Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Toni Fruk: “Kome ću asistirati za pobjednički pogodak? Bilo kome. Mogu i sebi”

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 05.05.24. | 08:30

Najbolji asistent HNL-a najavio je 99. HNL okršaj Rijeke i Dinama za kojeg i on sam ističe da je 'utakmica sezone'.

Tik-tak, tik-tak. Sat sve brže i brže otkucava, derbi na Rujevici u 19.30 samo što nije. Utakmicu sezone posebno iščekuju navijači obje momčadi, nervoza kao da je sve veća kako se bliži utakmica, ali zato najbolji asistent HNL-a te ove sezone jedan od najboljih igrača domaćeg prvenstva, Toni Fruk, potpuno opušten i samouvjeren priča o ogledu koji je pred njim i njegovim suigračima.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kad bismo morali ocijeniti Tonija i njegov stav uoči ovakve utakmice, nema sumnje da bi mu svi dali 10/10, ali s druge strane, kad bi se moralo ocijeniti osjeća li nekakav strah ili pritisak zbog same važnosti ovog ogleda, nekako je na nas ostavio dojam kako ne samo da ga nije strah i da ne osjeća teret utakmice, već mu sve to predstavlja jedan dodatni motiv i želju da sa svojim suigračima 'vrati Rijeku tamo gdje joj je mjesto'.

Dojam je kao da vezna linija Rijeke ima više finoće, dok je Dinamova malo goropadnija. Hoće li taj sudar u sredini biti odlučujući?

“Ne bih sada ulazio u priče tko ima kakve igrače, mislim da svako ima svoj stil igre. Oni imaju u veznoj liniji nešto iskusnije igrače poput Mišića, ali ne znači da je iskustvo uvijek bolje od mladosti. Mi moramo pokazati zašto cijelu sezonu igramo na vrhunskoj razini i gledam na ovu utakmicu kao šlag na tortu.”

Posljednja utakmica na Rujevici između ove dvije momčadi bila je prilično vatrena, očekujete li svojevrsnu reprizu tog ogleda?

“Možda s njihove strane očekujemo malo temperamentniju utakmicu. Na svakoj konferenciji za medije se ponavlja kako nema kalkuliranja, ali – mi sada stvarno nemamo čime kalkulirati. Igra nam samo jedan jedini rezultat. Igrat ćemo napadački. U dosadašnjim utakmica je svaka momčad negdje potajno razmišljala kako je ipak važnije ne izgubiti, dok sada mi moramo gledati samo i isključivo kako pobijediti.”

Očekujete li da će Dinamo biti agresivan, na neki način čak i provokativan, kao i u prošlom ogledu?

“Da. Očekujemo da će se postaviti dosta slično kao i prvi put. Sigurno će nas pokušati izbaciti iz takta i narušiti nam koncentraciju, ali mi se tome moramo oduprijeti.”

Što se mijenja u vašoj igri u odnosu na Dinamovih 3-5-2 ili 4-2-3-1?

“Mislim da bi naši analitičari na to dali nešto bolji odgovor. Neće biti prva momčad protiv koje igramo da prakticira 3-5-2 sustav. Pripremit ćemo se i nastojati biti bolji u svakom segmentu igre.”

Je li obrana Dinama njihova rak rana i vidite li možda svoju priliku u tome da fokusirate svoje napade po lijevoj strani?

“Tko zna, možda baš u ovoj utakmici Dinamova lijeva strana bude dobra. U jednoj utakmici jedna strana bude bolja, u drugoj druga bude bolja. Tako je i kod Dinama. Mi moramo biti maksimalno fokusirani na sebe, a gdje procuri – procurit će.”

Posljednje vrijeme u jako dobroj formi igraju Baturina i Vidović, Tonijevi suigrači iz mlade reprezentacije, a na pitanje je li on udijelio koji savjet svojim suigračima u obrani kako da ih zaustave nam je rekao sljedeće:

“Vidović i Baturina stvarno igraju jako dobru sezonu, pogotovo sada u završnici. Poznajemo se iz mlade reprezentacije, vrhunski su igrači. Bit će jako zanimljivo protiv njih igrati, ali nadam se da ću na kraju ja biti sretniji.”

Toni je na konferenciji za medije istaknuo kako je Dinamo iskusnija momčad, ali da svakako nemaju veću želju od Rijeke, da bi onda dobio potpitanje je li trener odradio kvalitetnu pripremu da njegova momčad ‘ne izgori’ odmah na početku.

“Ove sezone samo jednom ‘nismo smjeli’ izgubiti utakmicu, a to je ono gostovanje na Poljudu kad smo bili tri boda iza Hajduka. Trener i stožer tu su da nas vode u takvim situacijama. Ne bih rekao da smo mi neiskusni, već samo da smo mladi, iznimno želji dokazivanja.”

Nastavno na Tonijev prošli odgovor u kojem sjajno poentira kako je Rijeka uvijek isporučila kad je bilo potrebno, zanimalo nas je je li razmišljanje unutar momčadi takvo svi vjeruju u uspjeh protiv Dinama?

“Ja vjerujem da ćemo mi svoje ciljeve ostvariti. Neću reći da smo dosad osjećali neki pritisak, ali uvijek je bio Dinamo taj koji je bio iza tebe i koji te ganjao. Budući da su sada oni ispred nas, sada su oni lovina, a mi ćemo pokušati preuzeti prvo mjesto natrag.”

Kome ćeš asistirati za pobjednički pogodak?

“Bilo kome. Mogu i sebi.”

Dinamu je dobar i bod…

“Još nisam vidio momčad koja je igrala na bod, ako s takvim razmišljanjem uđeš u utakmicu, protivnik će te u 90 minuta pregaziti. Eventualno se od negdje 70. minute može ići na bod ako osjetiš da ga možeš uzeti. U svakom slučaju vjerujem da će utakmica biti otvorena…”

Trener je istaknuo kako ova utakmica ne odlučuje prvenstvo.

“Mislim da je to rekao više zbog kasnijeg rasporeda. I mi i oni kasnije još imamo Osijek. Ova utakmica će puno značiti s te psihičke strane. Sigurno da je ovo utakmica sezone, a naravno da bi nam lakše bilo ići na Osijek nakon pobjede protiv Dinama, nego nakon poraza.”

Povećao se broj igrača koje izbornik može voditi na Euro, jesi li odgodio svoje ljetne planove i postoji li neki dodatni motiv budući da će ovu utakmicu zaista svi gledati…

“Mi smo navikli da naše utakmice budu praćene i gledane od svih mogućih. Nie mi to nikakav pritisak, vjerujem u našu pobjedu na kraju. Planovi za ljeto? Nemam ih. Još.”



Tagovi

Toni FrukHNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti