MNK Futsal Pula/Pixsell
MNK Futsal Pula/Pixsell

Igrali su za Banjole, a sada predstavljaju Hrvatsku na SP-u: „Dolazak Dinama je velika stvar za klub“

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 25.09.24. | 08:00

Pred utakmicu Banjola i Dinama porazgovarali smo s Davidom Matajom i Nikom Vukmirom, dva bivša igrača Banjola koji će u petak predstavljati Hrvatsku u osmini finala Svjetskog prvenstva u futsalu protiv viceprvaka Argentine.

Istarski nogometni klub, NK Banjole, član 3. NL Zapad (četvrta liga), danas u 16 sati odigrat će najveću utakmicu u svojoj povijesti. Na svojem stadionu Prematinka u šesnaestini finala Kupa ugostit će aktualnog osvajača dvostruke krune i člana Lige prvaka, zagrebački Dinamo koji Banjolama stiže sa statusom apsolutnog favorita, lošim rezultatima usprkos.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Šira domaća javnost malo zna o idućem Dinamovom protivniku, što je i logično budući da su Banjole do ove sezone igrali najviši rang istarskog regionalnog nogometa. No, osim što su prošle sezone izborili plasman u 3.NL Zapad, osigurali su i povijesni plasman u Hrvatski nogometni kup u kojem su u preliminarnoj fazi izbacili favoriziranu Mladost iz Petrinje te osigurali 'povijesnu' utakmicu s Dinamom.

Banjole su u Istri klub poznat po sjajnoj nogometnoj akademiji i radu s mladima, a, zanimljivo, dio svoje nogometne karijere u Banjolama su proveli David Mataja (27) i Niko Vukmir (23), dva hrvatska A reprezentativca u futsalu koji se u ovom trenutku nalaze u Uzbekistanu u kojem čekaju utakmicu osmine finala Svjetskog prvenstva protiv svjetskog viceprvaka Argentine.

Dakle, za ovu srijedu, na dan utakmice Dinama i Banjola, odnosno dva dana prije utakmice Hrvatska – Argentina u osmini finala Svjetskog prvenstva (petak) nije bilo boljih sugovornika od dva hrvatska reprezentativca koji su nam se javili iz daleke srednjoazijske države.

David Mataja u utakmici protiv Poljske (Luka Stanzl/Pixsell)David Mataja u utakmici protiv Poljske (Luka Stanzl/Pixsell)

Prije nego što smo prešli na Banjole, dotaknuli smo se nastupa Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Uzbekistanu.

"Sami plasman na Svjetsko prvenstvo, nakon 24 godine pauze, bio je veliki uspjeh za naš futsal. No, kada smo se već plasirali u Uzbekistan, nismo željeli biti samo prolaznici. Željeli smo dohvatiti to drugo mjesto u skupini. Protiv Tajlanda smo odigrali dosta dobru utakmicu, posebno prvo poluvrijeme, ali smo na kraju nesretno izgubili. Ipak, uspjeli smo uvjerljivom pobjedom protiv Kube napraviti taj dodatni iskorak, plasman u osminu finala”, rekao nam je napadač Hrvatske i Futsal Pule, David Mataja, koji se protiv Kube upisao i u strijelce, na asistenciju svojeg klupskog i reprezentativnog kolege Nike Vukmira, ujedno i najmlađeg člana hrvatske A reprezentacije.

“Za mene, kao najmlađeg u reprezentaciji, igranje Svjetskog prvenstva je ogromno iskustvo i nevjerojatan doživljaj. Što se tiče rezultata, svakako da smo očekivali pobjedu protiv Tajlanda koja bi nam osigurala drugo mjesto skupine. Protiv njih smo odigrali jako dobru utakmicu, ali nas lopta nije nagradila. Brazil je pokazao da je u ovom trenutku, ipak, svijet za sebe i zasluženo slavio. Kubu smo u zadnjem kolu zasluženo pobijedili s tako velikom razlikom i na kraju prošli dalje".

Utakmica protiv Argentine igra se u petak u 17 sati po hrvatskom vremenu uz izravni prijenos na HTV-u 2. Hrvatska u Taškentu igra protiv srebrnog sa zadnjeg prvenstva i zlatnog iz 2016. Argentina je, dakako, favorit, ali Hrvatska se neće predati…

"Protiv Argentine ćemo dati sve od sebe. Između utakmica je ostalo dosta dana za pripremu. Možda i koji dan previše, jer, svi s nestrpljenjem iščekujemo tu utakmicu. Dobro ćemo se pripremiti. Sigurno će se i nas nešto pitati. Imat ćemo svoje šanse, a na nama je da ih maksimalno iskoristimo. Vidjet ćemo što će nam rezultat donijeti”, rekao nam je Mataja, a slično razmišlja i Vukmir:

“Očekuje nas odlična momčad, s odličnim trenerom i odličnim igračima. No, imat ćemo i mi svoje šanse. Nadam se da ćemo ih iskoristiti. Morat ćemo biti strpljivi, igrati fanatičnu obranu, boriti se jedan za drugog, ‘ginuti na terenu’. To je jedini način kako im možemo parirati”.

Niko Vukmir u akciji (Luka Stanzl/Pixsell)Niko Vukmir u akciji (Luka Stanzl/Pixsell)

Između utakmice protiv Kube i Argentine proći će točno tjedan dana. Je li takva velika pauza plus ili minus za naše ambicije?

“Možda bi bilo bolje da je između utakmica tri ili četiri dana razmaka. Iako ćemo se ovako bolje pripremiti, iščekivanje utakmice je dosta teško jer svi jedva čekamo istrčati na parket. No, izdržat ćemo”.

Sada kada smo apsolvirali 'operaciju Uzbekistan' i najavili utakmicu protiv Argentine, okrenuli smo se ‘velikom’ nogometu, odnosno utakmici Kupa u kojem Banjole dočekuju Dinamo. Mataja je u Banjolama igrao s 18 godina, za seniorsku momčad, u vrijeme dok je paralelno igrao futsal u Prvoj slovenskoj ligi. Banjole su mu ujedno bile i posljednji nogometni klub prije nego što se u potpunosti posvetio futsalu…

“Banjole su super-organiziran klub i drago mi je da su uspjeli ostvariti ovakav rezultat. Dolazi im najveći klub u Hrvatskoj, koji nakon tri poraza mora pobijediti i Dinamo će sigurno ozbiljnije shvatiti ovu utakmicu nego da dolazi u nekim drugim okolnostima. Atmosfera će biti odlična, očekuje se puno ljudi na utakmici. Igračima Banjola poručujem da uživaju na utakmici, najvećoj u njihovoj karijeri. Neka se opuste, daju sve od sebe i kako god prođe utakmica, neka profeštaju nakon nje. Zaslužili su”.

Niko Vukmir ne samo da je igrao u Banjolama do 11. godine života, i u klubu napravio svoje prve nogometne korake, već i živi u tom malom istarskom mjestu koje, prema popisu stanovništva iz 2021., obitava manje od tisuću stanovnika.

“Dosta sadašnjih igrača Banjola su mi susjedi i s dosta njih sam igrao u mlađim kategorijama, tako da većinu kadra osobno poznajem. Mislim da je dolazak Dinama u mjesto velika stvar za njih, igrače, klub i same Banjole. Želim im svu sreću, da se pokažu u što boljem svjetlu i da odigraju dobru utakmicu”, rekao je Vukmir koji i sam, kada mu to futsalske obaveze dopuštaju, pohodi utakmice Banjola.

“Banjolci redovito dolaze na sve ligaške utakmice, prate klub i podržavaju ga. Kada se igraju derbiji onda se na utakmicama mogu pronaći i gledatelji iz okolnih mjesta i Pule. Protiv Dinama, dakako, očekujemo gledatelje iz cijele Istre”, zaključio je razgovor Vukmir koji bi sigurno bio na utakmici da ga u petak ne očekuje najvažnija utakmica njegove i Matajine karijere...


 


Tagovi

David MatajaNiko VukmirFutsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024hrvatska futsalska reprezentacijaNK BanjoleDinamo ZagrebGNK Dinamo

Ostale Vijesti