Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Dalić traži konačne odgovore. I rušenje 'portugalskog prokletstva'!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 08.06.24. | 08:00

Portugal, reprezentacija koju Hrvatska nikad nije pobijedila. Ima li bolje 'generalke' za Euro, za start protiv Španjolske!?

Posegnuo je Zlatko Dalić za istim receptom. U 'generalki' Eura, u utakmici, koja bi trebala dati većinu, iako Dalić traži konačne odgovore, na suprotnoj strani bit će Roberto Martinez. Prije tri godine, bio je Dalićev prijatelj na klupi Belgije. Čovjek, koji je Daliću onomad otkrio svoja zapažanja o Grčkoj, dao mu 'nacrte' za dvoboje u dodatnim kvalifikacijama i time umnogome pomogao našem plasmanu u Rusiju i pisanju povijesti, sad je na klupi Portugala. I večeras će (18.45 sati, Nova TV) biti sjajan test hrvatskih mogućnosti točno tjedan dana prije našeg sraza sa Španjolcima u Berlinu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prije zadnjeg Eura Martinez je s Belgijom pobijedio Dalića i Hrvatsku (1-0), a hrvatski je izbornik tada u reprezentaciju inaugurirao Joška Gvardiola. Tad je odlučio da je dovoljno dobar za odlazak na europsku smotru, ubacio ga baš protiv Belgije i već koji dan kasnije zaigrao je protiv Engleske na Wembleyju, na lijevom boku. Baš kao što će i sad protiv Španjolske, ako se nešto drastično ne promijeni, igrati na lijevom boku. No, za razliku od te 2021., kad je u konfuznom COVID-protokolu i Dalićeva Hrvatska djelovala pomalo konfuzno, nedorečeno, sad je ipak sve puno čišće. Od samog popisa za veliko natjecanje, koji je tek u promilima bio polemičan, uglavnom, dakle, očekivan, do samih dvojbi, koje hrvatski izbornik ima tjedan dana prije Eura. Ima ih, nije da ih nema, ali one su drugačije prirode, radi se uglavnom o nijansama.

Zna se, dakle, i tko je vratar, zna se tko je desno i lijevo, tko u veznom redu, zna se i da Hrvatska neće mijenjati sustav igre. Ostaje riješiti tek neke upitnike. Kako će izgledati stoperski par? Hoćemo li gledati Josipa Šutala i Martina Erlića, ili će priliku od prve minute protiv Španjolaca dobiti Marin Pongračić, iza kojega je sjajna sezona u Serie A? Zanima nas koliko može Marcelo Brozović, koji su njegovi dometi nakon sezone u Saudijskoj Arabiji. U nekim prošlim reprezentativnim akcijama nije izgledao dobro, ali znamo svi da je Brozu dovoljno tjedan-dva priprema s reprezentacijom da napuni pluća kisikom i ponovno dođe blizu svoje razine. Portugal će i njemu biti dobra prilika za 'regeneraciju', do Španjolske je još dosta vremena. Lovro Majer nametnuo se protiv Sjeverne Makedonije i svi ga očekuju u prvih 11 na Euru, no ima Dalić još neke opcije. Sve su već viđene i poznate, nema prevelikih iznenađenja. Kramarić na desnom krilu, možda. Tko će biti prvi napadač protiv 'Furije'? Petković je razigran, ali Budimir je golgeter, uostalom, odlično poznaje Španjolce. Istina, poznaju i oni njega.

Ipak, najvažniji odgovor Dalić će dobiti na pitanje: Koliko može Ivan Perišić? Vidjeli smo dosad da je motiviran, potvrdio je da je pravi profesionalac, primjer i uzor, da ima u nogama još dinamita. Međutim, činjenica jest da se Perišić od povratka na teren još nije susreo s pravi duelom, s ulaskom 'u kost', svi su suparnici, nekako, pazili na to njegovo koljeno. Sad popusta više nema, Perišić se vraća na najveću moguću scenu i na najteže ispite. Utakmica u Portugalu sigurno će pokazati koliko Dalić s njim može računati na Euru. Tko su uopće alternative, je li to Marko Pjaca, koji je više puta prošao istu kalvariju kao on, možda Luka Ivanušec ili Mario Pašalić?

Ima hrvatski izbornik osnovnu ideju, samo još čeka neke odgovore. On vjeruje da će u Portugalu dobiti konačna rješenja, da će već sutra ujutru imati u glavi prvih 11 za Španjolsku. Premda, ne bismo se kladili da neka dvojba neće ostati. U svakom slučaju, 'generalka' kakva uvijek dobro dođe, protiv prave, sjajne reprezentacije, jedne od glavnih favorita za europski naslov. Iako danas neće biti Ronalda i Nevesa, svejedno, Portugal je moćan.

"Imat ćemo još i vremena popraviti do Španjolske ono što ne valja. A daj Bože da se s Portugalom sretnemo u finalu.", kazao je Dalić u najavi utakmice, otkrivši da će u ovom srazu koristiti 17 igrača. No, iako pobjeda u prijateljskim utakmicama načelno nije prioritet, traži Dalić Nacionalnom stadionu i konačno rušenje 'portugalskog prokletstva'. Jedina velika reprezentacija, koju nikad nismo pobijedili, tek jedan remi u sedam utakmica. Nema veze što je pripremna, što se ne igra nizašto, zašto baš večeras ne prekinuti taj crni niz? Bio bi to sjajan uvod u Euro, samo tjedan dana prije Španjolske...


MOGUĆI SASTAV PORTUGALA:

Patricio - Semedo, D.Pereira, Inacio, Dalot - B.Silva, B.Fernandes, Nunes - Neto, Ramos, Felix. Izbornik: Roberto Martinez.

MOGUĆI SASTAV HRVATSKE:

Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Brozović, Modrić, Kovačić - Kramarić, Budimir, Perišić. Izbornik: Zlatko Dalić.


Utakmica na Nacionalnom stadionu u Portugalu počinje u 18.45 sati (Nova TV). Glavni sudac je Nijemac Harm Osmers.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaPrijateljska utakmicaPortugalska nogometna reprezentacijaZlatko Dalić

Ostale Vijesti