Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska i službeno ostala bez drugog predstavnika u Ligi prvaka, 'visi' nam i 17. mjesto

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 25.02.22. | 09:19

Dinamo je dignuo hrvatski koeficijent, ali pitanje je hoće li biti dovoljno da hrvatski prvak krene od drugog pretkola Lige prvaka.

Dinamo je sinoć nadvisio Sevillu na Maksimiru i tako prvi put nakon 1967. u istoj sezoni svladao dva kluba iz Liga petice. Također, upisao je tek drugu pobjedu nad španjolskim klubom u 19. službenoj utakmici. No, Plavi na kraju nisu uspjeli izboriti osminu finala Europske lige i do kraja sezone moći će se fokusirati na domaće prvenstvo. Dinamo je s dva osvojena boda dodatno pojačao klupski koeficijent, a za Plave je sjajna vijest da se od iduće sezone 'briše' sezona 2017./2018. kada Dinamo nije igrao grupnu fazu europskih natjecanja. Dinamo je trenutno 30. momčad Europe, a na kraju iduće sezone, ako ponovno prezimi, mogao bi završiti i među top 25 najboljih momčadi starog kontinenta.

Što se pak nacionalnog koeficijenta tiče, Dinamo je s pobjedom hrvatsku ligu dignuo na 17. mjesto koje hrvatskom prvaku omogućuje da od sezone 2023/24 krene od drugog pretkola Lige prvaka.

Nakon Dinamovog ispadanja, sada je i teoretski sigurno da Hrvatska od te sezone neće imati dva predstavnika u Ligi prvaka (što donosi 15. mjesto), a postoje i vrlo male šanse da ćemo do kraja sezone ostati na 17.

Naime, Danska za Hrvatskom zaostaje 0.175 bodova, a Turska 0.250.

Iako su Midtjylland i Randers jučerašnjim porazima od PAOK-a odnosno Leicestera ispali iz daljnjeg natjecanja, još ranije je plasman u osminu finala Konferencijske lige izborio Kopenhagen kojem je dovoljan remi da preskoči Hrvatsku na 17. mjestu.

Hrvatskoj prijete i Turci, dobra vijest za HNL je ispadanje Fenerbahčea od Slavije Prag, no u osmini finala Europske lige nalazi se Galatasaray koji ove sezone ne igra uvjerljivo, ali mu je pobjeda potrebna da se preskoči Hrvatsku na 17. mjestu.

Ugroziti nas može i Norveška koja ima 1.150 bodova manje. Norvežani su ostali na još jednom predstavniku, sjajnom Bodo/Glimtu koji ove sezone igra sjajno i nije nerealno da nakon dvije pobjede protiv Celtica prođe i još jedno kolo Konferencijske lige.

Ono što poznati hrvatski sveučilišni profesor i zaljubljenik u sport Tomislav Globan s pravom govori, nije baš najpoštenije da se pobjeda u Europskoj ligi vrednuje jednako kao pobjeda u Konferencijskoj.

"Vrlo, vrlo nepravedan sustav stvorila je UEFA. Bodovi u Konferencijskoj ligi ne bi smjeli vrijediti isto koliko i bodovi u Europa ligi. Prevelika je kvalitativna razlika", tvrdi Globan.

Prema tome, da Dinamo nije pobijedio West Ham (i da je Genk nadvisio Rapid), odnosno da je hrvatski prvak završio treći u skupini Europske lige, imao bi ne samo veće šanse osvojiti europski trofej (u Konferencijskoj ligi samo Tottenham, Roma i Basel imaju bolji koeficijent od Dinama), ali i veće šanse hrvatsku ligu dogurati do 'svetog grala' odnosno 15. mjesta koje bi nam omogućilo dva predstavnika u Ligi prvaka.

"Kao što sam govorio još ljetos, Rijeka - PAOK je bila prekretnica naše (ali i grčke sezone), a potencijalno i kompletne borbe za 15. mjesto. Da Rijeka nije sama sebi zabila gol u Solunu u zadnjoj sekundi, a onda i onako loše odigrala doma, večeras bismo slavili 15. mjesto", napisao je Globan.



Tagovi

Europska ligaKonferencijska liga

Ostale Vijesti