Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Bjelica 'Osvetnik' i Modri iz Lige prvaka: Dinamu treba jedna prava derbi-pobjeda!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 27.10.24. | 08:00

Dinamo zaostaje sedam bodova za Hajdukom i pobjeda je protiv Osijeka imperativ! Ali, vrijeme je i za jedan uvjerljiv nastup u HNL-u

U derbi s Osijekom Dinamo ulazi sa sedam bodova zaostatka! Tko bi tamo, početkom rujna, rekao da će Modri dosad toliko zaostati i da će protiv Osijeka (16 sati) igrati utakmicu, u kojoj je pobjeda teški imperativ. Derbi, koji je ne spada u kategoriju 'bod nije tragedija', već derbi u kojem Dinamu ne igra ništa osim tri boda. Svaka čast na pobjedi u Salzburgu, na dobrim izgledima za prolazak u Ligi prvaka, ali HNL je posebna priča, u kojoj Dinamo tek treba postati glavni junak. A na putu do sretnog epiloga prosipanje bodova, barem neko vrijeme, nije opcija.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Da, imam emocije prema Osijeku. I one nisu baš pozitivne", rekao je Nenad Bjelica u najavi utakmice i priznao da protiv 'svojeg' Osijeka ima dodatan motiv. Znamo u kakvim je okolnostima otišao iz Osijeka, repovi su ostali do danas i ne sumnjamo da će Bjelica doista imati još jedan poseban razlog zašto će htjeti pobjedu. I poduzeti sve da ta njegova 'osvetnička misija' bude i uvjerljiva. Jer, osim što su tri boda nužda i glavni cilj ove utakmice, Dinamo već dugo čeka i jednu pravu, veliku pobjedu u nekom od derbija. Dobro, ove sezone, ako gledamo ljestvicu, dvoboji protiv Hajduka i Rijeke jedini mogu nositi epitet derbija, međutim, Osijek je ipak tradicija, 'mečevi' protiv momčadi s Opus Arene, također su dio te kategorije. A sad zbog tog odnosa s Bjelicom još i dodatno! Ne samo to, utakmice s Osijekom, savršeno se uklapaju u Dinamovu ponudu u derbijima zadnjih godinu, možda i više dana. Teška borba, neizvjesna partija, odluka vrlo često, ako ne u nadoknadi, onda u zadnjim minutama. Eto, i u drugom kolu prvenstva presudio je u Osijeku pogodak Ristovskog za 2-1, u sudačkom vremenu. Jednostavno, Dinamu dosad derbiji nisu baš ležali, ta pobjeda protiv Osijeka u fotofinišu, remi s Rijekom, poraz od Hajduka, to je učinak ove sezone! Zato Dinamu danas treba jedna prava derbi-pobjeda. Uvjerljivija od trijumfa u zadnjoj minuti.

"Uzet ćemo i bodove u Ligi prvaka i osvojiti HNL", poručio je Bjelica iz Maksimira i vrlo brzo postao viralan, iako je preiskusan da ne bi bio svjestan kako su ove utakmice za njegovu momčad najteže. Nakon pobjede u Ligi prvaka, nakon emotivnog i fizičkog pražnjenja, nekoliko ozlijeđenih ili 'okrznutih' igrača, nije lako pobijediti nikoga pa niti Osijek, koji je sad u boljem trenutku nego na početku sezone. Nema Ristovskog zbog kartona, upitan je Petković, koji, vjerojatno, opet neće početi utakmicu, nije fit niti Ademi, Nevistić će braniti, ako se do utakmice njegova leđa opet ne 'probude'. No, Bjelica često zna reći da je taj četvrti dan između dviju utakmica, zapravo važan faktor i da je velika razlika u regeneraciji nakon tri ili nakon četiri dana. Da se baš u tom jednom danu krije adut za kvalitetnu pripremu, da se u tih 24 sata dobije vrijeme, koje može biti i presudno. Stoga, može se očekivati da je Bjelica uspio 'pokrpati' rane, pronaći momčad, koja će i protiv Osijeka u Maksimiru podsjetiti zadnja dva izdanja u Ligi prvaka.

"Teško je u ovoj fazi trenirati, jer vremena za trening i nema puno. Sama psihološka priprema za HNL nije lagana, to smo već prolazili i nekad se događaju utakmice kao u Puli. Ali, nadam se da ćemo pred našim navijačima pronaći puteve do gola, pronaći prostore da ugrozimo suparnika", kazao je Bjelica.

Očekuju u Maksimiru i dobro popunjene tribine, glasnu i brojnu podršku igračima na terenu. Sve osim pobjede bio bi veliki fijasko, nije to podcjenjivanje Osijeka, već Dinamova potreba, zaostatak za Hajduk više nije bezazlen. Vrijeme je da i u HNL-u Dinamo bude onaj iz Lige prvaka. Onaj protiv Monaca i Salzburuga, ne Bayerna, naravno!

Moguća postava:

DINAMO (4-2-3-1): Nevistić - Pierre-Gabriel, Theophile, Torrente, Ogiwara - Mišić, Sučić - Špikić, Baturina, Pjaca - Kulenović. Trener: Nenad Bjelica.

Utakmica u Maksimiru počinje u 16 sati (MaxSport 1, HTV 2). Glavni sudac je Patrik Kolarić (Čakovec). Pomoćni su Alen Jakšić (Split) i Luka Pajić (Rijeka). VAR sudac je Ivan Bebek (Rijeka), a AVAR Antonio Melnjak (Rijeka).



Tagovi

GNK DinamoOsijekHrvatska nogometna ligaNenad Bjelica

Ostale Vijesti