Zvonimir Barišin/PIXSELL
Zvonimir Barišin/PIXSELL

Trener Hajduka jednom igraču predvidio je sjajnu karijeru. Bio je u pravu, ide kao 'raketa'!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 31.07.24. | 08:01

U očekivanju uzvrata Bijelih na Ovčijim Otocima i debija najvećeg pojačanja splitskog kluba

Hajduk ovoga četvrtka gostuje na Ovčjim Otocima kod HB Tórshavna (21 sat – MAX Sport 1, HDTV) u 2. pretkolu kvalifikacija za Koferencijsku ligu, a iz splitske zračne luke u srijedu se uputio s prednošću 2-0.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Treninzima u Stobreču na umjetnoj travi, Bijeli su se valjda prilagodili na uvjete koji ih čekaju Tórshavnu, ostaje im još ove srijede odraditi medijske aktivnosti i trening kako bi osjetili klimu koja vlada na Ovčjim Otocima s puno nižom temperaturom nego u Dalmaciji.

Prema posljednjim informacijama, svi su zdravi i spremni osim ranije ozlijeđenih Nike Sigura i Aleksandra Trajkovskog, dok je Mihael Žaper u postoperativnoj rehabilitaciji, čekaju se njegov povratak za koji mjesec.

A ovaj mjesec je za trenera Bijelih Gennara Gattusa, vjeruju navijači Bijelih, prebukiran, jer prođu li HB Tórshavn, onda ih još najmanje dva tjedna čeka ritam nedjelja-četvrtak. Prva nedjelja u kolovozu, rezervirana je za domaći susret sa Slaven Belupom, ulaznice su prodaji nakon što je 'otišlo' oko 17 tisuća pretplata. Bit će to službeni debi talijanskog trenera u CRO-nogometu, a isto tako bi mogao biti i za Ivana Rakitića.

Idealan je scenarij za pun stadion u nedjelju, prolaz na Ovčijim Otocima gdje bi za Hajduk mogao debitirati Rakitić koji je uhvatio ritam s momčadi nakon dolaska iz Saudijske Arabije. Ne treba ni naglašavati koliko bi on značio ovom Hajduku koji želi titulu nakon 20 godina, ali i plasman u ligaško natjecanje Koferencijske lige, jer posljednji put je jesen u Europi imao prije 14 godina kada je Bijele vodio pokojni Stanko Poklepović Špaco.

Gattuso je bio sjajan momčadski igrač na svojoj poziciji defenzivnog veznog, svjetski prvak s Italijom, naosvajao se trofeja u Milanu, a pesimisti kažu da ima samo jedan pokal u trenerskoj karijeri, Kup s Napolijem.

Sklon je naš narod omalovažavanju uspjeha, no činjenica je da Hajduk nikada nije na klupi imao toliko globalno poznato ime.

Kada se pogleda koga je sve trenirao kroz karijeru koju je počeo još kao igrač Siona, pa potom vodio Palermo, OFI s Krete, Pisu, zatim mladu momčad Milana da bi kao klupska legenda dobio priliku i sa seniorima, a zatim otišao u Napoli s kojim je uzeo spomenuti trofej te bio na klupi Valencije i Olympique Marseilea, onda je to za respekt.

Sportski direktor Nikola Kalinić koji mu je bio igrač u Milanu, dugo ga je nagovarao i na kraju uspio dovesti kao zvučno ime koje bi Hajduku trebalo donijeti plasman u Konferencijsku ligu te borbu za trofeje što Talijan ne može obećati, ali naglasio da će davati sve od sebe.

Ima kadar kakav ima, još čeka krilo i centralnog napadača, nije oduševljen uvjetima u kakvim Hajduk radi na Poljudu na 'jednom i pol' terenu. Nije to alibi nego realnost Grada Splita koji obećava bolje uvjete. Do tada će morati raditi na onome što ima i s 'ružom' igrača koja mu je na raspolaganju. Još uvijek je u gradu glavna zvijezda Marko Livaja. Ivanu Perišiću treba dati kredit zbog teške ozljede koja je iza njega, a Rakitić bi trebao donijeti prevagu kada bude u optimalnoj formi, ovako će vjerojatno upisati prvi nastup u četvrtak, pamtiti ga kao uspomenu s neobičnog mjesta kao što su Ovčji Otoci.

Ne boji se Gattuso prilku dati ni mladima, Marko Capan mu je starter u veznom redu, Bruno Durdov je oduševio na priprema kao 16-godišnjak koji je srušio ni manje ni više nego Fenerbahçe s Edinom Džekom i Joseom Mourinhom na klupi.

A kroz karijeru je vodio niz igrača svjetske klase poput Gigija Donnarumme, Hakana Çalhanoğlua, Edinsona Cavanija, Victora Osimhena, Paola Dybalu (u Serie B s Palermom), Pepea Reinu, Maura Icardija, Arkadiusza Milika, Lucasa Paquetu i mnoge druge.

Ali pada nam na pamet što je svojevremeno izjavio o Fabianu Ruizu, friškom europskom prvaku sa Španjolskom koji je pogotkom i asistencijom srušio Vatrene nedavno, išao je kao 'raketa' u toj utakmici. Dok je bio u Napoliju s kojim je osvojio Kup Italije, za njega se interesirao Real Madrid, tek je postajao španjolski reprezentativac, bio neizostavni član veznog reda u Napoliju u koji je došao iz Betisa.

Gattuso je tada ispalio:

„Bit će to igrač koji će obilježiti jednu eru“, kazao je i bio u pravu.

Ruiz nije u Real Madridu, ali je zato član PSG-a, standardni član La Roje.

I kad se sve zbroji, bez obzira što mu u četvrtak na suparničkoj klupi stoji stariji talijanski kolega Adolfo Sormani, kojega treba proći i doći vjerojatno do dvoboja s Ružomberokom te u ponedjeljak nakon ždrijeba play-offa vidjeti je li realno da Hajduk igra Konferencijsku ligu.



 


Tagovi

HajdukHB TórshavnGennaro GattusoOvčji OtociIvan RakitićMarko LivajaIvan PerišićBruno DurdovMarko CapanAdolfo SormaniMilanNapoliFabian RuizGianluigi DonnarummaPaulo DybalaHakan CalhanogluSlaven BelupoHrvatska nogometna ligaEuro 2024Hrvatska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaReal MadridKonferencijska liga

Ostale Vijesti