Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Utakmica u kojoj će Riječani upoznati sami sebe

Vrijeme Čitanja: 8min | ned. 01.09.24. | 08:05

Derbi kola igra se u 20.45 sati na Rujevici (Max Sport 1), glavni sudac je Duje Strukan, u VAR sobi bit će Dario Bel, dok je kontrolor suđenja Bruno Marić.

Jedan od najpoznatijih citata koji se koriste u svakodnevnom životu svakako je onaj ‘nije sramota pasti, već ne pokušati ustati’. Još se nije rodio onaj koji nije pogriješio, koji nije posrnuo, koji nije nešto izgubio i koji nekoga nije razočarao. Sve je to normalno, ljudski. Naravno, kada se čovjeku dogodi ono što se nogometašima Rijeke dogodilo ovog četvrtka u Ljubljani, tada ustati nije baš najjednostavnije. Ali, ako ne ništa, Riječani će ove nedjelje dobiti prilike upoznati sami sebe. I spoznati od kakvog su to materijala satkani...

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo dolazi na Rujevicu kao ogroman favorit. Trebao je to biti veliki derbi, sudar prvog i drugog, dva takmaca koji su prošle sezone vodili veliku borbu za dva trofeja, a na kraju je to jedan okršaj za kojeg praktički svi jedva čekaju da završi. Jer, Plavima su sada neke druge stvari na pameti, dok Riječani primarno razmišljaju o nadolazeća dva tjedna u kojima će fokus biti prebačen na reprezentaciju, dok oni imati dovoljno vremena da ‘skupe glave’ pa onda s nekom novom energijom nastave jesenski dio sezone.

Pomalo je fascinantno da se od Rijeke u ovom ogledu ne očekuje baš ništa. Jer, pogledamo li prvenstvenu ljestvicu, Riječani su u 5. kolo ušli kao druga momčad HNL-a s gol-razlikom 10-0. Doduše, Dinamo je još bolji, oni su osvojili maksimalan broj bodova te su u ovom trenutku potpuno zasluženo vodeća momčad HNL-a, ali da će biti ovakvi favoriti u ovom ogledu nitko nije mogao anticipirati. No, za to su si Riječani sami krivi.

Iako, ako kojim slučajem Plavi pogriješe te njihov pristup ne bude na očekivanoj razini, tada je svašta moguće. Riječani su također bili uvjereni da ‘imaju’ Ljubljančane, a epilog te priče nepotrebno je ponovno isticati...

ISPRIKA KAPETANA I DOKAPETANA

Dan nakon ‘utakmice sezone’ pred klupsku kameru stali su kapetan Smolčić te njegovi zamjenici Galešić i Zlomislić. Iako je to svaki na svoj način objasnio, potpuno je jasno kako sva trojica, a isto vrlo vjerojatno vrijedi i za ostatak momčadi, osjećaju veliki sram te od svojih navijača traže oprost. A njih, kako čujemo, na utakmici protiv Dinama neće biti previše. Tko zna, možda neki na dan utakmice ‘prelome’ pa ipak odluče doći na Rujevicu, ali teško je očekivati da će baš od prve do posljednje minute biti vjetar u leđa svojim miljenicima. Igrači su tražili oprost, a dobiti ga mogu samo ako zaista pokažu da im Rijekin grb nešto znači. Acta, non verba.

USKORO NEKA NOVA LICA

Za vrijeme utakmice u Ljubljani načuli smo tri zanimljive informacije koje se tiču potencijalnih dolazaka/odlazaka. Prva je bila da je Amer Gojak, koji je već jednom prilikom bio na koračić od dolaska u Rijeku, sada opet vrlo blizu dolaska. Ako se postigne dogovor, Gojak bi trebao potpisati trogodišnji ugovor, a Rijeka dobiti jednog, barem za HNL okvire, vrlo kvalitetnog veznog igrača. Doduše, čudno je malo da iz kluba nisu okrenuli prema Tiboru Haliloviću i(li) Stjepanu Lončaru koji su se u Rijekinom dresu već dokazali, a također su slobodni igrači. Preciznije, Halilović ima čiste papire, a Lončar od Ferencvaroša odriješene ruke da pronađe novi klub.

Nadalje, šuška se da je blizu Rijeke Dominik Dogan, prošlosezonski najbolji topnik Prve NL, ali da za razliku od Gojaka tu ipak treba nešto više detalja usuglasiti. Spomenuo se postotak od sljedeće prodaje, ali to je sada već ‘rekla-kazala’ priča. No, mogućnost da Dogan zaigra u Rijekinom dresu svakim je danom sve veća i veća, naročito kad su se Riječani na svojoj koži uvjerili kako igrači iz drugog ranga (a čak i nekih mižih rangova) hrvatskog nogometa mogu, ako se dobro iskoriste, biti itekako upotrebljivi i u nekim malo kvalitetnijim sredinama. Uostalom, dovoljno je reći Agba i Thalisson i tu stati išta više objašnjavati.

Za kraj, onako u prolazu, rečeno nam je kako je Rijeka zaista htjela dovesti Darija Špikića, ali da je on odbio bilo kakvu mogućnost prelaska u Rijeku. On vjeruje da se može nametnuti u Dinamu, a ako bi htio/morao otići iz ‘svojeg kluba’, u ovom trenutku primarno bi gledao karijeru nastaviti u inozemstvu. I to Europi, da budemo precizniji.

Pričalo se i o Princeu Ampemu koji po ulasku njegovog Eyüpspora u Super Lig više ne uživa povjerenje Arde Turana, zatim Mirku Mariću, kojeg bi sada pokušali trajno potpisati u slučaju da on ‘riješi stvari’ s Monzom, Filipu Benkoviću koji je u tim trenucima dogovarao raskid ugovora s Udineseom (sada je slobodan igrač) te Simonu Slugi, prekaljenom vrataru koji bi svojim iskustvom, a i liderskim osobinama, jako dobro došao ovoj mladoj Rijeci. Hoće li biti nešto od svega, o tom potom, ali jasno je da je na pozicijama potonje dvojice (Benković, Sluga) Rijeka je dobro popunjena, dok bi Ampema Riječani vratili samo u slučaju da Turci nastave plaćati veći dio njegovih primanja. Što oni, naravno, ne žele. Marić? U Monzi igrati neće, ali novac kojeg sada zarađuje Rijeka mu ni u snovima ne može ponuditi. Istina je da se intenzivno traži napadač, pregovori se vode s nekoliko njih, ali činjenica je da Rijeka danas ne može platiti ni pola onoga kada su se dovodile ‘ozbiljne njuške’ koje su radile razliku u napadačkoj trećini terena poput Gorgona, Gavranovića i ostalih.

FRANJIN OPROŠTAJ

I dok se pričalo o jednom, drugom i trećem potencijalnom dolasku, jedini ‘comunicado oficial’ kojeg smo otada vidjeli bio je onaj posvećen Franji Ivanoviću. Belgijski Union SG aktivirao je otkupnu klauzulu, miljenik riječke publike dobio je priliku zaraditi malo ozbiljniji novac i igrati u malo ozbiljnijoj ligi, a njegovu želju da se okuša u zemlji koju pod velikim povećalom drže ponajbolji klubovi svijeta je lako shvatiti. U svakom slučaju, njegova avantura na Kvarneru imala je win-win ishod. Franjo je došao na mala vrata pa dogurao sve do reprezentativnog pretpoziva, a iako je u jednom trenutku bio čak treći napadač iza Marića i Obregona, sjajnim ulaskom u novu sezonu izborio se da netko za njega plati – najviše što je trebalo platiti! Četiri milijuna eura nije mali novac, pogotovo kad se sjetimo da je Rijeka ‘gotove igrače’ poput Andrijaševića i Bradarića onomad prodala za tek nešto veće iznose. Franjo je u Rijeku došao kao potencijal, a iz Rijeke je i otišao kao potencijal. I to svima treba biti jasno. Jednom prilikom je bivši sportski direktor Rijeke Ivan Mance, koji sada radi sjajan posao u Turskoj, istaknuo kako je Rijeka ‘pogriješila’ sa svakim igračem koji se u klubu zadrži dulje od godinu i pol dana, a da za njega ne postoji ozbiljan interes iz inozemstva. Tada je to možda bilo teško shvatiti, ali s odmakom vremena nam je postalo prilično jasno što je htio reći. I bio je u potpuno u pravu.

Franjo je svakako ostavio lijepi trag u Rijeci, njegov će se odlazak osjetiti, ali da se ovakav ishod ponudio i jednoj i drugoj stranci kad se potpisivao ugovor prije nešto više od godinu dana, nema sumnje da bi ga i Rijeka i Franjo prihvatili. Vrata Kvarnera uvijek će mu biti otvorena, a sigurni smo da će se isti oni koji su mu skandirali 'Franjo, Franjo' veseliti i njegovim pogocima u dresu Union SG-a.

DINAMO OGROMAN FAVORIT, ALI ĐALOVIĆ ZNA KAKO JE SLAVITI PROTIV PLAVIH KAO OGROMAN AUTSAJDER

Za kraj, osvrnimo se i na utakmicu koja dolazi, iako je ona iz Rijekine perspektive nekako ‘u drugom planu’. Radomir Đalović zasad nije dobro startao svoju trenersku karijeru, jer dvije uvjerljive pobjede u prvenstvu protiv Istre 1961 i Osijeka nadjačana su s dva uvjerljivija europska poraza od Elfsborga i Olimpije. U odnosu na posljednju utakmicu Rijeke, protiv Dinama će sigurno neke stvari promijeniti, a čak je moguće da pokuša svojeg protivnika iznenaditi novom formacijom, baš kao što je to njemu napravio Sanchez. No, ako i bude neke novine po tom pitanju, u vrhu napada bit će jedan igrač, jer više od toga Rijeka – nema! Trenutno je Đalović ostao samo na Andriću, što u prijevodu značilo da htio on ili ne i može on ili ne, Andrić će - igrati. Nadalje, Majstorović bi se mogao produžiti Galešiću u užem dijelu posljednje linije, dok bi na lijevoj strani umjesto Devetaka mogao zaigrati Bogojević. Kako bi se Rijeka veći dio utakmice mogla braniti pa samim time svoje prilike uglavnom tražiti preko kontranapada, moguće je da od prve minute na terenu vidimo Rukavinu te da umjesto Hodže u sredini vezne linije ponovno zaigraju Janković i Fruk. Koji, baš poput Veldina, sigurno mogu više od onoga što smo od njih vidjeli u početku sezone.

Inače, neće ovo biti prvi put Radomiru Đaloviću da kao potpuno autsajder dočekuje utakmicu protiv Dinama. No, i kao takav je znao slaviti. Sjećamo se kad je prije 14 godina Rijeka u drugom kolu HNL-a gostovala na Maksimiru. Trener Dinama bio je Velimir Zajec, u udarnih 11 bio je tada 19-godišnji Ademi, a Nenad Gračan na Maksimir je izveo momčad čija su tri najkarakternija igrača bili – Radomir Đalović, Igor Čagalj i Davor Landeka. Iako su većim dijelom utakmice bili u podređenom položaju, Riječani su u konačnici uspjeli slaviti s 2-1. Te sezone je u elitnom razredu hrvatskog nogometa igralo čak 16 klubova, Dinamo je kasnije uzvratio Riječanima za taj poraz slavivši na Kantridi s 2-0, a u tom ogledu su najbolje prilike za domaći sastav propustili baš Đalović (52., promašen 11-erac) te današnji zamjenik sportskog direktora Antonini Čulina koji je u 87. minuti s vrha 16-erca, nakon povratne lopte Đalovića, tukao visoko preko gola. I u tom ogledu je Ademi igrao za Dinamo, samo što na klupi više nije bio Velimir Zajec, već ga je tamo naslijedio Vahid Halilhodžić.

Spomenutu utakmicu na Kantridi sudio je Bruno Marić, a baš će nekadašnji ‘šef sudaca’ ove nedjelje na Rujevici biti kontrolor suđenja. Glavni sudac utakmice je Splićanin Duje Strukan, pomoćni su njegovi sugrađani Alen Jakšić i Hrvoje Radić, dok je četvrti sudac Ante Terzić iz Podstrane. Zanimljivo, u VAR sobi bit će Dario Bel, koji je bio na istom mjestu i posljednji put kad su ove dvije momčadi odmjerile snage u drugoj utakmici finala Kupa. Iako je Dinamo u tom susretu uvjerljivo slavio te je Sunce na kraju balade obasjalo zagrebačke ulice, pamtimo jedan ozbiljan propust pogubljenog Titlića, ali isto tako i VAR suca Bela koji je u 58. minuti propustio pozvati glavnog arbitra da još jednom pogleda situaciju (Mišićevo guranje Radeljića) u kojoj su Riječani tražili kazneni udarac. Inače, ako je to nekima prošlo ispod radara, spomenimo kako Jakov Titlić ove sezone nije sudio nijednu HNL utakmicu, već je pravdu dosad dijelio samo u ogledu Prve NL između Sesveta i Vukovara 1991 te ogledu Druge NL između Segeste i Karlovca.

Očekivani sastav Rijeke (4-1-4-1): Zlomislić – Smolčić, Majstorović, Galešić, Bogojević – Petrovič – Pašalić, Fruk, Janković, Rukavina – Andrić

Utakmica se igra na Rujevici s početkom u 20.45 sati uz direktan prijenos na Max Sportu 1. Tekstualni prijenos utakmice moći ćete pratiti na Germanijaku.



Tagovi

HNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti