Germanijak
Germanijak

VIDEO Škoti se 'zagrijavaju': „Odmah bismo potpisali egal, a Pršo i Modrić su nam najdraži Hrvati“

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 10.10.24. | 15:34

S nama su u razgovoru bili pripadnici jedne od navijačkih skupina škotske reprezentacije pod nazivom Jailer Tours. Zapravo je to kontingent od 50-ak članova iz mnogih dijelova Perthshirea, povijesnog okruga u središnjoj Škotskoj. Ime su dobili po tome što ih je osnovao jedan bivši zatvorski radnik i zapravo su oni svi, ili većina njih, nekada radili na istim tim mjestima

“Imamo bekove, imamo halfove, imamo forove, što daju golove! Hoćemo golove, hoćemo pobjede..." i tako dalje pjevaju redovito hrvatski navijači na raznim stadionima, ali isto ne mogu reći niti zapjevati škotski navijači s kojima smo razgovarali dan uoči ogleda Lige nacija između Hrvatske i Škotske na stadionu Maksimir (subota, 18h).

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Oko 2000 sljedbenika škotske nacionalne vrste bit će na tribinama stadiona hrvatskog prvaka kada se susretnu Vatreni i Tartan Army. Njih 20-ak uhvatili smo kako se zabavljaju već u četvrtak popodne u glavnom gradu Lijepe naše.

"Bilo bi nas više, došli bi i sinovi, ali su sav godišnji potrošili ljetos na Euru u Njemačkoj", opravdavali su se naši sugovornici.

"Imate dobro pivo!", odmah su nas pohvalili s osmijehom, u prioritetnim temama. Ništa manje lijepo nisu govorili niti o našoj reprezentaciji.

"Teško da možemo očekivati išta protiv vas. Da nas pitate, mi bismo bili zadovoljni i bodom, a za pobjedu nemamo apsolutno nikakve šanse", govore nam.

Hrvatska je favorit susreta, no s obzirom na srčanost koju imaju, zanimalo nas je gdje je srčanost u njihovim reprezentativcima koji imaju tek jednu pobjedu u posljednjih 14 utakmica i to protiv Gibraltara.

"Nemamo to zajedništvo koje vi imate", tužno su konstatirali.

Ne pomaže im niti činjenica da imaju 12 ozlijeđenih igrača uoči ogleda s Hrvatima.

"Da, ozljede su nas pokorile. Imamo jako starog golmana, nemamo centarhalfa, nemamo napadače, desni i lijevi bekovi su nam ozlijeđeni...", požalili su se.

A vezni red?

"E tu smo dobri! Ne kao vi, ali tu smo čvrsti, haha."

Hoćemo li onda ipak dobiti prognozu konkretnog rezultata?

"Bolje ne, samo ako možemo, dajte da potpišemo negdje izjednačen rezultat. S time bismo bili prezadovoljni!"

Nakon toliko tužnih komentara o njihovim igračima, pitali smo ih, kakvi su s Hrvatima, tko im je među njima najdraži?

"Modrić!", uzviknuli su svi očekivano u isti glas.

A između onih koji su igrali u Škotskoj?

"Pršo!", poviknuo je jedan, a ostali se odmah složili.

Znači li to da ste navijači Rangersa?

"Noooo!", uslijedilo je uz obrazloženje:

"Dolazimo iz Pertha ili nekih manjih gradova. Navijamo za Dundee, St. Johnstone, ali ne za Celtic niti Rangerse."

Navijač St. Johnstona odmah nam je naglasio:

"St. Johnstone je osvojio tri velika naslova. Prvi je bio Škotski kup, osvojivši finale 2014. s 2-0 pobjedom protiv Dundeeja. Zatim su osvojili dupli domaći kup 2021. pobijedivši 1-0 u finalu Škotskog kupa i finalu Škotskog liga kupa."

Nakon jedne nogometne lekcije, bilo je vrijeme i za predavanje iz - gajdi. One su nam zapravo i bile znak da su Škoti u blizini i da ćemo ih susresti, a za nas su odlučili i zasvirati uz svoju navijačku zastavu. Izmamilo je to velik broj gledatelja i na balkone obližnje zgrade, a nakon 'nastupa' su zaradili i veliki pljesak.


Upitali smo ih ipak što misle kako bi mogao proći susret Dinama i Celtica u Ligi prvaka koji je na rasporedu 10. prosinca?

"Da igrate u gostima, oni bi pobijedili sigurno jer su ondje prejaki. No, budući da igrate kod kuće i imate svoje Bad Blue Boyse, imate svoj teren, onda im se sigurno možete nametnuti i nadati se nečemu. Nisu nepobjedivi. "

Inače, s nama su u razgovoru bili pripadnici jedne od navijačkih skupina škotske reprezentacije pod nazivom Jailer Tours. Zapravo je to kontingent od 50-ak članova iz mnogih dijelova Perthshirea, povijesnog okruga u središnjoj Škotskoj. Ime su dobili po tome što ih je osnovao jedan bivši zatvorski radnik i zapravo su oni svi, ili većina njih, nekada radili na istim tim mjestima. U Zagreb su stigli već u četvrtak, a ostaju do nedjelje, tako da se nadaju da će se i lijepo provesti u našem glavnom gradu i van utakmice.

Oglas

Liga nacija (A), skupina 1

Subota, 12. listopada

Hrvatska – Škotska, 18.00

Poljska – Portugal, 20.45

Utorak, 15. listopada

Poljska – Hrvatska, 20.45

Škotska – Portugal, 20.45

ODIGRAJ ODMAH!



Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

škotska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacijanavijači

Ostale Vijesti