Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Vi ste Dinamo, a tko su ti tipovi? Izađite i zabijte im tri komada!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 17.08.22. | 08:30

Modri su u Norveškoj razmišljali o tome kako zaustaviti domaćine i ne primiti gol, a ne kako ga zabiti. A to nije u duhu Dinamove filozofije. U Maksimiru su, pred punim tribinama, u plavom grotlu padali i veći od Bodo/Glimta. Samo, Dinamo mora biti Dinamo

Tko je, zapravo, u Norveškoj promašio prolaz u Ligu prvaka? Je li to Dinamo, odnosno Petković, koji je nekoliko minuta prije kraja dvoboja promašio veliku šansu, čisti zicer ili je to Bodo/Glimt, koji u Zagreb dolazi s minimalnom prednošću (1:0), a nije iskoristio pola sata Dinamove grogiranosti i propustio je zabiti još gol ili dva te doći u Zagreb puno mirniji? Naravno, odgovor na ovo pitanje nećemo dobiti prije srijede i uzvrata, ali ono s čime će se svi složiti jest da je i dalje sve otvoreno i da Dinamo i dalje, nakon svega što se događalo u Norveškoj, ima vrlo žive izglede za prolaz u skupinu elitnog nogometnog natjecanja.

Sigurno nije slučajno da je Bodo/Glimt nanizao 13 europskih domaćih pobjeda, kao što nije slučajno da je norveški prvak u zadnjih 10 gostujućih utakmica slavio u 90 minuta tek jednom. A gubio pritom od Prištine, islandskog Klasvika i Linfielda. Doduše, u tih je 10 dvoboja čak šest puta remizirao, a tu jednu pobjedu upisao protiv Celtica. No, isto tako samo jednom na tim gostovanjima Bodo/Glimt nije primio pogodak. Sve to sigurno nešto govori, prije svega je potvrda da je Bodo/Glimt izvan svog travnjaka puno ranjiviji i manje uvjerljiv nego na svojoj umjetnoj travi. Isto tako, s druge strane, nije slučajno da Dinamo u Maksimiru rijetko gubi europske utakmice, ne samo u pretkolima, nije slučajno da je ovdje do samog kraja drhtala Sevilla, iako je imala iz prve utakmice dva gola prednosti, da Viktoria Plzen nije imala baš nikakve pred modrim uraganom, premda je donijela 2:1 iz Češke. Da ne pričamo o Tottenhamu ili Benfici... Nema te momčadi, pogotovo klase Bodo/Glimta, koja može biti sigurna u Maksimiru, čak i ako u utakmicu starta s prednošću. U 'plavom grotlu' s tribina, uz fanatični pristup i prezentiranje pune klase na terenu, mogla bi to biti dobitna kombinacija za prolaz.

Međutim, Dinamo će u Maksimiru morati biti - Dinamo. Jer, u Norveškoj to dobar dio utakmice nije bio. Naime, Modri su od početka više razmišljali o tome kako da umrtve Norvežane i ne prime gol, što naizgled i nije loša taktika, ali je patila ofenziva i izostao je suvisliji napadački pokušaj. A Dinamo je momčad koja teži napadačkoj igri, koja najjače adute ima baš u tom dijelu momčadi i dojam je, bez obzira na vrlo dobru partiju Norvežana, veliku trku i upornost, da je uz malo više hrabrosti i igrača u završnici Dinamo i u prvom dijelu mogao ugroziti domaći gol i dovesti Bodo/Glimt u probleme. Kao da je Dinamo odustao od svoje glavne ideje da bi se podredio domaćinu. Kojemu svaka čast, ali ipak nije razina Seville, Villarreala, Tottenhama..., da bi mu se Dinamo trebao podrediti.

Ante Čačić u uzvratu neće imati Josipa Mišića, važnog igrača na sredini terena, kojemu po profilu nije lako naći zamjenu u aktulanom kadru, ali, koga nema, bez njega se mora. Znao je Dinamo dobivati važne utakmice bez važnih igrača, ima rješenja kako slomiti Norvežane i izbaciti ih s njihova senzacionalnog puta prema Ligi prvaka. Ali, morat će biti hrabriji, konkretniji, opasniji, u uzvratu više nema kalkuliranja. Morat će, za prolaz, biti Dinamo iz prvog poluvremena s Ludogorecom ili iz derbija s Hajdukom. Ma, ima ova momčad prolaz u nogama, samo to treba izvući iz sebe, istrčati, biti 'svoja'. Norvežani su dobri, neugodni, ali nisu svjetsko čudo, vidjelo se u zadnjih pola sata da ih se može dovesti pred kapitulaciju. Dinamo, u maksimirskom vulkanu, ima sve u svojim rukama.

Ili, da se sjetimo one 1998. i prvog ulaska u Ligu prvaka, uzvrata sa Celticom, koji je iz Glasgowa donio ovih istih 1:0. Tada moćni Celtic predvođen sjajnim Larssonom. Zlatko Kranjčar prije utakmice igračima, legendardnoj generaciji Prosinečkog, Marića, Šimića, Viduke, Cvitanovića, Jurića..., pričao je o Celticu i kako ga u Zagrebu zaustaviti. A onda je ustao Silvio Marić i prekinuo trenerov govor:

"Mi smo Dinamo, a tko su ti tipovi? Kakav Larsson, kakav Lambert. Idemo van, idemo im zabiti tri komada!", poručio je Mara, momčad prihvatila. Istrčali su i zabili tri komada.

Pa, iako je teško u nogometu vući paralele s utakmicama otprije 20, 25 godina, neke su stvari ostale iste. Pravi gard, pravi pristup i od prve minute po pobjedu. Kakav Pelllegrino, kakav Salvesen, tko su ti tipovi? Vi ste Dinamo, izađite i zabijte im tri komada! S takvim stavom treba ući u uzvrat pa možda budu dosta i dva...

Liga prvaka, doigravanje

Utorak, 16. kolovoza

Bodø/Glimt – Dinamo      1:0

Glasgow Rangers – PSV Eindhoven     2:2

Kopenhagen – Trabzonspor      2:1

* uzvrati su u srijedu 24. kolovoza

Srijeda, 17. kolovoza:

Qarabaq - Viktoria Plzen 18.45

Dinamo Kijev – Benfica   21.00

Maccabi Haifa - Crvena zvezda 21.00

* uzvrati su u utorak 23. kolovoza

**Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno.


Tagovi

GNK DinamoBodo/GlimtLiga prvakaAnte Čačić

Ostale Vijesti