Murod Yusuf/Pressphoto.uz/PIXSEL/PIXSELL
Murod Yusuf/Pressphoto.uz/PIXSEL/PIXSELL

VIDEO Hrvatska je ostvarila primarni cilj, ali nije napravila željeni iskorak

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 27.09.24. | 20:02

Više od poraza protiv Argentine i dalje boli poraz od Tajlanda...

Iako su hrvatski reprezentativci prštali od optimizma i vjere da mogu iznenaditi Argentinu, svjetski viceprvak na kraju je zasluženo slavio s 2-0 i prošao u četvrtfinale natjecanja. Hrvatska je protiv Argentine odigrala taktički dosta dobru i borbenu utakmicu, u najvećem dijelu utakmice bila je ravnopravna, čak i bolja od Argentine, no, objektivno, iako je u trenucima djelovalo da smo 'blizu' te da možemo okrenuti tijek dvoboja, Argentinci su zasluženo pobijedili i prošli u daljnju fazu natjecanja.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Argentina je iskoristila pad koncentracije i neopreznosti Hrvatske obrane na počecima oba poluvremena i zabila po jedan gol u svakom. Argentina je u prvom dijelu kreirala još dvije 'matne' prilike, od čega je jednom Claudino na crti nehotično spriječio sigurni gol svoje momčadi. Hrvatska je dvije najbolje šanse kreirala preko Luke Perića u nastavku utakmice, no gol nas, kao i u većini utakmica na ovom turniru, danas nije služio.

Sažetak utakmice možete pogledati OVDJE (Fifa plus)

Pitanje je uopće bi li Argentine prepustila loptu Hrvatskoj da početkom oba poluvremena nije zabila po gol. Doduše, pitanje je i bi li utakmica ovako završila da Hrvatska nije nesmotreno kapitulirala na počecima poluvremena ili da naše reprezentativce prije utakmice nije pogodila crijevna viroza. No, sada ionako nema previše smisla razglabati o tome što bi bilo kad bi bilo.

Hrvatska se na ovom turniru, prvom Svjetskom prvenstvu nakon 24 godine, nije osramotila, dapače, ostvarila je svoj primarni cilj, a to je bio prolazak grupe. No, nije napravila ni taj toliko željeni iskorak, koji bi futsal gurnula među 'mainstream' sportove. Barem u medijskom i sponzorskom kontekstu, jer, među širom sportskom publikom, futsal je već neko vrijeme mainstream sport.

Hrvatska na ovom prvenstvu najviše može žaliti za porazom od Tajlanda na otvaranju turnira. Zapravo, dvoboji protiv Tajlanda i Argentine bili su vrlo slični. Hrvatska je, nakon pogrešaka, primila golove na počecima poluvremena, a kasnije je igrala dobro. Protiv Tajlanda smo stvorili još više prilika nego protiv Argentine (i zabili gol), a da smo uspjeli izvući bod, u drugi bismo krug ušli kao drugoplasirana reprezentacija te bi nas u osmini finala umjesto Argentine čekala Francuska, a pobjednik tog dvoboja u četvrtfinalu bi išao na Paragvaj...

Ako izuzmemo utakmicu protiv Kube, u kojoj je Hrvatska zabila sedam pogodaka, ali se i propisno ispromašivala (zabila je sedam pogodaka iz 70 udaraca), Futsal Vatreni su u preostale tri utakmice uputili 105 udaraca na suparnički gol, a zabili samo - dva! Dakle, za jedan gol trebalo nam je 52.5 udaraca po golu! S tako slabom realizacijom, i pogreškama u obrani, više od plasmana u osminu finala Mundijala nismo mogli.

"Golovi kakve smo primili se na ovakvoj razini nam se ne smiju događati. Kroz cijeli turnir mučili smo se s realizacijom, pa tako i danas, a to se na ovakvom nivou ne oprašta", rekao je, između ostalog, nakon utakmice Marinko Mavrović.

O tome kako će izgledati Hrvatska reprezentacija u idućim ciklusima pisat će se u narednim mjesecima. Pred Futsal Vatrenima su kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a, kako je kapetan Futsal Vatrenih Franco Jelovčić izjavio, cilj Hrvatske mora biti plasman na svako veliko natjecanja. A tada će se, vjerujemo, jednom dogoditi i taj potrebni iskorak....

Hrvatska je danas (petak) u Taškentu dokazala da se može ravnopravno nositi i s jednim od dva preostala favorita za naslov. Za preskočiti takvu prepreku trebat ćemo još malo napredovati, taktički i mentalno, jer kvalitetu, očigledno imamo...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

hrvatska futsalska reprezentacijaargentinska futsal reprezentacijaFutsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti