Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Utakmica nije odigrana, ali Jakirović je otkrio tko je tko u Dinamu!? Mmaee u ponedjeljak na liječničkom

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 14.07.24. | 14:30

Austrijanci Dinamu još pamte nerede u Kapfenbergu iz 2007. Zato Modri ni sad ne mogu igrati utakmice u Austriji, zbog toga im je propao dvoboj s Fenerbahceom

Dinamu je propala utakmica s Besiktasem u subotu, zbog jakog nevremena, koje je 'napalo' slovensku Lendavu. Tuča, vjetar, jaka kiša, natopljen teren i grmljavina imali svu svoj plan, Dinamo i Besiktas dogovorili su se da u takvim uvjetima nema smisla igrati i ta je provjera Modrima propala. Novi termin nije pronađen, Dinamo je otišao u svoj hotel. Planirao je Jakirović da će tamo odigrati međusobni dvoboj, međutim, oluja je iz Lendave, nešto slabija, stigla do kampa u austrijskom Bad Radkersburgu i uništila i taj plan. Nedjelja je trebala biti slobodan dan, no zbog neodigrane utakmice to nije bila, Modri su prijepodne odradili trening i odigrali međusobno, o tome nešto kasnije.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, najtužniji su zbog otkazivanja susreta Dinama i Besiktasa bili organizatori, ljudi koji već godinama ograniziraju Dinamove pripreme u Sloveniji, ove godine i u Austriji. Utakmica Dinama i Besiktasa iziskivala je puno razgovora, dogovora, do najsitnijih detalja, pregovora s policijom, razmišljanja oko toga treba li utakmica biti zatvorena za javnost ili ipak pustiti gledatelje. Na kraju je cijeli trud pao u vodu. Ali, dobili smo zanimljiv odgovor zašto se ta utakmica uopće trebala igrati u Lendavi. Naime, sjećaju se mnogi da su Dinamovi navijači još 2007. u Kapfenbergu napravili 'rusvaj', zajedno s Rapidovim navijačima potukli se s policijom i 'preuredili' to mirno, austrijsko mjesto. Bilo je i kasnije nekih manjih incidenata BBB-a u drugom dijelu Austrije, u Langerfeldu, ali nakon toga Austrijanci su zabranili Dinamu odigravanje pripremnih utakmica u svojoj zemlji. Mislili smo da je s godinama sve zaboravljeno, da su Austrijanci 'pomilovali' Modre, međutim, istina je drugačija. Dopustili su da Dinamo protiv sofijskog CSKA-a 1948 igra u Bad Radkersburgu, bez publike, procijenivši da taj dvoboj neće izazvati trzavice među navijačima dvaju klubova. Ali, utakmica s Besiktasem ni pod razno se nije mogla igrati u Austriji!

Štoviše, znate da je nedavno Hajduk igrao protiv Fenrebahcea u Grazu. Trebao je s Fenerom na istom mjestu igrati (i) Dinamo, ali su domaćini odmah odbili takvu mogućnost! Nema šanse! Zbog toga je Dinamo s Besiktasem trebao igrati u Lendavi, policija je bila na više punktova u gradu, spremna za moguće bliske susrete, no, do toga nije došlo. Nije se ni igrala utakmica, a onda zadnja Dinamova na pripremama, protiv ukrajinskog Krivbasa igrat će se u srijedu (17.30 sati) opet u Lendavi. A sad se vratimo tom nedjeljnom treningu.

Znači, iako u subotu nismo imali prilike vidjeti dvoboj s turskim 'Orlovima', imali smo u rukama zapisnik, Dinamovih prvih 11 trebalo je izgledati ovako: Zagorac - Pierre-Gabriel, Theophile, Torrente, Ogiwara - Sučić, Mišić - Špikić, Baturina, Pjaca - Petković. Gotovo isti sastav istrčao je dan kasnije na treningu kao 'prva momčad', protiv 'druge. Bile su tu samo dvije zamjene, umjesto Ogiware, koji se razbolio i 'zakurio' 39, zaigrao je mladi Noa Mikić, a umjesto Špikića igrao je na desnoj strani Lukas Kačavenda. Je li time Jakirović otkrio tko je tko u Dinamo i kako u ovom trenutku izgleda prvih 11? Dakako, umjesto Zagorca na vratima je Nevistić, koji ima manjih problema s leđima, Kačavenda je očito ispred Špikića, koji je na izlatnim vratima. I do dolaska novog desnog krila. Pierre-Gabriel ispred Ristovskog na desnom boku, jer, Francuz uistinu izgleda snažno i čvrsto, a s klupe u ovom trenutku kreće i Arijan Ademi. Naravno, konačni izgled prvih 11 krojit će odlasci i dolasci, no, da prvenstvo počinje u ovom trenutku bilo bi jasno tko starta u prvih 11. Jakirović, očito, ima kostur momčadi, kostur udarne postave i sad slijedi popunjavanje.

A ta je prva momčad na treningu svladala ovu drugu 4-2. Za suparnike su igrali: Filipović (Rajić) - Ristovski (Zebić), Bernauer, Jakirović - Špikić, Ademi, Vrbančić, Pavić, Horvat - Brodić, Kulenović. Kačavenda, Sučić i Baturina zabili su za pobjednike, koji su vodili 3-0 nakon prvih 20 minuta. Drugo poluvrijeme se igralo na skraćenom terenu, a momčad u 'markerima' smanjila je na 3-2 golovima Kulenovića (s bijele točke) i Brodića. U neizvjesnoj završnici pogriješio je Rajić i dodao loptu Mišiću, koji je postavio konačan rezultat. A to je razljutilo Arijana Ademija, koji je bacio i marker i 'catapult', ljutito je komentirao svoju i igru momčadi, kao da je izgubio finale Lige prvaka, uz sarkastični pljesak otišao je prema hotelu. Možda trenutno nije u prvih 11, ali taj njegov karakter, njegova želja za pobjedom i na treningu, od neizmjerne su važnosti za momčad i treba se nadati da su mlađi igrači upili nešto od tog njegovog stava. Kad već spominjemo mlade, ponovno je oduševio Noa Mikić i to na lijevoj strani, taj dečko ne staje, svakim danom je sve bolji i bolji. Marko Rog ima manjih problema s mišićem pa je bio na poštedi, kao i Hoxha, koji se sutra vraća u trening, Perković je bio na bratovu vjenčanju, a Perić je i dalje izvan treninga s momčadi.

Možda je, dakle, Jakirović već podijelio većinu prvog špila karata za start sezone, iako će protiv Krivbasa u srijedu od početka igrati neki drugi igrači, ta će utakmica trajati 2X60 minuta. A prvi, koji bi Dinamovu treneru mogao pokvariti planove oko prvih 11 jest Marokanac Samy Mmaee. Stoper bi u ponedjeljak trebao obaviti liječnički pregled i potpisati za Modre, ako sve prođe prema planu, mogao bi se i prije srijede pojaviti u Austriji. Saznali smo i da ga je želio u Standardu Ivan Leko, Mmaee je dijete toga kluba, ali Belgijci su u lošoj financijskoj situaciji i nisu ga mogli platiti, čak niti kao slobodnog igrača. Uzeli su Boška Šutala. A Mmaee dolazi u Dinamo, gdje će odmah 'napasti' prvih 11. Jer, svi tvrde da se radi o stvarno odličnom stoperu.



Tagovi

GNK DinamopripremeSergej JakirovićRonaël Pierre-GabrielLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti