Germania
Germania

Najava dana: Srpska zadnja slamka spasa, Englezi protiv Keka, Oranje i Les Bleus žele prvo mjesto

Vrijeme Čitanja: 8min | uto. 25.06.24. | 07:59

Evo što smo vam za danas izdvojili.

Danska – Srbija, 21.00

(Nogomet, Euro, Skupina C)

Allianz Arena u Münchenu je u utorak navečer domaćin kritičnog susreta skupine C Eura 2024, dok se Danska i Srbija bore za pravo na plasman u drugi dio natjecanja. Momčad Kaspera Hjulmanda trenutno zauzima drugo mjesto jer su remizirali u oba prva susreta, dok su momci Dragana Stojkovića izvan konkurencije za prvo mjesto, ali još nisu mrtvi i pokopani. Nije situacija nimalo povoljna po izabranike Dragana Stojkovića Piksija na kolo pred kraj grupne faze, ali je Srbija ovisi sama o sebi i u slučaju trijumfa nad Danskom sigurno će izboriti prvi plasman u nokaut-fazu velikog natjecanja od 2000. godine.

Ipak, znajući da je Danska polufinalista prethodnog Europskog prvenstva, jedna od fizički najspremnijih reprezentacija na prvenstvu i da povijesno gledano nimalo ne leži Srbiji, razvoj događanja na stadionu Bayerna lako bi mogao krenuti u smjeru u kojem bi se Orlovi mogli morati zadovoljiti bodom. Stojkovićeva četvrtoplasirana momčad još uvijek ima najmanje šanse za drugo automatsko mjesto kvalifikacijsko mjesto. Kako bi se popeli za dvije pozicije, Orlovi moraju trijumfirati i nadati se da Slovenija neće uspjeti pobijediti Englesku, a remijem bi Slovenija završila na trećem mjestu - i potencijalno zaradila zlatnu ulaznicu za finale - ako Tri lava pobijede Kekovu momčad s najmanje dva gola razlike.

Postoji i tamna kalkulacija za Dansku. Mogli bi biti potpuno eliminirani ako izgube i Slovenija iznenadi Englesku, ali niz od šest utakmica bez poraza dobro stoji polufinalistima Eura 2020., kao i činjenica da su zabili u svakih od posljednjih sedam utakmice na Europskom prvenstvu. Sve četiri dosadašnje utakmice u skupini C bile su iznimno tijesne, a ova bitka ne bi trebala biti ništa drugačija s obzirom na to što je na kocki, ali srpski napadači jednostavno nisu kliknuli na ovom turniru i to bi im ovoga puta moglo biti kobno.

Danska (3-4-1-2): Schmeichel - Andersen, Christensen, Vestergaard - Bah, Hojbjerg, Hjulmand, Maehle - Eriksen -Hojlund, Vjetar

Srbija (3-4-2-1): Rajković - Veljković, Pavlović, Milenković - Živković, Ilić, Lukić, Mladenović - Tadić, Milinković-Savić - Mitrović

Engleska - Slovenija, 21.00

(Nogomet, Euro, Skupina C)

Znajući da će bod biti dovoljan za kvalifikacije za dalje, Engleska zaključuje svoj put u skupini C u utorak navečer, odmjeravajući svoju snagu protiv Slovenije na Rhein Energie Stadionu u Kölnu. Dok je momčad Garetha Southgatea skupila četiri boda od mogućih šest njihovi nadolazeći protivnici još uvijek čekaju taj prvi uspjeh. Pobjeda bilo kojim rezultatom ili ako Danska ne uspije pobijediti Srbiju jamčit će prvoplasirani završetak, sprječavajući mogući susret s Njemačkom u prvoj nokaut rundi.

Eksperiment s veznim redom i Trent Alexander-Arnoldom nije išao kako je planirano, pa bi Conor Gallagher - jedan karton udaljen od suspenzije - mogao biti ponovno uveden u prvih 11 ili bi Jude Bellingham mogao ući također uz Declana Ricea i omogućujući Philu Fodenu da djeluje centralno, a Anthonyju Gordonu ili Eberechiju Ezeu da se prolaze po lijevoj strani.

Što se tiče Slovenaca, Kek je bio malo zabrinut zbog kondicije zvijezde napadača Benjamina Šeska - koji nije uspio odraditi svih 90 minuta protiv Srbije zbog grčeva u mišićima, ali on je normalno trenirao posljednjih dana i trebao bi biti u redu za start na ovoj utakmici. Međutim, cijenjeni vratar Jan Oblak propustio je trening u subotu iz neobjašnjivih razloga, dok vezni dvojac Timi Max Elsnik i Adam Gnezda Čerin također nisu bili 100% operativni od druge utakmice, ostavljajući njihova sudjelovanja malo u zraku. Bude li Oblak ipak branio, probijanje njega moglo bi se pokazati kao težak zadatak za Southgateovu iscrpljenu momčad. Međutim, zaluta li i jedna lopta iza njegovih leđa...

Engleska (4-2-3-1): Pickford - Walker, Stones, Guehi, Trippier - Bellingham, Rice - Saka, Foden, Gordon - Kane

Slovenija (4-4-2): Oblak - Karničnik, Brekalo, Bijol, Janža - Mlakar, Elsnik, Čerin, Stojanović - Šporar, Šeško

Francuska - Poljska, 21.00

(Nogomet, Euro, Skupina D)

Dvostruki pobjednik Eura, Francuska, će se suočiti s već eliminiranom Poljskom na Westfalenstadionu Borussije Dortmund u posljednjoj utakmici grupne faze. Momčad Didiera Deschampsa druga je u skupini D iza Nizozemske na temelju postignutih golova, ali njihovi nadolazeći protivnici u Poljskoj završili su zadnji i bez sumnje će biti razočarani što su bili prva momčad eliminirana iz natjecanja. Francuska tek treba pokazati svoju najvišu razinu u Njemačkoj, s njihovom tijesnom pobjedom od 1-0 protiv Austrije i njihovim remijem 0-0 protiv Nizozemske prošlog petka što je dovelo do toga da neki dovedu u pitanje njihovu vjerodostojnost kao mogućih pobjednika Eura 2024. Međutim, treba napomenuti da kapetan i talismanski napadač Kylian Mbappe nije igrao nikakvu ulogu u remiju protiv Nizozemske zbog slomljenog nosa koji je pretrpio protiv Austrije.

Ispadanje Poljske u ovoj fazi natjecanja nažalost nastavlja trend razočaravajućih nastupa na velikim turnirima. Iako se Poljska kvalificirala za posljednjih pet turnira, četiri puta je ispala u grupnoj fazi. Probierzova momčad ulazi u okršaj u utorak nakon što je izgubila posljednje dvije utakmice, ali prije ovih rezultata bila je neporažena osam utakmica, pobijedivši šest puta. Robert Lewandowski će se gotovo sigurno vratiti u prvu postavu s obzirom da bi ovo mogla biti njegova posljednja utakmica na velikom međunarodnom turniru.

Francuska (4-2-3-1): Maignan; Kounde, Saliba, Upamecano, Hernandez; Kante, Rabiot; Dembele, Griezmann, Thuram; Mbappe

Poljska (3-4-3): Szczesny; Bednarek, Dawidowicz, Kiwior; Frankowski, Zielinski, Slisz, Moder, Zalewski; Swiderski, Lewandowski

Nizozemska - Austrija, 21.00

(Nogomet, Euro, Skupina D)

Nizozemska sastaje s Austrijom u posljednjoj utakmici skupine D. Momčadi se sastaju u Berlinu, a Oranje ima četiri boda na ploči. Momčadi Ralfa Rangnicka prošli su put srušili Poljsku, ali sada moraju izbjeći poraz kako bi imali dobre šanse za plasman u 16 najboljih momčadi druge faze. Od Svjetskog prvenstva 2014. Nizozemska je neporažena u utakmicama po skupinama na velikim natjecanjima, pobjedivši devet od 11 i zabivši u svakoj utakmici osim u utakmici bez golova protiv Les Bleusa u petak.

Tijekom tog niza, Austriju su porazili 2-0 na Euru 2020., kada su Depay i Dumfries bili strijelci u Johan Cruijff Areni. Uključujući poraz u Amsterdamu prije tri ljeta, Austrija je izgubila posljednjih sedam utakmica protiv Nizozemske - njihov najduži niz protiv jednog protivnika. Zapravo, njihova posljednja pobjeda nad Oranjem datira iz svibnja 1990., no prekinuti taj neplodni niz možda će biti potrebno baš sada, kako bi se osigurala kvalifikacija za osminu finala. Austrija će zapravo osvojiti skupinu D ako uzme najviše bodova, a Francuska ne, ali ako remiziraju i Les Bleus izgubi, Austrijanci će umjesto toga završiti na trećem mjestu u poretku. Jedan bod bi se sigurno pokazao dovoljnim da budu najbolja trećeplasirana momčad u svakom slučaju, pomažući Das Teamu da dođe do nokaut runde Europskog prvenstva drugo uzastopno izdanje. Budući da nisu uspjeli proći grupnu fazu u prva dva nastupa - kao domaćini 2008., a onda ponovno osam godina kasnije - to bi predstavljalo impresivan uspjeh.

Ronald Koeman trebao bi imati punu momčad na raspolaganju za posljednju utakmicu nizozemske skupine, jer se napadač Ajaxa Brian Brobbey vratio na klupu za utakmicu s Francuskom nakon što je prebolio ozljedu tetive. U međuvremenu, trener Austrije Ralf Rangnick petljao je sa svojih početnih 11 uoči pobjede nad Poljskom, tako da se ne mogu isključiti nove promjene u utorak. Christoph Baumgartner osvojio je nagradu 'Igrač utakmice' pa će vjerojatno biti zadržan, dok se najbolji strijelac svih vremena Marko Arnautović ponovno bori s Michaelom Gregoritschom da predvodi austrijski napad. Austrijska potreba za pobjedom je veća pa možemo očekivati i njihov pritisak od prve minute, ali teško je garantirati rezultat u ovom susretu.

Nizozemska (4-2-3-1): Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Reijnders, Schouten - Frimpong, Simons, Gakpo - Depay

Austrija (4-2-3-1): Pentz - Posch, Danso, Lienhart, Mwene - Seiwald, Laimer - Wimmer, Baumgartner, Sabitzer - Gregoritsch

Peru – Kanada, 00.00

(Nogomet, Copa America, Skupina A)

Drugo kolo na Copa Americi počinje debitantima na turniru, Kanadom, koja traži svoje prve bodove u ovom natjecanju kada se suoče s Peruom u utorak u Children's Mercy Parku. U svojoj prvoj utakmici, Peruanci su odigrali Čileom neriješeno 0-0, dok su Canucksi poraženi 2-0 od aktualnih prvaka Argentine. Na ovim velikim turnirima morate iskoristiti prilike koje vam se pružaju, a kao što smo vidjeli na Svjetskom prvenstvu 2022., Kanada nije uspjela pronaći tu odlučujuću kvalitetu protiv nadmoćnijih protivnika. Peru možda ne posjeduje toliku dubinu napada kao Kanađani, ali njihova kao kamen čvrsta obrana i iskusni napadači dokazali su da mogu stvoriti čaroban trenutak kada je to potrebno.

Čile – Argentina, 03.00

(Nogomet, Copa America, Skupina A)

Argentina može izboriti ulaznicu za nokaut fazu Copa Americe 2024. kada se u uputi na stadion MetLife u New Jerseyju gdje će se suočiti s Čileom. U uvodnoj utakmici ovog turnira, aktualni prvaci obranili su se od Kanade i pobijedili 2-0, dok je Čile mogao samo remizirati 0-0 protiv Perua. Argentina može izboriti ulaznicu za nokaut fazu Copa Americe 2024. kada se u utorakuputi na stadion MetLife u New Jerseyju gdje će se suočiti s Čileom. Prvog dana utakmice Argentinci su izgledali ranjivo u tranziciji, ali imaju niz veterana i mladih igrača koji mogu promijeniti izgled svake utakmice, zbog čega su dobili tu utakmicu, a vjerojatno će i ovu. Argentina nikada nije izgubila utakmicu Copa Americe protiv Čilea u regularnom vremenu, ali su poraženi na jedanaesterce u finalima 2015. i 2016.

Maribor – Budućnost, 17.00

(Nogomet, prijateljska)

Obje momčadi su već neko vrijeme u trenažnom procesu u sklopu priprema za novu sezonu. Mariborčani su već dvije utakmice odigrali i upisali dva slavlja. Za početak su imali lakši trening protiv Oormoža, kojem su uvalili 14 komada. Nakon toga se Spartak iz Trnave pokazao kao protivnik po mjeri, a društvo iz južne Štajerske upisalo je slavlje pogotkom tek u 93. minuti. Budućnost je prije tjedan dana odigrala prvu pripremnu utakmicu, s uvjerljivih 4-2 su pobijedili Mornar iz Bara.

Boulter K. – Martić P., 12.00

(Tenis, Eastbourne, UK)

Posljednja travnata priprema uoči Wimbledona igra se u engleskom Eastbourneu. Drugi hrvatski reket u ženskoj konkurenciji na startu turnira igra protiv Katie Boulter, domaće predstavnice i 32. igračice svijeta. Zanimljivo, bit će im ovo drugi međusobni duel, a prvi su igrale prije točno godinu dana, također u Eastbourneu. Tada je Petra slavila s 2-0 u setovima, bilo je 6-4 i 7-5. Navijamo za isti ishod i danas.

Slovenija – Litva, 18.00

(Košarka, prijateljska)

Još malo pa nas očekuje kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, a na turniru u Pireju nastupaju Slovenija i Hrvatska, između ostalih. Stoga nam je jako zanimljivo pratiti koje su mogućnosti Slovenaca, pogotovo sada kad su bez Luke Dončića. Još je dvojbeno hoće li ponajbolji košarkaš na svijetu zaigrati za naše susjede zbog problema s koljenom, ali i bez njega se radi o respektabilnom sastavu. Tome u prilog ide i sjajan otpor u prvom pripremnom susretu, kojeg su u nedjelju odigrali u Kaunasu. Litva ih je jedva pobijedila, iako je igrala gotovo pa u kompletnom sastavu, predvođena Domantasom Sabonisom i Rokasom Jokubaitisom.

Španjolska – Italija, 19.00

(Košarka, prijateljska)

Ovo je jedan od europskih košarkaških klasika, a za obje selekcije bit će odlična priprema uoči kvalifikacija za Pariz. Ne igraju na istom turniru, ali očekuje ih izuzetno zahtjevna zadaća. U večerašnjem dvoboju status favorita definitivno je na stranu Španjolaca, iako treba spomenuti da su od posljednjih pet međusobnih dvoboja protiv Italija, čak tri puta poraženi, jednom su jedva pobijedili nakon produžetaka, dok je i u petom susretu Italija bila tvrd orah te je poražena sa sedam poena prednosti.


 


Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladionicakladioničarski dan

Ostale Vijesti