Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivo Čagalj/PIXSELL

Može li Gattusov Hajduk izdržati ritam četvrtak-nedjelja? Mora, treba još koje pojačanje!

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 30.07.24. | 08:01

Plasman u Konferencijsku ligu je veliki cilj kluba s Poljuda, no najprije treba na Ovčjim Otocima završiti posao i preskočiti prvu prepreku

Treći je dan Hajdukove pripreme na umjetnoj travi u Stobreču za uzvrat 2. pretkola kvalifikacija Konferencijske lige na Ovčjim Otocima s HB Tórshavnom (četvrtak, 21 sat . MAXSport 2, HDTV) u koji Bijeli ulaze s prednošću od 2-0.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Naviknut će se Splićani do tada na podlogu koja ih čeka u Tórshavnu na kojoj će također odraditi službeni trening dan prije utakmice za kada su predviđene medijske aktivnosti trenera Gennara Gattusa i vjerojatno još jednog igrača. Prije dalekog puta Splićani u svom domu neće organizirati press konferenciju, treba im mir prije utakmice koja im puno toga može donijeti, ali i odnijeti, no navijači i simpatizeri nemaju razloga za pesimizam jer su prvom dvoboju bili puno bolji suparnik, trebali dobiti većom razlikom, pa je tako ovih 2-0 ni puno niti malo, ali treba ozbiljno odraditi uzvrat.

Jer nudi se otvoren put do play-offa Konferencijske lige, te ako sve bude po planu, s obzirom na ishode prvih utakmica 2. pretkola, Bijeli bi trebali na poraženog iz kvalifikacije Europske lige, para Trabzonspor - Ružomberok u kojemu su Turci na gostovanju stekli prednost identičnu onoj koju ima Majstor s mora (2-0).

Već u ponedjeljak 5. kolovoza veliki je dan, jer osim što je blagdan, u Nyonu je ždrijeb za play-off rundu, tako da bi trebala biti jasna europska ruta kojom se stiže do ligaškog natjecanja u Konferencijskoj ligi.

No, najprije treba proći momčad s Ovčjih Otoka što ne bi trebao biti problem za ovu momčad Hajduka, bez obzira što će se igrati na temperaturi koja je oko 20 stupnjeva niža nego u Splitu tijekom dana, pa doza opreza nije naodmet.

Hajduk je bolja i skuplja momčad, dok HB Tórshavn ima najveći adut u talijanskom treneru Adolfu Sormaniju koji je bio nezadovoljan prezentacijom svojih nogometaša na gotovo ispunjenom Poljudu, a potpuno je podbacio njihov najbolji igrač Áki Samuelsen, najbolji strijelac s 12 golova kojega je i strateg otočke momčadi prije utakmice apostrofirao kako može biti prevaga ukoliko odigraju kvalitetno kao cjelina što se nije dogodilo, osim u posljednjih 25 minuta.

Prepustio im je Gattuso igru, čekajući da Bijeli eventualno zabiju treći gol koji bi otklonio svaku dvojbu oko prolaska dalje, a ovako moraju biti 'budni'.

Ne gleda se unaprijed u 'bijeloj kući', ali nakon toga i zahtjevnog puta, povratka u petak rano ujutro, Splićani će otvoriti domaću sezonu sa Slaven Belupom u nedjelju u 21 sat kada bi stadion također mogao biti pun, jer dani su 'europskog ludila' u gradu pod Marjanom i među pristalicama Hajduka kojih ima na svim krajevima svijeta, pa će već pronaći način kako bi bili i na Ovčjim Otocima da ne budu Marko Livaja, Ivan Perišić, Ivan Rakitić i društvo bez podrške.

Ukoliko se dogodi ono u što nitko ne sumnja, a to je Hajdukov prolaz, onda Bijele u kolovozu čeka 'pakleni' ritam četvrtak-nedjelja, još najmanje dvije utakmice u Europi, a nadaju se četiri i više, jer nije Gattuso doveden da bi igrao, bez podcjenjivanja, na hrvatskim 'oranicama', nego tapetima u Konferencijskoj ligi, natjecanju koje je UEFA 'lansirala' u Splitu, odnosno hotelu Le Meridien Lav u Podstrani 2018. godine kada je tu vijest novinarima otkrio tadašnji predsjednik Hajduka Jasmin Huljaj koji je bio na Generalnoj skupštini ECA-e, udruženja europskih klubova i nada se da će Bijeli tako lakše do ligaške faze, ali se do dana današnjeg to još nije dogodilo.

Ova sezone nudi priliku budući da se Hajduk osnažio, uskakanjem Nikole Kalinića na mjesto sportskog direktora nakon završetka karijere te dovođenje Gattusa i Rakitića – obećavaju, dok je baza momčadi iz prošle sezone ostala gotovo nepromijenjena. Talijan je dao prigodu i mlađim igračima poput Marka Capana i Bruna Durdova, ali mu treba još koje pojačnanje kako bi to bilo po njegovim željama, a sam je rekao da Hajduk mora gledati svaki euro.

Prije svega fali još jedno krilo, valja vidjeti je li Darijo Srna još uvijek spreman ustupiti Brazilca, 19-godišnjeg Newertona koji je igrao nedavno s Dinamom u prijateljskom dvoboju u Zagrebu te hoće li doći klasični napadač tipa Edina Džeke ukoliko to ne bude on osobno pa da Livaja igra povučenije što bi bilo idealno.

Idealno bi bilo i da se konačno Bijeli probiju do Konferencijske lige koliko god je ona i doslovno treće UEFA-ino natjecanje, ali u skupinama ima klubova koji su itekako respektabilni, a ni novac iz Nyona kao nagrada nije za 'bacanje', da ne govorimo kako bi Poljud onda još najmanje tri puta bio pun u ligaškoj fazi, a cijene igrača bi skočile.

Treba Bijelima još 'svježe krvi' za ritam koji donosi igranje u Europi, da se vrate Niko Sigur, Aleksandar Trajkovski i Mihael Žaper koji su 'izvan stroja', ali da još netko dođe. Međutim, za kvalitetu je potreban novac koji Hajduk može namaknuti samo prodajom 'dragulja' Rokasa Pukštasa ili UEFA-inim 'pogurancem' za plasman u KL koji sada iznosi 3,17 milijuna eura, dok svaki osvojeni bod u ligaškom dijelu donosi 133 tisuće eura, odnosno dobiva se 400 eura tisuća za pobjedu.



Tagovi

HajdukHB TórshavnOvčji OtociKonferencijska ligaGennaro GattusoNikola KalinićMarko LivajaIvan RakitićIvan PerišićÁki SamuelsenAdolfo SormaniMarko CapanBruno DurdovNewertonDarijo SrnaLjetni prijelazni rok 2024.Slaven BelupoHrvatska nogometna ligaJasmin HuljajECARokas Pukštas

Ostale Vijesti