Najava dana: Blockbuster odlučuje o prvom mjestu skupine D, Ukrajina traži prve bodove

Vrijeme Čitanja: 8min | pet. 21.06.24. | 07:59

Evo što smo vam za danas izdvojili.

Slovačka – Ukrajina, 15.00

(Nogomet, Euro, skupina E)

Ohrabrena svojom iznenađujućom pobjedom nad Belgijom, Slovačka će ciljati na još tri boda kada se suoče s Ukrajinom u dvoboju skupine E Eura 2024. u Düsseldorf Areni. Za razliku od svojih protivnika, Ukrajina traži svoje prve bodove na turniru nakon što je pretrpjela težak poraz na otvaranju turnira protiv Rumunjske. Možda Plavo-žuti mogu izvući inspiraciju iz činjenice da su svoju jedinu pobjedu u grupnoj fazi Eura 2020. ostvarili drugog dana utakmice kada su ih golovi Andrija Jarmolenka i Romana Jaremčuka doveli do pobjede od 2-1 nad Sjevernom Makedonijom. Ukrajina je uspjela izbjeći poraz u sedam od prethodnih osam susreta sa Slovačkom (tri pobjede i tri remija), iako su izgubili 4-1 u posljednjoj međusobnoj utakmici u Ligi nacija u studenom 2018. Sve dok nema problema s ozljedama, bilo bi iznenađenje vidjeti da Calzona napravi bilo kakve promjene u momčadi koja je započela pobjedu nad Belgijom. U međuvremenu, Ukrajina će procijeniti kondiciju Vitalija Mikolenka nakon što je branič Evertona bio prisiljen propustiti prvu utakmicu zbog ozljede stopala koju je zadobio u pripremnoj utakmici protiv Moldove.

Ukrajina će nastojati pokazati bolji rezultat nakon lošeg nastupa protiv Rumunjske, ali njihova povijest u grupnoj fazi Europskog prvenstva ne nudi mnogo razloga za nadu jer su pobijedili u samo dvije od prethodnih 10 utakmica u skupini, a osam izgubili. Slovačkaje neporažena u četiri utakmice i može se pohvaliti jakom obranom što je pokazala njihova čvrsta igra protiv Belgije.

Slovačka (4-3-3): Dubravka - Pekarik, Vavro, Škriniar, Hančko - Kucka, Lobotka, Duda - Schranz, Haraslin, Boženik

Ukrajina (4-3-3): Lunin - Konoplja, Zabarnji, Matvijenko, Zinčeko - Sudakov, Stepanenko, Malinovski - Cigankov, Mudrik, Dovbik

Poljska – Austrija, 18.00

(Nogomet, Euro, skupina D)

Na Olimpijskom stadionu u Berlinu sastaju se Poljska i Austrija svjesne da si mogu priuštiti novi poraz u skupini D, ali i prvu pobjedu. Obje su nacije započele svoj put na Euru 2024. porazima, Poljska je izgubila 2-1 od Nizozemske, a Francuska je nadmašila Austriju rezultatom 1-0 . Kada je Poljska povela protiv Nizozemske u nedjelju sjajnim udarcem glavom Adama Bukse , činilo se da ih izostanak Roberta Lewandowskog neće koštati. Međutim, Oranje je u konačnici zasluženo slavilo. Austrija je bila u svom dugom nizu bez poraza prije nego što je u ponedjeljak navečer nastupila protiv Francuske, izbjegavši ​​poraz u sedam uzastopnih utakmica. Autogolom Maxa Wöbera u prvom poluvremenu taj je niz konačno prekinut dok se Francuska borila za teško zasluženi trijumf u Dusseldorfu. Slomljeni nos Kyliana Mbappea dominirao je naslovnicama nakon utakmice, oduzevši Austriji pohvale borbenost u utakmici te držanje Les Bleus na mukama do posljednjeg sučevog zvižduka.

Iako se očekuje da će Lewandowski biti na raspolaganju za ovaj susret, Probierz bi mogao odlučiti zadržati igrača Barcelone na klupi. Rangnick će također paziti na pretjerano petljanje po formaciji, ali Marko Arnautović je očigledna opcija za povratak u početnu postavu. Obje će momčadi morati pametno odigrati ovu utakmicu, a upravo bi povratak najvećih zvijzda mogao prevagnuti i odlučiti o tome tko će odnijeti tri boda.

Poljska (3-5-2): Szczesny - Bednarek, Salamon, Kiwior - Frankowski, Szymanski, Romanczuk, Zielinski, Zalewski - Swiderski, Buksa

Austrija (4-2-3-1): Pentz - Posch, Danso, Wöber, Mwene - Seiwald, Grillitsch - Laimer, Baumgartner, Sabitzer - Arnautović

Nizozemska – Francuska, 21.00

(Nogomet, Euro, skupina D)

Bitka divova iz skupine D glavna je utakmica Eura u petak. Nizozemska i Francuska će se međusobno suprostaviti u Red Bull Areni i pokušati riješiti prolaz među najbolje momčadi turnira. Igrači Ronalda Koemana potopili su Poljsku s 2-1 u svojoj prvoj utakmici, dok su Les Bleus također upisali tijesan uspjeh nad Austrijom, iako je bio pokvaren ozljedom njihove zvijezde. Međutim, Mbappeova asistencija za autogol Wobera znači da će drugoplasirana Francuska također proći u šesnaestinu finala pobjedom u današnjem susretu. Uz dvostruku pobjedu nad Nizozemcima u kvalifikacijama, Francuska je slijedila ustaljeni obrazac između ovih dviju nacija; dobili su sedam od zadnjih osam utakmica protiv Nizozemske, iako je Oranje trijumfiralo 4-1 u grupnoj fazi Eura 2008. godine.

Nije bilo problema s ozljedama za Nizozemsku tijekom njihove teške pobjede nad Poljskom, ali Brian Brobbey bio je odsutan s te utakmice zbog problema s tetivom. Sada ponovno trenira s i Koeman bi ga trebao imati na raspolaganju, a to zapravo znači -cijeli kadar. S druge strane, iako Mbappe neće ići kući, već će zaigrati s maskom, to se neće dogoditi u ovoj utakmici. Francuski mediji su izvijestili da će Mbappe morati odsjesti u glavnom okršaju u petak, a očekuje se da će Deschamps pozvati rekordnog strijelca Oliviera Girouda da popuni prazninu. Ovaj 37-godišnjak se nosio s bolovima u preponama, ali ništa što bi trebalo utjecati na njegovu dostupnost. Nizozemski napad je munjevit, ali Deschampsova obrana trenutno je jedan od najtvrđih oraha za slomiti, a ovaj blockbuster bi mogao završiti čak i bez golova.

Nizozemska (4-2-3-1): Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Schouten, Veerman - Simons, Reijnders, Gakpo - Depay

Francuska (4-2-3-1): Maignan - Kounde, Saliba, Upamecano, Hernandez - Kante, Rabiot - Dembele, Griezmann, Thuram - Giroud

Peru – Čile, 02.00

(Nogomet, Copa America)

Drugi dan Copa Americe, u noći s petka na subotu na stadionu AT&T u Arlingtonu, Teksas, sastaju se južnoamerički susjedi Peru i Čile u skupini A. La Bicolor je neporažena u 2024. godini, pobijedila je u posljednjoj pripremnoj utakmici prije ovog turnira, 1-0, protiv El Salvadora, dok je Čile dobio svoju prethodnu prijateljsku utakmicu, 3-0, protiv Paragvaja. Izbornik Fossati je odabrao iskusnu momčad za ovaj turnir, s pričuvnim vratarom Diegom Romerom koji je jedini bez seniorske kapice za Peru, dok Andre Carrillo može dosegnuti granicu od 100. nastupa za nacionalnu selekciju u ovoj utakmici, dočim Christianu Cuevi fale dva do postizanja istog pothvata. Edison Flores postigao je jedini gol protiv El Salvadora. S druge, pak, strane, Claudio Bravo treba još dva nastupa da ih dosegne 150, dok Eduardo Vargas može napredovati dalje od Jeana Beausejoura i na sedmo mjesto ako upiše svoj 110. nastup u ovoj utakmici. Victor Davila zabio je dvogodak u spomenutoj pobjedi nad Paragvajem, a Vargas treći, svoj 42. ukupno, čime se učvrstio na drugom mjestu iza najboljeg svih vremena, rekordera Alexisa Sancheza (51 ).

Peru (3-5-2): Galles - Callens, Zambrano, Abram - Advinkula, Pena, Cartagena, Castillo, Lopez - Lapadula, Guerrero

Čile (4-2-3-1): Bravo - Isla, Maripan, Diaz, Suazo - Nunez, Pulgar - Davila, Sanchez, Valdes - Vargas

Daugavpils – Jelgava, 17.00

(Nogomet, Virsliga)

Brzim ritmom igra se prvenstvo Latvije ovog lipnja, eto Baltičana već na 19. kolu. Četvrtoplasirani Daugavpils dočekuje posljednjeplasiranu, desetu Jelgavu. Današnji domaćin je tek u prošlom kolu zaustavio svoj crni niz od četiri poraza remijem kod Liepaje (1-1), dočim njegov današnji gost ima poraz, pobjedu, poraz, remi i poraz u zadnjih pet kola, a u prošlom 2-4 na gostovanju kod Grobinasa.

Auda – RFS, 19.00

(Nogomet, Virsliga)

Gradski derbi glavnog latvijskoga grada Rige u ugodnom večernjem terminu. Auda je petoplasirana, sa sjetom se mnogi njeni navijači sjećaju trofejnih dana i borbe za vrh pod Tomislavom Stipićem, no ima Auda tri pobjede zaredom, puna elana čeka vodeći Rigas koji je sedam kola bez poraza, šest pobjeda i remi potom.

Fernandez – Tomljanović, 11.00

(Tenis, Birmingham)

Kanadska tenisačica Leylah Fernandez protiv Hrvatice s australskim državljansvom Ajle Tomljanović u četvrtfinalu WTA turnira u Birmimnghamu. Leylah je u prošlom kolu pobijedila Viktoriju Golubić, dok je Ajla nadvisila Lin Zhu. Fernandez se kao 33. tenisačica svijeta nada da će ostaviti trag na ovom turniru, u dosadašnja dva meča pobijedila je prvo Saru Sorribes Tormo 6-1, 6-1, a potom Golubić 4-6, 7-5, 6-3. Rođena Zagrepčanka Ajla Tomljanović, inače velika navijačica hrvatske nogometne reprezentacije, također s puno optimizma kreće u četvrtfinale. Imala je dvije dobre partije do sada, protiv Anne Blinkove u dva seta (6-2, 6-1) te Zhu u tri seta; Ajla je prvi set izgubila sa 6-7, ali se u drugom setu vratila jača i slavila sa 6-1, da bi joj odlučujući priprao sa 6-4. Ovo im je prvi susret u karijeri, Tomljanović je ove godine odigrala više utakmica na travnatoj podlozi (7) od Fernandez (2).

Thompson – Fritz, 12.00

(tenis, Queen's)

Četvrtfinale Queen'sa u Londonu. Australskom tenisaču Jordanu Thompsonu dodijeljena je pobjeda bez borbe nad Andyjem Murrayem (leđa) u prošlom kolu, dok je Taylor Fritz pobijedio Miloša Raonića za prolaz u ovo kolo. Thompson je do sada bio pravo otkriće na ovom turniru, pogotovo nakon što je pobijedio Holgera Runea u osmini finala. Australac se nalazi na 43. mjestu ATP ljestvice, au četvrtfinalu se bori protiv broja 12 Taylora Fritza. Protiv Runea je Thompson prvi set izgubio 4-6, ali se onda sjajno oporavio i drugi dobio 7-6. Konačno, Thompson je dobio treći set 6-3 i zapečatio pobjedu. Fritz ulazi u ovu utakmicu kao veliki favorit, pobijedio je Thompsona u oba dosadašnja meča, trenutno se nalazi na 12. mjestu ATP ljestvice, u dobroj je formi i može se očekivati ​​da će pojačati ritam i pobijediti u ovom nadmetanju protiv suparnika čija je forma, hm, pa kaotična.

Fils – Zverev, 13.00

(Tenis, Halle)

Arthur Fils je dobio tri od zadnjih pet mečeva. Prošli tjedan u Hertogenboschu, Fils je stigao do 1/8 finala, gdje je izgubio od Uga Humberta. Ovdje u Halleu, Fils je dobio svoj meč prvog kola protiv Machaca 2-0, potom Koepfera također u dva laka seta. Sjajno je servirao i igrao odlično pod pritiskom, spasivši svih pet break lopti. Fils u dosadašnjoj karijeri nije odigrao mnogo mečeva na travi, ali izgleda da mu je ugodno igrati na ovoj njemačkj. Alexander Zverev je, pak, dobio četiri od zadnjih pet mečeva. Ovo je bio njegov prvi turnir na travi ove sezone. Prije dva tjedna Sascha je izgubio u finalu French Opena od Alcaraza u pet setova. Nijemac je izgledao emocionalno iscrpljeno. No, Zverev je prije dva dana u drugom kolu svladao Sonega u dva solidna seta. Alexander je dobro servirao, ne ponudivši nijednu break loptu. Prošle godine u Halleu Zverev je stigao do polufinala gdje je izgubio od Bublika u dva seta. Phils je autsajder u ovom meču, ali gledajući njegovu izvedbu ovdje u Halleu, izgledao je čvrsto, dočim je Zverev oba svoja dvoboja ovdje dobio jako tijesno...

Zhang – Eubanks, 13.00

(Tenis, Halle)

Prvi put se susreću međusobno u profesionalnoj karijeri. Zhizhen Zhang, trenutno 42. na ATP ljestvici, sučelit će se s Christopherom Eubanksom u ovogodišnjoj četvrtfinalnoj fazi Hallea. Zhang je do sada pobijedio Sebastiana Ofnera u tri seta, a onda je u osmini finala igrao protiv Daniila Medvedeva i također slavio u tri seta. Amerikanac Christopher Eubanks također je impresionirao dosad na ovom turniru koji se igra na travi, a njegova igra protiv Alexandera Bublika još je jedan razlog zašto ga treba ozbiljno shvatiti na turniru. Eubanks je srušio Španjolca Pedra Martineza u svojoj prvoj utakmici, u dva seta, a potom u osmini finala u tri seta svladao Kazahstanca. Kinez je favorit danas, amerikanac je do ovog turnira imao osam poraza zaredom, pa vi procijenite...



 


 


Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladionicakladionicekladioničarski dan

Ostale Vijesti