakaMarko PjacaSergej JakirovićArijan Ademi

Ostale Vijesti