Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Na tamo nekom Kvarneru, u tamo nekom Zmajevom gnijezdu…

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 05.05.24. | 08:00

Rijeka ide po sve ili ništa, baš kao što je to slučaj početkom sezone kad je na suprotnoj strani terena stajao moćni Lille. Sopićeva momčad tada je nakon 90 minuta imala 1-0, a isti rezultat potpisali bi i ove nedjelje. Iako, da ne bi bilo zabune, ako zabiju prvog, krenut će i po drugog, trećeg, vjerojatno i četvrtog. Dečki su gladni poput morskih pasa, apetit im se otvorio, a budući da je Dinamo jedna prava delikatesa, domaćin, ako im se ponudi prilika, neće prestati uživati u tom slasnom zalogaju sve dok više na stolu ne bude ničega.

Otkako je Rijeka preselila na Rujevicu, na prste jedne ruke mogu se nabrojati ‘veće’ utakmice od ove koja će se odigrati u nedjelju s početkom u 19.30 sati. Cibalia, Olympiacos, Milan i Lille bili su nešto posebno, s tim da bi u Top 5 sigurno ‘upao’ i Napoli da se ta utakmica nije odigrala pred praznim tribinama. No, Covid je tada zaustavio svijet, a Rijeka s i bez huka s tribina nije ista momčad. Energija navijača oduvijek je bila pogonsko gorivo momčadi s Kvarnera, a tako će biti i u posljednjem ogledu 32. kola HNL-a koji je, bez ikakve sumnje, utakmica sezone. I to vrijedi i za jedne i za druge.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Rijeka je porazom protiv Lokomotive iskoristila ‘bonus’ koji je stekla svojim čudesnim nizom pobjeda ovog proljeća. Sada, da bi prošla kroz ciljnu ravninu prije svojeg današnjeg protivnika, do kraja sezone mora biti bezgrešna. Eventualni remi u ovom ogledu ne bi joj puno toga donio. Doduše, nada bi i dalje tinjala, ali u tom slučaju više ne bi ovisila samo o sebi. A Dinamo, momčad nevjerojatnog iskustva kad je riječ o osvajanju domaćih prvenstava, takvu prednost vjerojatno ne bi uprskao. Vjerojatno.

Poraz, o kojem naglas nitko ne želi uopće pričati, bio bi svojevrsna točka na i ovog ludog prvenstva. Plavi bi otišli na +4, s tim da je to zapravo +5 budući da bi međusobni omjer bio na njihovoj strani. Hipotetski gledano, kad bi Rijeka ove nedjelje izgubila, a onda do kraja prvenstva nekako uspjela bodovno se poravnati s Dinamom, opet bi zagrebačka momčad bila ta koja bi 26. svibnja podigla trofej u zrak.

Sve te kombinacije, sva ta matematika, svi ti minusi, plusevi i teoretiziranje ‘što bi bilo, kad bi bilo’ zapravo se može svesti u par rečenica. Dakle, Rijeka ove nedjelje ide po sve ili ništa, tri boda su imperativ, dok s druge strane Dinamu i remi ‘štima’. Možda na prvu mnogima ova Dinamova situacija djeluje povoljnijom, ali istina je takva da bi baš zbog svih tih ‘kombinacija’ Plavi mogli kalkulirati, dok Rijeka nema što čekati.

Ukratko, što treba Rijeci? Pobjeda. Kraj priče. Ili jesi ili nisi.

Ukratko, što treba Dinamu? Sve osim pobjede Rijeke. Kraj priče. Jer, ako taj metak izbjegnu, odlučivat će sami o sebi do kraja sezone. A to je sve što oni traže.

Iako su mišljenja podijeljena te mnogi ističu kako šanse za pobjedu 50-50, ne smije se zaboraviti da se ova utakmica igra - kako bi rekao Željko Sopić – na tamo nekom Kvarneru, u tamo nekom Zmajevom gnijezdu. Riječani, osim što se žele iskupiti za poraz od Lokomotive, isto tako nisu zaboravili ni kako su u posljednjoj utakmici prošli protiv Dinama. Da se utakmice igraju 90 minuta, Sopićeva družina bi danas bila na +2, situacija bi bila puno komotnija, ali jedan nesmotren potez Gode i hladnokrvnost Brodića dali su jedan dodatni twist ovom prvenstvu.

Zapravo, kad se baš sve stavi na papir, sveopći zaključak je da je upravo ovakav završetak prvenstva daleko najpravedniji. Dinamo i Rijeka ove su sezone dvije daleko najbolje momčadi HNL-a, a baš kao što smo to pisali ranije ovog tjedna, ako želiš biti najbolji, onda moraš i pobijediti najboljeg.

Još jedna sjajna stvar je ta da zbog kartona, kako kod jednih, tako i kod drugih, nijedan igrač neće propustiti utakmicu. Neke sitnije ozljedice postoje, ali uglavnom za ‘utakmicu sezone’ konkuriraju i svi igrači Rijeke i svi igrači Dinama. Idealno, zar ne?

Što se tiče postave, Sopić, pretpostavlja se, neće previše kalkulirati. Ako su svi spremni kao što se ističe, onda je početnih 11 jasno. Dinamo? Svi oni bliski treneru Rijeke uvjeravaju da njega Jakirovićeva ‘iznenađenja’ ni najmanje ne zanimaju. Hoće li to biti 3-4-3, 4-2-3-1 ili pak 4-3-3, Sopića, uvjeravaju nas, ne zanima! On gleda svoje, uvjeren je u slavlje i tu je priči kraj. Sat otkucava, vrijeme brzo prolazi. Još malo i doći će tih 19.30 sati. A onda – tko koga!

Na posljetku valja istaknuti i kako će utakmicu suditi mađarski suci koje će na terenu predvoditi Tamas Bognar, a u VAR sobi Istvan Vad. Utakmica ćete moći pratiti putem tekstualnog prijenosa na Germanijaku, a prijenos su osigurali HTV2 te Max Sport 1.

Očekivani sastav Rijeke (4-1-4-1): Labrović – Smolčić, Galešić, Radeljić, Goda – Selahi – Pašalić, Hodža, Fruk, Pjaca - Marić



Tagovi

HNK RijekaRijekaDinamo ZagrebHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti