Reuters
Reuters

U Banjole se ne ide na 'kupanje': Za domaćine povijesna utakmica, za Dinamo itekako bitan dvoboj

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 25.09.24. | 08:00

Dok Banjole igraju najveću utakmicu u svojoj povijesti, Dinamo u Istru stiže nakon četiri utakmice bez pobjede, i tri vezana poraza...

Dvoboj između Banjola i Dinama (16 sati, Premantinka, Banjole, Max Sport1) posljednja je utakmica šesnaestine finala Hrvatskog nogometnog kupa. Domaćin je četvrtoligaš NK Banjole, koji je u 2024. godini, na 50. obljetnicu reaktivacije kluba, ostvario tri najveća uspjeha u svojoj povijesti - plasman u četvrti rang hrvatskog nogometa, zatim povijesni plasman u Hrvatski kup, a onda je još pobijedio Mladost iz Petrinje i izborio šesnaestinu finala natjecanja. Na drugoj strani nalazi se aktualni branitelj duple krune, član Lige prvaka, zagrebački Dinamo koji proživljava jednu od većih rezultatskih kriza novijeg doba.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo je, naravno, ogroman favorit, no, umjesto putovanja u Banjole na druženje s dinamovcima iz Istre i 'feštu' na kojoj će bez pretjeranog stresa priliku dobiti igrači koji do sada nisu igrali puno, u malo istarsko mjesto na vrhu Poluotoka, kapaciteta manjeg od 1000 stanovnika, stiže s 'grčem u želucu'. Jer, nakon poraza od Hajduka (0-1), Bayerna (2-9) i Slaven Belupa (1-4), kao i smjene trenera Sergeja Jakirovića, od Dinama se očekuje uvjerljiva pobjeda koja će 'resetirati' prvaka i obilježiti početak nove 'ere' u koju će Plave povesti novi trener...

Dvoboj protiv Banjola vodit će v.d. trenera Sando Perković koji je potpisao težak 1-4 poraz od Slaven Belupa u posljednjem prvenstvenom kolu...

"Sigurno da nije jednostavno. Mi smo se odmah nakon zadnje utakmice okrenuli ovoj utakmici s Banjolama, fokus nam je na njoj i idemo to odraditi najbolje što možemo. Mi smo apsolutni favoriti, to je jasno, ali smo svjesni da je Kup jedno hirovit natjecanje. Priprema za tu utakmicu je maksimalno profesionalna, tako da radimo i na psihološkom i na fizičkim stvarima,", rekao je Perković i najavio kako Plavi imaju dosta problema s ozljedama i bolestima, da na raspolaganju nema juniore koji se nalaze u Engleskoj na Premier kupu te da će svoju priliku dobiti igrači koji su u dosadašnjem dijelu sezone igrali manje.

Što se domaćina tiče, za Banjole je ova utakmica nagrada svih nagrada za sve što su postigli u tekućoj godini u kojoj slave 50. godišnjicu. Do ove sezone Banjolci su se natjecali u županijskim ligama, a sada su ostvarili korak više i prešli u regionalnu ligu. Za dvoboj protiv Dinama pripremili su montažne tribine te će kapacitet lijepog uređenog sportskog kompleksa Premantinka za ovu utakmicu biti više od 1200 gledatelja, što je više od broja žitelja u ovom malenom turističkom mjestu udaljenom pet kilometara od Pule.

"Još se prilagođavamo na četvrti rang hrvatskog nogometa. Liga je puno jača i brža od one koju smo igrali prošle sezone. Svi u prvoj momčadi smo amateri. No, znali smo što nas čeka. Igrači su to prihvatili, uredno dolaze na treninge i odrađuju svoje sportske obaveze. Dečki znaju što tražim i očekujem od njih. Dinamo je nagrada za sav trud i rezultate koje smo ostvarili prošle sezone, ali i sav trud koji smo uložili u ovu priču prošlih godina. Naravno spremit ćemo se za Dinamo, želimo im pružiti što bolji otpor i prezentirati se u najboljem svjetlu", rekao je Dragan Tomić trener Banjola koji je trenira razne kategorije u klubu posljednjih 14 godina.

Banjole su poznati rasadnik istarskih nogometaša, ali i futsalaša. U Banjolama su, naime, u jednom trenutku svoje nogometne karijere igrala i dva hrvatska A reprezentativca u futsalu koje u petak očekuje utakmica osmine finala Svjetskog prvenstva u Uzbekistanu, David Mataja i Niko Vukmir.

Sve u svemu, dok, se domaćini spremaju za feštu i najveću utakmicu u svojoj povijesti, Dinamo u Banjole ne dolazi u ležernom izdanju, već s imperativom što uvjerljivije pobjede. Od prve minute na terenu bi trebali vidjeti igrače koji su malo ili nimalo igrali do sada. Prije svega Španjolce Torrentea i Oliverasa, a priliku od prve minute dobit će i Mbuku koji je za sada dobio malo prilike u tri posljednja poraza.

Utakmica se igra u 16 sati uz izravni prijenos na MaxSportu.

Mogući sastavi:

Banjole: Tepšić - Posavec, Goxha, Ćosić, Vujica - Dadič, Rotar , Vujičić, Hairlahović, Antabasjicuć - Miljanić

Dinamo: Zagorac - Ristovski, Theophile, Torrente, Oliveras - Pavić - Mbuku, Kačavenda, Stojković, Hoxha - Kulenović



Tagovi

NK BanjoleDinamo ZagrebGNK DinamoHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti