Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL
Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL

Grčku feštu nismo pokvarili, ne idemo u Pariz, ali imamo na čemu graditi

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 07.07.24. | 21:44

Zaslužen poraz u finalu turnira u Pireju

Samopouzdanje u hrvatske košarkaše je krhko. I gotovo svaki puta kada istrče na parket, postoji bojazan da se ne odvije kakva katastrofa. Ništa puno drugačije nije bilo niti večeras. Ali daleko je to bilo od nekog debakla, naprotiv. Ova generacija je ipak malo drugačija. Hrvatska je, doduše, izgubila od Grka rezultatom 80-69 i tako ostala bez Olimpijskih igara. Poraz je poraz, nema nikakvog razloga za slavlje, no turnir u Pireju je nešto na čemu se može graditi. Prvenstveno samopouzdanje. I košarkaša, i nas koji ih pratimo. Hrvatska je odradila jako dobar posao u Grčkoj, to treba pohvaliti, ali i dalje smo od nekog košarkaškog vrha. Večeras smo saznali koliko. Svjestan je toga i izbornik Sesar, sada je na njemu da nadogradi čitavu priču..

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

A Sesar je u finalnu utakmicu krenuo s petorkom s kojom je zatvorio utakmicu protiv Dominikane, ona koje je obrambeno vjerojatno najbolja. Smith na jedan, Mateo Drežnjak na dva, Hezonja na niskom krilu, a Šarić i Zubac na visokim pozicijama.

I odmah se vidjelo da je Hezonja danas naumio biti onaj agresivni Hezonja koji ne mari za protivnika s druge strane. Stalno je tražio loptu, na individualnu kvalitetu je tražio poene, a često i iznuđivao faulove. Rezultat? Za poluvrijeme je stavio deset poena, no onda se kasnije ugasio i njegov doprinos je nedostajao.

Sesarova ideja je bila da se kockamo sa šutom Giannisa i da uglavnom idemo ispod bloka Grcima. U startu je to dobro funkcioniralo, ali onda se Papagiannis upalio i do poluvremena nas iskažnjavao tricama. Stavio je četiri od pet dalekometnih pokušaja i na veliki odmor otišao sa 16 poena kraj svojeg imena. Što se Giannisa tiče, on je u svom stilu napadao naše igrače pod košem, ali Zubac se sjajno hrvao s njim na obra kraja parketa. Onda je u počeo pogađati skok-šuteve s pet metara i tri puta kaznio našu drop obranu.

Sredinom druge dionice Grci su se odvojili na najveću prednost – plus osam (37-29) nakon što je Walkup položio.

A onda je uslijedio show Matea Drežnjaka. Svidio se bek Studentskog centra još u prvoj dionici kada je s nekoliko agresivnih ulazaka dolazio do poena ili sjajno posluživao suigrače, no u drugoj dionici je održao Hrvatskoj glavu iznad vode. Zabio je prvo nevjerojatno tešku tricu iz kornera za 32-37, a zaradio je i faul Calathesa i s četiri poena vratio rezultat na prihvatljiviju razliku.

Nakon toga je stavio još jednu tricu primaknuvši rezultat na samo pola koša minusa (39-30), i u tim trenucima je to izgledalo jako ohrabrujuće, budući da je na semaforu ostalo manje od minute igre. Uslijedila su, međutim, dva loša napada i dvije loše obrane Hrvatske koje su Grci kaznili s pet vezanih poena i na veliki odmor ponijeli šest poena viška (45-39).

Bilo je za očekivati da će Grci na parket izaći s malo drugačijim gardom, da si neće dozvoliti kakvu nervoznu završnicu. Riječi izbornika Spanoulisa najozbiljnije je shvatio playmaker Nick Calathes koji je za uvodnih šest minuta treće četvrtine ubacio čak 11 poena i na njegovim krilima Grci su stigli na dvoznamenkastu prednost. Nije grčki bek samo poenima radio probleme, razigravao je, iznuđivao faulove u napadu i Grci su u posljednjih deset minuta ponijeli opipljivu prednost od 13 poena (66-53).

Nismo pametno branili Calathesa – rezon je bio da ga ostavljamo na šutu, no stajali smo predaleko od grčkog razigravača koji je imao svo vrijeme svijeta na svojim šutevima.

To je, na koncu, prelomilo utakmicu. Grci su preiskusna momčad da bi u deset minuta ispustili takvu prednost i tako je i bilo. Grci su sasvim usporili ritam, igrali duge napade i nisu dopuštali bilo kakvo iznenađenje u četvrtoj četvrtini. Na kraju, slavili su s 80-69.

Kod Hrvatske je Zubac zabio 19 poena uz 13 skokova, M. Drežnjak je ubacio 15, Šarić 14, a Hezonja 13.

Grke su predvodili Giannis Antetokounmpo s 23 poena i osam skokova, Papagiannis je zabio 19, a Calathes 14 uz 11 asistencija.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaJosip SesarMario Hezonjagrčka košarkaška reprezentacijaIvica ZubacDario Šarić

Ostale Vijesti