Foto: NK Banjole Facebook
Foto: NK Banjole Facebook

„Utakmica protiv Dinama nagrada nam je za sve što smo napravili“

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 24.09.24. | 08:00

Treba li Dinamo strahovati od Banjola?

U ovom trenutku Sandro Perković i dalje je v.d. trenera Dinama te, ako hrvatski prvak do kraja dana ne objavi ime novog trenera, donedavni Jakriovićev pomoćnik vodit će momčad i u utakmici šesnaestine finala Kupa koju Dinamo u srijedu, s početkom u 16 sati, igra u Banjolama, malom istarskom mjestu iz općine Medulin, udaljenom 5 kilometara od Pule u kojem, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. živi 958 stanovnika.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Kada je Dinamo saznao suparnika u ovoj fazi natjecanja, u modrom taboru očekivali su 'feštu' na vrhu Istarskog poluotoka te odličnu priliku da u ovom zgusnutom Dinamovom rasporedu svoju šansu na terenu dobiju igrači koji se nisu naigrali u ovoj turbulentnoj sezoni, poput prinova kao što su Raul Torrente, Jan Oliveras, Nathanael Mbuku, zatim Luka Stojković, Lukas Kačevnda, Branko Pavić...

No, nakon svega što se dogodilo u posljednjih 10-ak dana, tri vezana poraza od Hajduka, Bayerna i Slaven Belupa, uz kombiniranu gol-razliku 3-14, utakmica protiv Banjola za Plave će biti od velike važnosti. U toj utakmici sada se očekuje uvjerljiva pobjeda kako bi se momčad 'resetirala' i prekinula crni rezultatski niz...

Dinamo nema pravo na kiks, jer ispadanje od četvrtoligaša bi bio debakl veći i od 'devetke' u Münchenu, odnosno 'četvorke' u Koprivnici.

Iako postoje zapisi kako je još daleke 1921. u mjestu postojao klub Bagnole, aktualni klub NK Banjole osnovan je 1974. i dvobojem protiv Dinama obilježit će 50. obljetnicu od reaktivacije kluba, ujedno i najuspješniju u klupskoj povijesti. Seniori su sezonu 2023./24. završili drugi u 4. NL središte Rijeka (peti rang natjecanja) i prvi put u povijesti izborili plasman u četvrti rang, a u Kupu NS Istarske županije stigli su do finala u kojem su izgubili od Jadrana iz Poreča, što im je bilo dovoljno za plasman u pretkolo Hrvatskog kupa, svoje prvo u povijesti...

"U klubu se složila jedna odlična generacija. No, ovaj rezultat ne bi bio moguć da u klubu ne rade kvalitetni ljudi, od trenera, preko uprave do volontera. Kada se skupi takva ekipa, rezultat dođe sam od sebe", rekao je za Medulin FM dugogodišnji predsjednik Banjola, Vlado Ribić.

Banjole su klub kojem je primarna zadaća razvoj mladih igrača. Iako je riječ o mjestu s manje od 1000 žitelja, NK Banjole imaju sve omladinske kategorije, počevši od onih najmlađih, pa sve do juniora. Sve kategorije kluba igraju na lijepo uređenim terenima stadiona Prematinka. Zanimljivo, u Banjolinoj Školi nogometa igrala su i dva aktualna hrvatska A reprezentativca u futsalu, David Mataja i Niko Vukmir koji će utakmicu protiv Dinama pratiti iz dalekog Uzbekiustana u kojem očekuju dvoboj osmine finala Svjetskog prvenstva protiv Argentine.

"Krenuli smo od treće županijske lige i uspinjali smo se do prve. Pet godina odbijao sam pozivnice da prijeđemo u viši rang. Mislio sam da nismo spremni otići izvan Istre. No, shvatio sam da griješim, jer time sam 'kažnjavao' trenere, bilo mi je teže doći do kvalitetnih igrača koji žele igrati viši rang. Sada smo došli do četvrtog ranga hrvatskog nogometa i mislim da je to optimalna razina za klub naše razine, i što se tiče kvalitete i organizacije. Ovdje se jako dobro osjećamo".

Banjole će za utakmicu protiv Dinama postaviti i dvije montažne tribine te će 'mala' Prematinka za utakmicu Dinama povećati kapacitet na 1.200 gledatelja.

"Neće tu biti nikakvih problema, ali treba to sve dogovoriti radi preventive. Ima puno organizacijskih detalja koje trebamo riješiti, bit će puno automobila, treba riješiti parking. Ima dosta posla. Ne možemo prihvatiti više od 1200 ljudi na ovom terenu jer smo limitirani time što na pomoćnom terenu ne može biti nitko, osim naše djece svih kategorija", rekao je Ribić za Istra24.hr.

Nakon povijesnih uspjeha prošle sezone, Banjole su napravile korak više i u pretkolu Hrvatskog kupa pobijedili Mladost iz Petrinje i dohvatili najveću utakmicu u svojoj povijesti. Do tih povijesnih uspjeha Banjolce je vodio Dragan Tomić, koji je trener u klubu već 14 godina...

"Još se prilagođavamo na četvrti rang hrvatskog nogometa. Liga je puno jača i brža od one koju smo igrali prošle sezone. Svi u prvoj momčadi smo amateri. No, znali smo što nas čeka. Igrači su to prihvatili, uredno dolaze na treninge i odrađuju svoje sportske obaveze. Dečki znaju što tražim i očekujem od njih", rekao je za Medulin FM.

U srijedu Tomić će voditi klub u najvećoj utakmici svoje trenerske karijere...

"Prije 10 dana imali smo tešku prvenstvenu utakmicu (poraz 0-4 od Halubjana, op.a.) tako da smo se tek nakon nje počeli pripremati za Kup. Dinamo je nagrada za sav trud i rezultate koje smo ostvarili prošle sezone, ali i sav trud koji smo uložili u ovu priču prošlih godina. Naravno spremit ćemo se za Dinamo, želimo im pružiti što bolji otpor i prezentirati se u najboljem svjetlu", smatra Tomić koji je za portal Istru24.hr. 'otkrio' i taktiku protiv favoriziranog Dinama:

"Sve polazi od jake i čvrste obrane, ali volim igrati, da iz tog čvrstog bloka ide igra, da se ne napucava, da se kroz širinu dođe do dubine. Nismo mi još ni dostigli to da imamo takve igrače pa da možemo svaki put izaći kroz igru, što je trenutno teško jer se krpa zadnja linija'.

Slično razmišlja i jedan od najdugovječnijih igrača Banjola, David Luchesi, koji je član ovog kluba 13 godina, a iako je riječ o stoperu, na leđima nosi broj .

"Lijepo nam je, stvarno dobro treniramo. Prvenstvo nam je prioritet. Liga je veća, teži protivnici i veći izazov, ozbiljniji treninzi. Ne možemo pobjeći od želje i gušta da zaigramo u toj utakmici, to nam je nagrada za sve što smo postigli s Banjolama. Vjerujem da ovom utakmicom ispisujemo povijest. Trudit ćemo se protiv Dinama pokazati u najboljem svjetlu; igračima se samo jednom dogodi tako velika utakmica. Trebamo samo uživati. Svaki naš igrač itekako će shvatiti ozbiljno tu utakmicu i pokušati odigrati najbolje što može i zna. Nemamo što izgubiti. Rezultat? Blaga prednost Banjolama," rekao je Banjolin 'Plavi 9'.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHrvatski nogometni kupNK Banjole

Ostale Vijesti