Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Što će Pjaca donijeti Dinamu?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 28.06.24. | 08:30

Pjaci je, jednostavno, mjesto u Dinamu. I njegov je dolazak u Maksimir logičan potez, logičniji nego prije dvije godine. I već sad, bez obzira na konačne brojke, možemo reći da je - pojačanje

Marko Pjaca vraća se u Dinamo. Nakon osam godina izbivanja, nakon što je u Juventus otišao praćen lijepim željama i prognozama da će postati jedan od najboljih hrvatskih igrača sljedećeg desetljeća, Pjaca zatvara krug. Uz pitanje, koje će ga slijediti kao sjena na početku tog drugog, zapravo, trećeg mandata u Maksimiru: Što će Pjaca donijeti Dinamu?

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Postoji određena skepsa kod dijela navijača, nogometnih stručnjaka. I pitaju se treba li Pjaca Dinamu, može li on biti prevaga na europskoj razini, veliko pojačanje, kakvo je Dinamu uvijek potrebno? S obzirom na sve te ozljede koje je imao, na koljeno, koje je puno propatilo, na sezone, koje je izgubio mijenjajući klubove i tražeći povratak na najveću scenu. Dakako, iluzorno je očekivati da ćemo gledati Pjacu u njegovim najboljim izdanjima, da će u Dinamu ove sezone postati ono što, slijedom tih nesretnih događaja, nije postao u prošlih osam godina. Ne, Pjacin se dolazak ne smije gledati tim očima, jer svima je jasno da u Dinamo ne dolazi 'onaj' Pjaca, koji je iz njega otišao. Međutim, njegov je dolazak ovog ljeta sasvim logičan potez maksimirskog kluba, kao što je, po našem mišljenju, bilo logično da ga nije doveo prije dvije godine. Koliko god to odudaralo od nekakve nogometne romantike. Tada je Pjaca još uvijek bio igrač, koji se tek mora vratiti ozbiljnom nogometu, a Dinamo je imao Oršića u vrhunskoj formi, Ivanušeca, mladiće Marina i Rukavinu, koji su trebali biti budućnost Modrih i u takvim okolnostima Pjaca doista nije bio potreban. Sad je ipak to sasvim druga priča.

Marko Pjaca se prošle sezone, definitivno, vratio nogometu. Čak 31 utakmica u dresu Rijeke, uz sedam golova i pet asistencija, to je učinak, kakav mu je trebao za samopouzdanje, za ponovni iskorak. Povratak na Rujevicu bio je odličan međukorak na putu prema Maksimiru, gdje Pjaca dolazi 'svojoj kući', dolazi u klub koji mu je u srcu i kojem će, sigurno, htjeti dati još više. Možda na papiru ta njegova sezona i ne izgleda tako bajno, recimo, više je pogodaka za Modre zabio Gabriel Vidović, no što je Pjaca bio efikasan u Rijeci. Očite su bile i njegove amplitude, primjerice, dva gola protiv Osijeka pa onda 10-ak utakmica bez učinka, uz neke utakmice u kojima bio 'skriven' iza učinka suigrača. No, to je sve bilo očekivano u prvoj, pravoj sezoni nakon svih tih turbulencija s ozljedama, prvoj u kojoj je dobio maksimalno povjerenje. A on ga je i vratio, Pjacina klasa, pogotovo na HNL razini, ipak je posebna. I kad ne riješi utakmicu, kad ne zabije, on svojim potezima, prodorima, skreće pažnju suparničkih obrana na sebe, otvara prostor svima drugima. Da ne pričamo o njegovoj važnosti za svlačionicu, za atmosferu i autoritet čitave momčadi. No, najveće je pitanje ionako uvijek bilo, hoće li koljeno izdržati 'dril' i stalno igranje, hoće li Pjaca uhvatiti kontinuitet. Taj je test položio, igrao je u 'komadu', bez nekih većih, težih ozljeda i dužih pauza.

U Dinamo Pjaca dolazi sa svim mogućim simpatijama modrog puka. I oni, koji možda i nisu uvjereni u njegovu trenutnu igračku kvalitetu, 'smekšat' će dojam zbog te energije i topline, kojom zrači, dečko je veliki pozitivac, stalno nasmijan i svakome se odmah zavuče pod kožu. Dinamo je njegov klub i nekako je prirodno da je ovdje, u Maksimiru. Uostalom, kako reće netko, bolje je imati Pjacu na svojoj strani, nego da ti u odlučujućoj utakmici za naslov prvaka zabije s bijele točke! No, gledajući i samo igrački, Pjaca je za Dinamo pojačanje. Ne dolazi samo zbog neke 'romantike', već zbog svojeg nogometnog znanja. Logika govori da bi u nadolazećoj sezoni trebao biti bolji nego u prošloj, da će u Dinamu pokazati još više nego u Rijeci. Ne treba od Pjace, jasno, očekivati da će u svakoj utakmici biti igrač odluke, da će lomiti suparničke braniče kao 'domino', niti da će u kontinuitetu igrati 90 minuta, svaka tri dana. Ali, njegova klasa, koja je nekoliko stepenica iznad ukupne razine HNL-a, uvijek može biti prevaga, što je pokazao i u Rijeci. Vratio se u reprezentaciju, sad se vratio u Dinamo i pravi je trenutak da se preko Dinama vrati na veliku scenu. Jer, kakvim god očima gledali Pjacu, vidjeli u njemu 'onog starog' Marka ili 'ovog povratnika', u Dinamu on sigurno ne moće nikome smetati. Štoviše! Dinamo će u njemu dobiti pojačanje, još jednog igrača, koji može riješiti utakmicu jednim potezom i donijeti dodatnu vrijednost. Bez obzira na konačnu statistiku! Pjaci je, neka se nitko ne uvrijedi, jednostano, mjesto u Dinamu.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.




Tagovi

Marko PjacaGNK DinamoHNK RijekaLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti