Germania Sport
Germania Sport

Jedini pravi derbi u Francuskoj: radnička klasa St.Etiennea protiv bogate buržoazije Lyona

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 03.10.21. | 09:54

Utakmica počinje u 21 sat...

Mnogi će reći kako je derbi Marseillea i PSG-a najveća utakmica koju možete pogledati u Ligue 1, no zato će vam svi upućeni zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu nedvosmisleno kazati kako je derbi St.Etienna i Lyona utakmica daleko najvećih tenzija. Razlozi su višestruki, no da ne ulazimo sada u detalje, sve je krenulo tamo oko drugog svijetskog rata kada je rođena ideja samo jednog velikog kluba u svakoj od 13 francuskih pokrajina, što je u neku ruku i ubilo pojam pravog derbija za Francuze.

(4.60) ST.ETIENNE (3.60) LYON (1.80)

Toliko spominjani OM i PSG čiji okršaj nosi naziv El Classique, dobio je na važnosti tek devedesetih godina prošlog stoljeća, Francuzi su tek tada dobili utakmicu kakvu primjerice imamo mi ovdje u Hrvatskoj kada se susreću Dinamo i Hajduk, jedina je razlika što rivalstvo OM-a i PSG-a nema povijesno utemeljenje, već je samo najatraktivniji dvoboj koji možete dobiti u Ligue 1.

Zašto su Lyon i St.Etienne uopće rivali? Radi se o dva grada udaljena kojih 50 km zračne linije, oba su smještena u pokrajinu Ronu. Daleko u povijesti možemo pratiti sukob Žirodinaca i Jakobinaca koji su nastanjivali te gradove u periodu nestabilnosti Francuske revolucije, ali da stvari budu jasne i precizne; St. Etienne predstavlja radničku klasu, dok je Lyon uvijek održavao “viši” status što je privuklo i lokalnu buržoaziju prema ovom kulturnom središtu. Kako je nogomet nakon “drugog rata” postojao sve popularniji, tako su i klasične te prepoznatljive razlike između bogatih elita i radničke klase oko nogometnog terena postajale sve zapaženije.

PREKIDI, NEREDI, ZABRANE

Ako ste pomislili da će večeras na stadion Geofroy Guichard biti nadglasavanja navijača, prevarili ste se. Povijesni antagonizam “dvije Francuske” ostat će samo pred malim ekranima. Nakon prekida u Nici, i još jednog prekida u Lensu, francuski minister unutarnjih poslova je odlučio zabraniti gostovanje navijačima Lyona u St.Etienne. Zlu ne trebalo. Uostalom, nakon incidenta iz 2017. godine, čudno da gostujući navijači uopće smiju gledati ovaj sraz s tribina.

Te kobne večeri, kada su okolnosti snage dvaju momčadi bile kudikamo drugačije nego danas, Lyon se prošetao po zelenom travnjaku “zeleno-bijelih” i slavio s visokih 5:0.

REUTERS/Emmanuel FoudrotREUTERS/Emmanuel Foudrot

Utakmica nije ni odigrana do kraja “zahvaljujući” Fekiru koji je, zabivši peti gol, skinuo dres i okrenuo ga prema navijačima St. Etienna. To je bila jako loša ideja jer su huligani bez pardona ušli u teren i prekinuli utakmicu. Stvari su otišle toliko daleko da je policija ispraznila stadion i tek nakon pola sata dopustila nastavak utakmice bez navijača. Sve u svemu, ništa čudno da je minister unutarnjih poslova za danas potegnuo kočnicu i rekao – ne može.

LYON I ST.ETIENNE DANAS

Na bilo koji drugi dan, St.Etienne bi od jutra bio obojan u zeleno, jer Lyon dolazi samo jedanput godišnje. Ipak, čisto sumnjamo da se pjeva i navija u gradu jer je St.Etienne na tablici zadnji nakon osam odigranih kola, nemaju niti jednu pobjedu i sve se čini da bi im se mogao ponoviti onaj 5:0 scenarij otprije četiri godine. Nije lijepo gubiti, ali je još gore izgubiti od najljućeg rivala, i to u trenutku kada te svaki poraz gura još dalje od ostanka u prvoj ligi. Ukoliko ispadnu, neće se moći ni osvetiti Lyonu iduće sezone.

Tračak nade za klub je stigao neki dan kada su iz daleke Kambodže došle vijesti kako je tamošnji princ zainteresiran za kupovinu kluba uz ponudu u visini od okruglih 100 milijuna eura. Mnogi tvrdokorni navijači će biti protiv takvih investicija i dodatne privatizacije kluba, jer bi na taj način postali nalik Lyonu. Tamošnji klub već dugi niz godina vodi Jean-Michel Aulas, i njegova OL grupa. Oni su izravno zaslužni za trasnformaciju naoko prosječnog prvoligaša u osvajačku mašinu koja je uzela rekordnih 7 uzastopnih naslova u prošlom desetljeću.

Nije poznato što točno nude u Kambodži sem inicijalne i naknadne investicije, ali St.Etienne treba “nešto”, inače im slijedi ispadanje iz lige, što je sramota za najuspješniji francuski klub svih vremena.

REUTERS/Emmanuel FoudrotREUTERS/Emmanuel Foudrot

S druge strane, u Lyonu je situacija stabilna. Prošle sezone su završili na četvrtom mjestu što je bilo dovoljno za primarni cilj - Europu. premda nisu bajno otvorili sezonu, nakon osam kola imaju tri pobjede tri remija i dva poraza, što je dovoljno za sedmo mjesto. U Europskoj ligi im ide dobro, imaju dvije pobjede iz dva susreta i gol razliku 5:0. Pohrvali su se u prvenstvu i s PSG-om no primili su gol u sudačkoj nadoknadi i naposlijetku izgubili. Ranije u kolovozu zaredali su dva remija i poraz, no kako sezona odmiče, tako i Lyon izgleda sve bolje.

Odlazak Depaya u Barcelonu za sad se ne osjeća, trener Peter Bosz je dobro otvorio svoju novu trenersku avanturu i sve se čini da nas večeras čeka pobjeda Lyona.

Kod St. Etiennea sve suprotno. Zadnji su na tablici, ne igraju europska natjecanja i u momčadi imaju svega dva talentirana m,ladića koji bi u narednnim prijelaznim rokovima mogli promijeniti sredinu. Lucas Gourna Douath i Adil Aouchiche nabolje je što St. Etienne u ovom trenutku može ponuditi. Adil je potentniji na poziciji ofenzivnog veznjaka, PSG žali što ga je pustio bez odštete. Fourna-Douath tek treba dobiti prave minute, dok je Aouchiche češće u igri, s manjom minutažom.

To je možda i najveći problem domaćina. Igrački kadar je jednostavno preslab, a najvrijednije što imaju u svlačionici tek treba doći na pravu kompetitivnu razinu. Za Ligue 1 to nije dovoljno.

MOŽE LI ST.ETIENNE IZNENADITI?

Teško, premda sve govori da crni niz u jednom trenutku mora stati. Lyon je toliko kvalitetniji da bi danas morao slaviti, pa makar odigrao loše. St. Etienne, ako odigra kako je igrao do sada, nema što tražiti. Pokazali su zube na početku sezone prvaku Lilleu i izvukli 2:2 remi, no sve kasnije je u crvenom. Prava sreća da ih u idućem kolu čeka Strasbourg koji bi i ovakav St. Etienne mogao pobijediti. Najviše nade polažu u Wahbija Khazrija, koji im je ove sezone najbolji igrač na poziciji , zajedno su Saidou Sowa koji nastupa na poziciji stopera.

Ipak, neki trendovi upućuju da je iznenađenje moguće. Etienne Green se vraća na gol, pa će tako Bajić preseliti nazad na klupu, Macon, Moueffek i Sissoko su i dalje van stroja, ne očekuje se njihov povratak večeras.

Green; Moukoudi, Sow, Kolodziejczak, Trauco; Gourna-Douath, Camara; Hamouma, Khazri, Bouanga; Ramirez

Kod Lyona puno ozljeđenih, nema Dembelea, nema Reine-Adelaidea, a Denayer, Slimani i Boateng i dalje nisu 10% spremni, nije poznato hoće li ih Bosz uvrstiti. Postava Lyona bi trebala izgledati ovako:

Lopes; Gusto, Diomande, Da Silva, Henrique; Caqueret, Guimaraes; Shaqiri, Paqueta, Cherki; Toko Ekambi

ŠTO KAŽE GERMANIA SPORT?

Iako je derbi nepredvidiva prirodna pojava u sportu, neke stvari su ipak jasne. Iako je St.Etienne domaćin, njegova pobjeda nosi visoki tečaj 4,40. Remi nosi 3,60 a pobjeda Lyona je se kreće oko brojke 1,80.

Kako to obično biva, derbi je teško pogodoiti u sferi konačnog ishoda, no zato s utu višestruke mogućnosti raznih kombinacija u Germania Sport Kladionici. Zbroj golova je posebno zanimljiv, mali broj golova na utakmici nosi niže tečajeve. Primjerice, od 0-3 gola na utakmici se kreće u visini od 1,51, dok hazarderske opcije goladije, primjerice raspon od 4-6 donosi primamljivi tečaj u visini 2,75.

Sve popularniji oblik klađenja na utakmicu i golova nosi neke sjajne mogućnosti. Možete pokušati naciljati pobjedu Lyona uz tri ili više pogodaka na utakmici. Tečaj je sjajan i iznosi visokih 2,40.



Tagovi

Saint EtienneLyonLigue 1

Ostale Vijesti