Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

U dva mjeseca od plus 4 do minus 7! Koja su Bjeličina rješenja za Dinamov povratak?

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 28.10.24. | 08:45

Kakav bi to bio apsurd i fijasko. Da Dinamo izbori direktan plasman u Ligu prvaka, a ne osvoji naslov prvaka!?

Groteskno je izgledao onaj vatromet s početka utakmice prilikom izlaska igrača na teren. Dinamo je, na neki način, time najavio vatromet i na travnjaku, doista ga je i dobio, ali na 'krivoj' strani. Za 'pirotehniku' tog tipa pobrinuli su se Osječani. Sjajni pogoci, odlične obrane Malenice i nevjerojatne greške Dinamove obrane, kreirale su jednu od najvećih senzacija dosadašnje sezone HNL-a. Čak četiri gola iza Nevistića, visoka (4-2) pobjeda Osijeka protiv svojeg bivšeg trenera.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo će u petak, 1. studenoga gostovati na Šubićevcu kod Šibenika. Na teškom travnjaku, protiv motiviranog suparnika, pobjeda je opet jedina opcija. I napunit će se u petak dva mjeseca od razdoblja kad je Dinamo živio jedno sasvim drugačije stanje. Igralo se peto kolo, zadnjih dana kolovoza i prvog dana rujna, Maksimir je živio u općoj euforiji. Modri su ušli u Ligu prvaka, u HNL-u su imali 100-postotan učinak, to su kolo dočekali s četiri boda više od Hajduka i čekalo ih je gostovanje kod 'ranjene' Rijeke. Nekoliko dana ranije momčad s Rujevice dobila je 'peticu' u Ljubljani i činila se laganom žrtvom. Nikad lakšom. A onda je u Maksimir dolazio Hajduk, također 'oštećen', praktički je već digao ruke sam od sebe. Dinamo je 31. kolovoza imao 12 bodova, dva više od Rijeke i četiri više od Hajduka. I djelovao toliko moćno da su i neki tv-komentatori, kojima populizam nije stran, već Modre proglasili prvacima. Najkasnije do Božića Dinamo će osvojiti naslov!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Dva mjeseca kasnije Dinamo ima 20 bodova, dakle, u idućih sedam kola osvojio ih je samo osam! I zaostaje za Hajdukom velikih sedam bodova. Za razliku od prošle sezone, nema više utakmica zaostatka, trećina prvenstva je odigrana i taj zaostatak nije bezazlen. Dinamo je, dakle, od 1. rujna do 1. studenoga uspio izgubiti čak 13 bodova i u tom periodu zaostati za Bijelima čak 11 bodova! Dok se u Ligi prvaka nada prolasku i skuplja bodove, u HNL-u je Dinamo već u 'crvenom', Dinamo je u HNL-u primio već 15 golova, Nenad Bjelica, koji je u međuvremenu preuzeo klupu i ulogu spasitelja, jednostavno, mora pronaći rješenje za Dinamove probleme. Kao što je i sam rekao neki dan, HNL je glavna Dinamova preokupacija, glavni fokus! Majka svih bitaka. Bjelica je nakon Osijeka, a prije toga i Pule (2-2) shvatio da će neka svoja razmišljanja morati mijenjati, da stvari nisu onakve kakve su mu se činile prije nego što je došao.

Dakle, zaključili smo i napisali, Dinamo, definitivno, nema toliko širok kadar, toliko kvalitete da može paralelno igrati ova natjecanja, Ligu prvaka i HNL, na visokoj razini s dvije različite momčadi. Igrači koji su došli u prijelaznom roku većinom su upitne kvalitete, Mmaee, koji se činio kao pojačanje se sve više pokazuje kao promašaj, obrana je tragikomična, o krilima smo već napisali romane. Međutim, Bjelica sad ima to što ima, do zimskog prijelaznog roka, i mora pronaći neka rješenja. I prebrisati grijehe i propuste, krive poteze maksimirske sportske politike.

OBRANA JE KLJUČ

Apsolutno najveći Dinamov problem u HNL-u. Jer, Modri su zadnje dvije utakmice (Istra, Osijek) zabili po dva gola, ali su i najmanje dva primili.

"Naučili smo igrati obranu u Ligi prvaka, ali u HNL to još ne znamo. Igrači moraju shvatiti da i u domaćoj ligi čitava momčad mora imati obrambene zadaće", kazao je Bjelica nakon utakmice s Osijekom, između redaka prozivajući i neke svoje ofenzivne igrače na nedovoljnom angažmanu u defenzivi. E, to je sad zadatak trenera, da tim igračima ubrizga u mozak misao o igri u oba pravca. Ako mogu u Salzburgu ili protiv Monaca, moraju i protiv Osijeka.

Međutim, velik je problem i kadar. 'Stari' Theophile, sa svim svojim vrlinama i manama, postao je nezamjenjiv, uz njega pozitivno djeluje još jedino Torrente. Bernauer još, ajde, u Europi zna i pristojno izgledati, ali u HNL-u, užas. Kao i Mmaee! Treba li Bjelica opet Ristovskog na stoperu, ili će uzdati u povratnike Perića i Perkovića, koji su dugo izvan terena i tko zna koliko će im trebati za ulazak u formu? Četiri ili tri u zadnjoj liniji, to je isto pitanje? Ovdje je pred Bjelicom najteži posao.

PROBUDITI JOŠ IGRAČA

To je isto prioritet. Malo je igrača u Dinamu koji kontinuirano igraju dobro, koji nemaju oscilacije u formi. Tu Bjelica i u ovom suženom kadru mora pronaći nekog novog džokera. Jesu li to Stojković i Kačavenda, koje smo u većoj minutaži očekivali protiv Osijeka, jesu li to Cordoba i velika enigma Mbuku, koji još uopće nije dobio priliku, je li to Rog, Hoxha, koji se potpuno ugasio? Ima tu igrača, koji mogu pomoći i biti prevaga, međutim, rijetko tko od njih ima kontinuitet, dvije-tri utakmice u nizu. Bjelica će morati prelomiti i stati iza nekih od tih igrača, dati im šansu u seriji da se razigraju. Ovako će u igram-ne igram sustavu teško do prave forme. Koliko god svaki trener želi da se igrači nametnu kroz treninge i iskoriste šansu kad su na terenu.

NAPADAČI NISU PROBLEM. ALI...

Požalio se Bjelica da ima samo jednog i pol napadača, odnosno zdravog Kulenovića i nezaliječenog Petkovića. Međutim, teško je pronaći klub u svijetu, čak i na listi onih najmoćnijih, koji ima više od jednog, najviše dva prava napadača. Znate li, primjerice, tko je zamjena Haalandu u Cityju ili koga u špici ima Real? Naći napadača, koji će pristati biti treća opcija, vrlo je teško, a ako ga pronađeš onda je pitanje kakve je kvalitete. Stoga, ovo ne bismo isticali kao problem, ali činjenica jest da Bjelica mora izmisliti još nekog igrača, koji može pokriti tu poziciju ili 'odglumiti' napadača. Eto, to je jedna dobra vijest iz utakmice Osijekom, što se Marko Pjaca odlično snašao u toj ulozi. Dva pogotka, iz drugog plana, baš kako treba. To bi moglo biti dobro rješenje. Daj Bože da Pjaca konačno uhvati kontinuitet prave forme, to bi bio veliki dobitak.

TREBA LI 'ŽRTVOVATI' LIGU PRVAKA?

Dinamo ima veliki šansu proći u doigravanje Lige prvaka, s dvije pobjede tamo bi gotovo sigurno i bio. A 'nude' se Slovan u Bratislavi i Celtic u Maksimiru, s time da Modri mogu, ako se poklopi takva večer, parirati i Borussiji i Milanu, možda i tu otkinuti neki bod. Međutim, u situaciji kad toliko pate u HNL-u, kad ih Liga prvaka toliko 'izmoždi' da tri-četiri dana kasnije imaju prazne motore, pravo je pitanje treba li Bjelica Ligu prvaka 'žrtvovati' zbog HNL-a. Ne doslovno, naravno, bio bi grijeh ne pokušati iskoristiti tu šansu, međutim, možda nekad ipak malo prikočiti, sačuvati ponekog igrača za HNL, ne ići glavom kroz zid. Da to nije isključeno, pokazao je u Salzburgu, kad je Petkovića ostavio na klupi, nije ga želio forsirati. Ipak, pred kraj ga je ubacio u igru... Krajem studenog, recimo, Dinamo će u tjedan dana igrati protiv Rijeke, Borussije i Hajduka. Tada bi se Dinamov trener morao fokusirati na dva derbija, ne razmišljati previše o klubu iz Dortmunda. Bez obzira što bi u toj utakmici Dinamo mogao puno dobiti.

Bio bio doista strašan apsurd, fijasko da Dinamo kroz Ligu prvaka izbori direktan nastup u tom natjecanju iduće sezone, a da u pritom ne bude prvak Hrvatske. Bjelica, definitivno, nema kadar kakav je mislio da ima, ali nema mu druge nego pronaći neke resurse u unutrašnjim rezervama. Krajnji je tren da Dinamo proigra u HNL-u!



Tagovi

GNK DinamoNenad BjelicaLiga prvakaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti