Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Dinamo je previše respektirao Norvežane, Petković promašio remi, ali Modri su i dalje 'debelo' u igri za Ligu prvaka (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 16.08.22. | 22:44

Modri su počeli igrati tek nakon sat vremena i imali dovoljno šansi i vremena da okrenu susret. Nisu uspjeli, Čačić je izgubio prvu utakmicu na klupi, no, Liga prvaka u Maksimiru nije nedostižna. Do pobjede će morati bez Josipa Mišića, koji je dobio treći karton

Stao je Čačićev niz bez poraza, u 16. utakmici na klupi Modrih, Dinamo je u Norveškoj kod Bodo/Glimta u play-offu Lige prvaka izgubio 0:1. Dojam je da je Dinamo mogao više, proći bolje, ali i da ništa nije propalo, u zadnjih je pola sata Dinamo pokazao pravi gard. I da Petković nije promašio veliku priliku, da je zabio što je morao zabiti, s 1:1 bi Modri bili 'na konju'. Ali, i ovako su vrlo živi, debelo u igri za prolaz.

Dinamova je taktika od prve minute bila očita. Čačićeva momčad fokusirala se na smirivanje igre, spuštanje lopte na tlo, držanje lopte kad je bilo moguće, ne bi li tako utišao, nestao karakterističan pritisak i presing Bodo/Glimta. I, Modri su u tome uspjeli. Uz poneku nesigurnost i neoprezno prodanu loptu, uspjeli su držati Norvežane daleko od nekih opasnih prilika, Livaković je uglavnom bio na sigurnom, većina je akcija završavala na 20-ak metara od njegovih vrata. Dobro, bio je tu poneki ubačaj, pokušao je glavom Salvesen, ali bili su to udarci koji nisu previše uzbuđivali Dinamovu obranu.

Ključnu je ulogu odigrao Josip Mišić, sjajno je čitao igru i planove Norvežana, presijecao lopte, okretao strane i pokušavao graditi igru prema naprijed. No, tu je Dinamo ostao nedorečen. Baturina nije imao prostora i vremena za svoje prodore i driblinge, Drmić nije dobio, praktički, nijednu loptu, no, dok je bilo 0:0, Dinamova je oprezna i disciplinirana defenzivna igra imala logiku. U 23. minuti Oršić je pucao s 25 metara, išla je lopta u donji kut, ali Haikin je odlično obranio i skrenuo loptu u korner.

Nisu Modri inzistirali na pogotku, čekali su strpljivo da im se ukaže neka prilika, ali malo je bilo prostora, jer i domaćini su bili oprezni, nisu ostavljali puno mjesta. Bila je to utakmica 'na nulu', Dinamo je pokazivao baš ono što je u najavio rekao trener Bodo/Glimta da je momčad koja zna igrati na rezultat. Činilo se da Bodo/Glimt neće zabiti do sutra, nisu domaćini imali rješenja pred Dinamovim golom, njihova je opjevana efikasnost bila na kušnji.

I kad je utakmica bila u nekoj nirvani, bez prave, velike prilike, Norvežani su poveli. Mvuka je ubacio s desne strane, Lauritsena je preskočila lopta, Ristovski i B. Šutalo nisu dobro čuvali Pellegrina i on je glavom zabio za vodstvo. Ni iz čega, Bodo je vodio, osam minuta prije kraja prvog dijela.

Taj je gol šokirao Modre, do poluvremena nisu mogli smiriti igru, štoviše, domaćini su zamalo zabili i drugi. Još jedan ubačaj, korner, Salvesen je glavom pogodio gredu. Još dva prekršaja na 20 metara od Livakovića, srećom, ti slobodnjaci nisu ispali opasni. Sad je bilo jasno da ona oprezna taktika nema više smisla, da Dinamo nema više što čekati, mora nešto poduzeti i u ofenzivnom dijelu igre.

Čačić je na poluvremenu povukao poteze, umjesto Špikića i Drmića ubacio Ivanušeca i Petkovića, no, trebalo je Dinamu još 15-ak minuta da se probudi. Pellegrino je bio blizu drugom golu, pucao je s lijeve strane, gađao suprotan kut, nije bilo daleko. Odmah potom Mvuka je opet prošao Ljubičića, u zadnji je tren Dinamova obrana otklonila opasnost. To je bio znak da je voda blizu grla, da se mora nešto poduzeti i Modri su krenuli malo ozbiljnije prema naprijed.

Oršić je prvo ubacio na glavu Petkovića, pucao je preko gola. Odmah su Modri presjekli loptu, Oršić je pucao pokraj gola. Trgnuo se Dinamo, bio sve češće pred domaćim šesnaestercem, može se igrati protiv Norvežana, nisu neki bauk. Petković je odigrao dobru rolu, Ivanušec je bio razigran, igrač Bodo/Glimta teško su spajali dva, tri dodavanja. Imao je Dinamo gol u nogama, štoviše, zabio ga je Baturina, ali, Petković je prije toga bio u zaleđu... Mišić je, pak, dobio žuti karton, treći, Dinamo će u uzvratu morati bez njega.

Šteta, da je Dinamo barem ranije krenuo. Kao da je previše respektirao Norvežane i sve te priče oko njihove moći i ubojitosti na domaćem, umjetnom travnjaku. Jer, kako se bližio kraj, Dinamo je bio bliži golu, Ademi je pucao glavom, Haikin izbacio u korner, potom loša realizacija Petkovića.

A onda je u 85. minuti Petković imao priliku utakmice. Izborio se za poziciju, došao sam pred Haikina, ali pucao preko gola. Kakva prilika za mirniji uzvrat, za još veće izglede za prolaz. No, ni nakon ovog poraza ništa se ne čini nemogućim, ako je Bodo/Glimt bolji na svom terenu nego na gostovanjima, onda u Maksimiru Dinamo ima velike izglede.

TIJEK UTAKMICE

Bodo/Glimt – Dinamo 1:0

Bodo. Stadion: Aspmyra. Gledatelja: 8000.

Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska). Pomoćnici: Hessel Steegstra i Jan de Vries (Nizozemska).

VAR: Marko Fritz (Njemačka). AVAR: Mark Borsch (Njemačka).

Strijelci: 1:0 Pellegrino (37., Mvuka)

Žuti kartoni: Mišić (52.)

Crveni karton:

Bodo/Glimt (4-3-3): Haikin - Sampsted, Amundsen, Hoibraten, Wembangomo - Vetlesen, Hagen, Saltnes – Mvuka (od 81. Koomson), Salvesen (od 68. Espejord), Pellegrino. Trener: Kjetil Knutsen.

Dinamo (4-2-3-1): Livaković - Ristovski, B.Šutalo, Lauritsen, Ljubičić - Ademi, Mišić – Špikić (od 46. Ivanušec), Baturina (od 77. Gojak), Oršić (od 69. Emreli) – Drmić (od 46. Petković). Trener: Ante Čačić.

Liga prvaka, doigravanje

Utorak, 16. kolovoza

Bodø/Glimt – Dinamo      1:0

Glasgow Rangers – PSV Eindhoven     2:2

Kopenhagen – Trabzonspor      2:1

* uzvrati su u srijedu 24. kolovoza

Srijeda, 17. kolovoza:

Qarabaq - Viktoria Plzen 18.45

Dinamo Kijev – Benfica   21.00

Maccabi Haifa - Crvena zvezda 21.00

* uzvrati su u utorak 23. kolovoza

**Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno.


Tagovi

GNK DinamoBodo/GlimtLiga prvaka

Ostale Vijesti